MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист правозахисних організацій

03.12.2010   
Звернення щодо слухань «Про дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ» в Верховній Раді України, які були проігноровані міністром внутрішніх справ А.В.Могильовим

                                                           Президенту України

                                                           Януковичу В.Ф.

                                                          

Копії:

 

                                                           Голові Верховної Ради України

                                                           Литвину В.М.

                                                          

Голові Адміністрації Президента

Льовочкіну С.В.

 

Секретарю РНБО

Богатирьовій Р.В.

 

Голові Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності

Швецю В.Д.

 

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини Карпачовій Н.І.

 

Ми, представники громадських організацій, громадяни України висловлюємо своє обурення діями міністра внутрішніх справ України, який брутально проігнорував участь  у слуханнях «Про дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ», що були організовані Комітетом Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності спільно з громадськими організаціями 1 грудня 2010 року.

            В ситуації наростання негативних тенденцій в діяльності української міліції протягом 2010 року, які пов’язані як з політизацією діяльності ОВС, примушування працівників обслуговувати політичні замовлення, так і недолугими кадровими призначеннями, формуванням системи орієнтації на формальні показники, відкритою корупцією, неефективним управлінням та нецільовим використанням коштів, брутальними порушеннями прав людини та прав працівників міліції, Могильов А.В. всіма можливостями уникає від спілкування як з громадськістю, потерпілими від катувань в міліції, так і народними депутатами України.

            Парламентська більшість також відмовилася від проведення Парламентських слухань з цієї проблеми, проголосувавши проти проекту постанови Верховної Ради.

            МВС України робило все можливе для перешкоджання проведенню цих слухань і домоглося їх перенесення із 11 листопада на 1 грудня, нібито у зв’язку із відсутністю міністра, який був запрошений особисто.

            1 грудня вже під час слухань учасників було повідомлено знов про його відсутність у зв’язку із закордонним відрядженням. Таким чином, поїздка за кордон є більш важливою, ніж участь у планових слуханнях, на яких піднімалися головні питання в діяльності міліції.

            Якщо такі дії були зроблені без Вашого відома, то у нас закономірно виникає питання, навіщо країні такий міністр, дії якого суперечать не тільки інтересам та безпеці громадян, але й вказівкам та політиці Президента?

            Ми нагадуємо Вам, що Могильов А.В. неодноразово ігнорував Ваші вказівки, як то було із проведенням ретельного розслідування справи Ігоря Індила або з руйнуванням системи моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС. При цьому інформація, яка розповсюджується самим МВС та його керівниками вводить в оману і населення  України, і Вас. Свідченням чому – й брава доповідь під час слухань заступника Міністра внутрішніх справ Василя Фаринника  про покращення ситуації. Для всіх нас стало показовим, що  саме  під час проведення слухань, і, можливо, доповіді Василя Фаринника про надбання нового міліцейського керівництва у сфері дотримання прав і свобод громадян, у місті Миколаїв  спецпідрозділ «Беркут» розганяв мирну акцію протесту місцевих жителів, які зібрались біля  УМВС України у Миколаївський області з метою висловити своє невдоволення свавіллям і корумпованістю місцевих правоохоронців.

          Є символічним і те, що жоден з делегованих на слухання посадових осіб міліції навіть не ознайомився з експозицією про  випадки катування затриманих у міліції, яку підготували родичі потерпілих.

           Можемо констатувати, що міліція у черговий раз не почула вимог суспільства через своє небажання їх чути. Слухання були перетворені у трибуну для доповідей представників владних структур і їх запевнень про бажання співпрацювати з громадськістю, у той час коли понад десять представників громадських організацій були позбавлені можливості виступити, незважаючи на те, що їх доповіді планувались програмою слухань.

Як було заявлено на слуханнях, за 10 місяців 2010 року було подано більше 2, 633 млн. заяв про злочини, з яких тільки у 14% випадків органи внутрішніх справ порушили кримінальну справу. Враховуючи ці цифри та визнану 10%-ву латентність злочинів в Україні, а також те, що за результатами соціологічних досліджень в ОВС щорічно піддаються катуванням та іншим видам поганого поводження більше 600 тис. українців, криміногенна ситуація в країні свідчить про загрозу національній безпеці, а МВС виявилося безпорадним. Ще 20 років тому порушувалося не менше 50% кримінальних справ від кількості заяв про скоєння злочинів.

            Ми вимагаємо вжиття Вами заходів, спрямованих або на зміну дій та політики МВС України для забезпечення безпеки громадян та прав людини, або зміни міністра та керівництва МВС України, яке виявляється безпорадним та бездіяльним в цій сфері.

            Ми вимагаємо заслуховування питання дотримання прав людини в діяльності ОВС на засіданні РНБО за участю представників правозахисних організацій та потерпілих від катувань в міліції.

            Ми вимагаємо Вашої уваги до тих брутальних порушень прав людини та норм права  в діяльності міліції та інших правоохоронних органів.

            Ми вимагаємо від Вас захисту правозахисників та громадських діячів, які за свої дії з надання допомоги у захисті прав людини жертвам свавілля та тортур самі стають об’єктами переслідування з боку міліції.

            Ми залишаємо за собою право звернення в будь-які міжнародні організації, зокрема в Парламентську Асамблею Ради Європи, з інформуванням про брутальне порушення прав людини в Україні.

 

Підписи:

            Асоціація українських моніторів з дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів

            Харківська правозахисна група

 Поділитися