MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

16. ПРАВО ВЛАСНОСТІ

Експерти вважають указ про призначення Попова головою КМДА неконституційним

26.11.2010    джерело: www.interfax.com.ua
"Рішення президента можна однозначно оцінювати як неконституційне", - каже заступник голови Центру політико-правових реформ В. Тимощук та нагадує, що згідно з рішенням КСУ керівником КМДА може бути лише Київський міський голова

Експерти сходяться на думці, що указ президента України Віктора Януковича про призначення Олександра Попова головою Київської міської державної адміністрації (КМДА) не відповідає Конституції України.

"Рішення президента можна однозначно оцінювати як неконституційне", - сказав заступник голови Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук на брифінгу в середу в Києві.

Він нагадав, що згідно з рішенням Конституційного Суду керівником КМДА може бути лише Київський міський голова. "Закон (про столицю - ІФ) в цій частині не змінювався і Конституція не змінювалася", - наголосив експерт.

У свою чергу директор Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексій Гарань зазначив, що тепер О.Попов без згоди мера Києва Леоніда Черновецького не може призначати своїх заступників, не може змінити керівників комунальних підприємств.

На думку директора Інституту проблем управління ім.Горшеніна Володимира Фесенка, "двовладдя в Києві є абсолютно формальним".

Як зазначив політолог, "нинішній указ президента тимчасово вирішує проблему київської влади" - протиріччя і певна конфліктність залишаються.

"Ця проблема може вибухнути вже після київських виборів, якщо результат виборів не стане таким, що новий київський голова також обійме посаду керівника міськдержадміністрації", - пояснив В.Фесенко.

У свою чергу директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що указ про призначення О.Попова головою КМДА "м’яко кажучи, зовсім некоректний".

В.Бала висловив здивування, що ніхто з представників опозиції не звертається за тлумаченням указу до Конституційного Суду. "Всі прокричали, що це незаконно, забирають Магдебурзьке право у міста Києва, але ніхто реально жодних дій не робить", - підсумував він.

Як повідомлялося, 16 листопада президент України Віктор Янукович звільнив Л.Черновецького з посади голови Київської міськдержадміністрації і призначив на цю посаду О.Попова.

 Поділитися