MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Витираючи пам’ять про Голодомор, Україна руйнує себеСправу Януковича розглядає судДепутат Кисельов пропонує вилучити з закону про Голодомор слово геноцидВ Україні програно суд про заперечення Голодомору як геноцидуНа Донбасі відбудеться суд над журналістом, який заперечує, що Голодомор був геноцидом українцівУ Києві демонтували пам’ятник одному з організаторів ГолодоморуУкраинский герой из УэльсаАмерика вшанує пам’ять жертв ГолодоморуУ Кембриджі відкривається виставка щоденників британського журналіста про ГолодоморУкраїна вшановує пам’ять жертв ГолодоморівЧерез 80 років після колективізації світ Сталіна залишається з намиУ Києві відкриють офіс МКС, а Ісландія визнала Голодомор геноцидомБританська Колумбія визнала Голодомор геноцидомВизнання Голодомору Геноцидом: Міжнародні Конвенції, Договори та Судові Рішення (Висновки Лемкіна Підтверджуються)Тези виступу на Міжнародному форумі до 85-х роковин Голодомору «Україна пам’ятає – світ визнає!»Тема Голодомору в осмисленні Рафаєла Лемкіна, у порівняльних ґеноцидах, та у заходах їх запобіганнюДо 85-ї річниці Голодомору. Як правильно кваліфікувати цей злочин?Політичні репресії на Харківщині під час Голодомору в дзеркалі статистикиІсторія кривавого хліба…Українська катастрофа ХХ століття

Українців закликають 27 листопада о 16.00 запалити свічки

18.11.2010    джерело: www.unian.net
Важливо, за словами Євгена Сверстюка, “Запалення свічки пам’яті, поминання у церквах тих людей, які були поховані без відспівування, - не потрібно політизувати цього заходу. Ми хочемо збудити в суспільстві дух пам’яті”

Громадський оргкомітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 закликає громадян запалити 27 листопада свічки пам’яті про мільйони вбитих голодомором.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції повідомив член цього оргкомітету Іван васюник.

“Учасники Громадського оргкомітету закликають усіх людей доброї волі, незалежно від національності, громадянства та віросповідання, усіх, хто поділяє біль та скорботу українського народу, 27 листопада о 16.00 запалити свічку пам’яті за душі тих, хто став жертвою Голодомору”, - йдеться в звернені громадського оргкомітету до співвітчизників.

Представник оргкомітету Євген Сверстюк підкреслив, що не потрібно політизувати вшанування пам’яті жертв Голодомору. “Запалення свічки пам’яті, поминання у церквах тих людей, які були поховані без відспівування, - не потрібно політизувати цього заходу. Ми хочемо збудити в суспільстві дух пам’яті”, - наголосив він.

За словами І.Васюника, досі немає офіційної позиції влади щодо формату вшанування жертв Голодомору. “Ми очікуємо почути позицію влади про заходи, які будуть або не будуть проводити 27 листопада”, - зауважив він.

І саме через відсутність позиції влади за ініціативи громадськості був створений оргкомітет із вшанування жертв Голодомору-геноциду 1932-1933.

До складу Громадського оргкомітету дали згоду увійти: академік Ігор Юхновський, доктор філософії, письменник Євген Сверстюк; екс-віце-прем’єри академік Микола Жулинський та Іван Васюник, генеральний секретар Світового конгресу Українців Стефан Романів, ректор Києво-Могилянської академії Сергій КВІТ, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, історики Володимир В’яткович та Василь Марочко, культурні діячі Ніна Матвієнко, Євген Станкович, правозахисник Євген Захаров та інші.

І.Васюник повідомив, що на сьогоднішньому засіданні Громадського оргкомітету було затверджено план всеукраїнських заходів до Дня пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932-33 років в Україні під загальною назвою “Голодомор’32-33 – це геноцид. Пам’ятаємо”, а також звернення до українців.

У зверненні, крім вищезазначеного заклику запалити свічки пам’яті, також міститься заклик до всіх церков та релігійних організацій України провести молитовні заходи та взяти участь в жалобних заходах із вшанування пам’яті жертв Голодомору.

Оргкомітет закликав політичні партії, громадські організації та інші інституції громадянського суспільства на аполітичній основі, за відсутності партійної чи іншої символіки, під національними прапорами із жалобними стрічками в Києві та на місцях приєднатися 27 листопада до акції.

Як повідомляв УНІАН, щороку в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам’яті жертв Голодомору і політичних репресій.

 Поділитися