MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Маразм государственного значенияМеджліс образився на новопризначеного міністра внутрішніх справПисьмо Виктору Януковичу в защиту крымских татарКсенофобія в Україні змінила свої «мішені»Людино, перестань боятися – і ксенофобія щезне!14. ВРАЗЛИВІ ГРУПИ ЯК ОБ’ЄКТ ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ, КСЕНОФОБІЇ ТА ЗЛОЧИНІВ НА ҐРУНТІ НЕНАВИСТІДо 5 липня приймаються заявки на тренінг «Національні меншини та біженці в українських медіа»Методичні рекомендації з протидії проявам нетерпимості (ксенофобії)Права людини в Україні 2011. XIII. ЗАХИСТ ВІД ДИСКРИМІНАЦІЇ, РАСИЗМУ ТА КСЕНОФОБІЇУкраїнські форми нетерпимостіОсобливості національної ксенофобіїМаніфест правозахисників України «Громадськість проти безправ’я»Права людини в Україні 2009–2010. XII. Захист від дискримінації, расизму та ксенофобіїУ Донецькій області міліція займається профілактикою ксенофобії? Не віриться...Харківська правозахисна група. РІЧНИЙ ЗВІТ 2009Чи існує в Україні ксенофобія?Створення національної системи запобігання катуванням і поганому поводженню в Україні (2008–2011). Опис проектуОбмежена сила красивих слівКСЕНОФОБІЯ В КОНТЕКСТІ ПОЛІЕТНІЧНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА Результати соціологічного дослідженняНетолерантна діяльність та організації в Україні. Результати соціологічного дослідження

Ксенофобія й антисемітизм в українському інтернеті: розпочато моніторинг рейтингових сайтів

08.12.2010    джерело: www.dw-world.de
За ініціативою народного депутата О. Фельдмана в Україні почато моніторинг рейтингових інтернет-видань на предмет проявів ксенофобії, антисемітизму й насильства. Правозахисники радять ініціаторам бути обережними

За ініціативою народного депутата Олександра Фельдмана в Україні почато моніторинг рейтингових інтернет-видань на предмет проявів ксенофобії, антисемітизму й насильства. Правозахисники радять ініціаторам бути обережними.

Боротися з проявами ксенофобії й антисемітизму в українському інтернеті треба вже давно, сказав Deutsche Welle  Олександр Фельдман. На його думку, нещодавня передвиборча кампанія дуже чітко підтвердила цю необхідність. «Ви бачили , що відбувалося у Одесі? Коментарі проти Гурвіца, що його треба відправити до Бабиного яру? А що було у Харкові, коли євреїв прирівнювали до хазарів? Ми хочемо це зупинити. Будемо подавати позови до суду на власників сайтів, на користувачів», - каже Фельдман.

Виявити не тільки національні й релігійні образи

Фельдман розповів, що моніторинг проводить Інститут прав людини IHRPEX, співзасновниками якого є зокрема він й Аманда Пол, аналітик брюссельського Європейського політичного центру. У ході моніторингу обіцяють «не вдаватися до крайнощів», як сказав Фельдман. Він розповів, що йдеться про констатацію не тільки національних чи релігійних образ. Депутат виступає категорично проти приниження безхатьків, бідних, навіть проти образливих коментарів футбольних фанів.  Фельдман закликає власників інтернет-сторінок блокувати також розповсюдження дитячої порнографії й сцен насильства. Власники сайтів, на переконання народного депутата, повинні уможливити доступ до адрес користувачів, аби уможливити для прокуратури проводити розслідування щодо образливих  публікацій.

Порушення конфіденційності

Співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров вважає, що ініціаторам моніторингу слід бути дуже обережними. « В Україні вже була кримінальна справа, порушена тільки за те, що людина у своєму блоґу , критикуючи таке явище, послалася на відео з Youtube», - каже Захаров.  На думку правозахисника, перевірка IP-адрес порушує принцип конфіденційності в інтернеті, який за таких умов припиняє бути вільним. «Створюються можливості для стеження. За бажанням можна вирахувати кожного, хто пише», - каже Захаров. 

Недосконалість законів

Водночас Захаров наголошує на  недосконалості статті 161 Кримінального кодексу України, яка не захищає ефективно жертв антисемітизму та ксенофобії. Він пригадує, що за всю історії незалежності України кримінальна справа за обвинуваченням у антисемітизмі провалилася за браком доказів. Захаров нагадує, що допоки лише закрили львівську  газету «Ідеаліст», яка свого часу оприлюднила список заможних євреїв, яких треба вигнати з країни.

Олександра Індюхова

 Поділитися