MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ігор Дериглазов: Катування та обвинувачення, не сумісні зі здоровим глуздом

02.12.2010   

2 грудня в прес-центрі “STATUS QUO” відбулася прес-конференція на тему «На який спосіб в міліцейській системі приховуються факти тортур». У прес-конференції взяли участь Ігор Дериглазов, який постраждав від міліцейської сваволі та його адвокат Олег Максименко.

Нагадаємо: Ігор Дериглазов – батько молодого чоловіка, якого обвинувачують у вбивстві міліціянта в Харкові 7 липня 2010 року. Згідно повідомленням ЗМІ, підозрюваний під час затримання у власному будинку був поранений, також був затриманий його батько, який начебто чинив опір працівникам міліції. Під час затримання двоє міліціянтів були поранені. Під час трусу була вилучена вогнепальна зброя.

Олег Максименко та Ігор Дериглазов

Игорь Дериглазов: «Якобы был спланированный захват преступников в доме. Тогда сразу возникает вопрос: каким образом милиция знала о преступлении за день или заранее до совершения преступления. Во всех средствах массовой информации, когда возвращаемся к тем трагическим событиям, до сих пор присутствует фраза: „Отец и сын забаррикадировались на чердаке“. Уважаемые журналисты, конструкция крыши дома не позволяет этого сделать. Там ход на чердак из середины дома. Это ничто иное, как пиар-акция пресс-службы областного управления МВД».

8 грудня виповниться п’ять місяців з дня затримання І. Дериглазова, після якого він був доставлений до Дзержинського райвідділку міліції, в якому його тримали протягом двох діб, били й піддавали тортурам, чинили психологічний тиск. Для приховання слідів тортур, за словами Дериглазова, були сфабриковані матеріали адміністративної справи, яку потому передали в Дзержинський районний суд м. Харкова. Як каже Ігор, перед судовим засіданням з суддею протягом приблизно сорока хвилин спілкувався перший заступник начальника райвідділу, який, разом з іншими співробітниками міліції, був присутній в залі суду для того, щоб не дати Дериглазову можливості говорити правду.

Перебуваючи у спецприймальнику, Дериглазов двічі викликав швидку допомогу і попри явні сліди побиття співробітники швидкої під тиском міліції не зважилися направити його на медичне освідчення. Помічник прокурора Харкова, котрий перевіряв спецприймальник, також не направив Дериглазова на медичне освідчення. Лише 21 липня в Дзержинській прокуратурі він отримав таке направлення в бюро судово-медичної експертизи, результатів і досі не бачив. В середині вересня Апеляційний суд Харківської області визнав рішення Дзержинського районного суду про притягнення Дириглазова до адміністративної відповідальності незаконним, але прокуратура Дзержинського району закрила справу по факту тортур у райвідділку. Рішення прокуратури про те, що справу закрито, Дериглазов не отримав.

Ігор Дериглазов дійсно мав офіційно зареєстровані мисливську рушницю та два карабіни, а яку зброю вилучили під час трусу, він не знає. На його думку, у райвідділку була спроба «навісити» на нього якісь нерозкриті злочини – його обвинувачували у виготовленні зброї, і не тільки: «Когда меня пытали, мне предъявлялись обвинения, будем так говорить, не совместимые со здравым смыслом и логикой. Например, готовил ли я террористический акт на президента дружественной нам страны, соседней, северного соседа, когда он пребывал в Харькове? Да, я признался, я готовил теракт, потому что те пытки, которые были внедрены Иваном Грозным, а именно, подвешивание на дыбу, мне потом объяснили оперативные работники, никто не выдерживает, все сознаются».

Коментувати справу свого сина Дериглазов не став, оскілки буде ще судовий розгляд, зазначив лише, що одразу були порушені його конституційні права: у ЗМІ були вказані прізвище, ім’я, по батькові і однозначно сказано: «винен». Також на першому етапі слідства право на захист було формальним. Протягом місяця син Ігоря Дериглазова був у лікарні прикутий до ліжка наручниками і батьки були позбавлені доступу до нього (немає доступу і зараз, коли син перебуває в СІЗО). Після важкої операції його одночасно допитували дев’ять оперативних працівників протягом десяти годин, не допускаючи медперсонал для надання сину необхідної медичної допомоги. «Оперативные работники выходили покурить и говорили: „Что-то он часто теряет сознание. А будет ли он жить?“». Передачі не приймалися, і навіть при спеці в сорок градусів не дозволяли передавати навіть воду. І навіть тримали в дуже холодному карцері – це після пораненя. Зустрічі з адвокатом проходили в присутності трьох-чотирьох працівників міліції. Син Ігоря відмовився від трьох адвокатів, які були під тиском органів. Також всі члени сім’ї отримували погрози, які походили від різних людей в приватних бесідах, але були сформульовані однаково. Ігорю Дериглазову погрожували, що позбавлять життя, підкинуть зброю та наркотики; дружині – звільненням з роботи, тим, що підішлють хуліганів; доньці – що матиме проблеми в інституті, що її зустрінуть хулігани, «родителей посадим, а ты пойдёшь работать на окружную». Хоча у ЗМІ була інформація про те, що син Ігоря Дериглазова начебто мав психічний розлад, достеменно невідомо, чи проводилася психіатрична експертиза, і якщо проводилася, наскільки вона була професійною.

Статус Ігоря Дериглазова у справі сина зараз неясний. «Дериглазова хотели допросить повторно уже в качестве свидетеля, однако он отказался, потому что он желает быть защитником. И его также ходатайство о том, что он желает быть защитником родного сына, а по таким статьям, которые предусматривают пожизненное заключение, он имеет право быть уже на стадии предварительного следствия, однако ему тоже отказано, об этом тоже написано заявление … на которых … нет ответа»,– зазначив адвокат Олег Максименко. Коментуючи слова Ігоря Дериглазова, він розповів, що згідно довідки зі спецприймальника, той перебував там з 10 по 21 липня. 15 липня він написав заяву про направлення на судмедосвідчення, яка була прийнята начальником спецприймальника для передачі в облпрокуратуру. 13 липня заяву про направлення Дериглазова в медичний заклад для ретельного огляду та обстеження відповідною апаратурою написав адвокат. Були повідомлені міліція і прокуратура, але до лікарні Дериглазов доставлений не був, а пізніше в нього були виявлені переломи двох ребер. На заяву в управління внутрішньої безпеки в Харківській області з проханням направити Ігоря Дериглазова на судмедосвідчення була прислана відповідь, де йшлося, що звернення передане до розгляду в обласну прокуратуру. Відповідей на заяву прокурору Дзержинського району від 25 серпня видати постанову про відмову у відкритті кримінальної справи від 31 липня, повідомлення про винесення постанови про відмову, прохання дозволити Дериглазову і його адвокату знайомитися з матеріалами справи до сих пір не було. Згідно законодавства такі заяви мають бути розглянуті протягом десяти днів, на нього має бути надана відповідь або відмова, інакше це вважається корупційним діянням.

Проте, виходячи з особистого досвіду, Ігор Дериглазов вважає, що не все так погано: «Есть и нормальные работники в данной системе (міліція – В. Б.). Действительно, честные, профессиональные специалисты». Дериглазов впевнений, що судді зможуть об’єктивно розглянути справу його сина і дати правильну оцінку трагічних подій, які сталися на початку липня. Крім того, коли Ігорь Дериглазов і його адвокат матимуть на руках необхідні документи, подаватимуть в Європейський суд з прав людини.

Підготував В. Бацунов

 Поділитися