MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому ж таки був затриманий Мустафа Найєм?

14.12.2010   
Володимир Батчаєв, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини
Так чому ж таки був затриманий Мустафа Найєм? Прикре непорозуміння чи ганебна система? Давайте розберемось.

Так чому ж таки був затриманий Мустафа Найєм? Прикре непорозуміння чи ганебна система? Давайте розберемось. «Особа кавказької національності» або «східної зовнішності» відмовилась пред’явити свій паспорт працівникам «Беркуту» - пояснює міліцейське керівництво. Як на мене - сумнівне виправдування дій правоохоронців, та і взагалі це не причина, а лише привод для затримання. Треба розуміти різницю і розмежовувати ці два різних поняття. Справжня причина зовсім у іншому – у затриманні відомого журналіста і телеведучого винен… Європейський Союз. Я не оговорився і зараз поясню чому.

Необґрунтовані затримання і примусове доставляння до райвідділів міліції під приводом необхідності перевірки документів, незаконні обшуки житла з мотивуванням «перевірка паспортного режиму», зупинка і огляд транспортних засобів, вилучення паспортів і особистих речей, притягнення до адміністративної відповідальності за надуманими мотивами, некоректна і груба поведінка при спілкуванні - ці порушення прав іноземних громадян набули в Україні масового характеру. Правоохоронці діють відносно іноземців максимально і невиправдано жорстко, грубо порушуючи їх права. І це не голослівне твердження - досить просто ознайомитися і проаналізувати статистику міліцейського відомства. Вдумайтеся: за перше півріччя 2010 року органами внутрішніх справ було поставлено на облік майже 43 тисячі іноземних громадян і одночасно, за вказаний період, міліція притягує до адміністративної відповідальності 32 тисячі іноземців. Тобто виходить, що 74% іноземних громадян приїжджали до нас виключно з метою порушити законодавства України. Такий собі кримінальний туризм. Подібного балансу немає у жодній країні, які ми називаємо цивілізованими і демократичними, для них це є неприпустимим, а з урахуванням майбутнього проведення в Україні чемпіонату Європи з футболу і прибуття до нас великої кількості іноземних гостей, такий стан справ - пряма загроза авторитету нашої держави. 

До чого тут Європейський Союз? А до того, що європейська спільнота вже понад десять років вимагає від України забезпечити контроль за міграційними процесами на своїй території, у тому числі ефективно боротися з нелегальною міграцією. Що казати – вимоги зрозумілі і справедливі, оскільки саме через нашу державу до західноєвропейських країн незаконно потрапляє певна кількість нелегальних мігрантів. Європу це безперечно дратує, а тому однією з умов інтеграції України у дружню європейську родину є категорична вимога – всіляко боротися з нелегальною міграцією.  І український уряд запевняє Європейський Союз у своїй готовності і головне у спроможності протидіяти цьому негативному явищу. Адже неспроста колегією МВС боротьба з нелегальною міграцією визнана одним з пріоритетних завдань у діяльності міліції. Мета - створити у Європи уявлення про свою активну роботу у цьому напрямку, показати, що міліція з останніх сил захищає Україну, та що там Україну – усю Європу, від навали ворожих і небезпечних нелегалів з далеких і маловідомих країн. А ще підтвердити це факт цифрами відповідної статистики. 

 Але статистика – річ, як відомо, невблаганна і якщо її проаналізувати неупереджено, то можливо отримати відповідь: з ким дійсно так завзято бореться українська міліція і про що переможно рапортує? За даними МВС за перше півріччя 2010 року з України видворено 7.847 нелегальних мігрантів. Здавалось би значна цифра, але… Це зовсім не ті нелегальні мігранти з неблагополучних країн Африки, Південно-Східної і Центральної Азії, яких не хоче бачити у себе Європа і на боротьбу з якими вона, між іншим, виділяє Україні гроші.

88% від загальної кількості затриманих міліцією нелегальних мігрантів - це громадяни республік колишнього СРСР: Росії (найбільша кількість), Білорусі, Молдови і, так званих, країн «кавказького регіону». Про що красномовно свідчить ця цифри? Про те, що у даний час боротьба з нелегальною міграцією зведена МВС до полювання по всій країні на представників народів, з якими ми здавна проживали по сусідству - переважно росіян, молдаван, узбеків та кавказців (куди ж без них), які, прибуваючи в Україну, взагалі не мали наміру перебиратись до Західної Європи і аніякої загрози для неї не становлять. Але саме їх права масово порушуються міліцією, саме вони переслідуються репресивною машиною МВС виключно з метою отримання такої потрібної статистики, яка підтвердить Європейському Союзу твердість намірів України боротись з нелегальною міграцією. Ці іноземці самі не розуміють, чому відносно них правоохоронні органи діють так жорстко. А я поясню - просто вони стали заручниками, заручниками міжнародних зобов’язань України, заручниками того, що нам потрібна європейська прихильність з її інвестиціями, безвізовим режимом та іншим. Але чи такою ціною? І чи погоджується Європейський Союз на таку ціну? 

 Два споконвічних для нас питання: хто винен і що робити? Україна дала зобов’язання європейській спільноті боротися з нелегальною міграцією, але, нажаль, міліція боротися з нею не уміє або не бажає. Ще цифри: за перші півроку «класичних нелегалів» з країн Африки, Південно-Східної і Центральної Азії з України видворено лише 6,7% від загального числа депортованих міліцією. Чому так мало? Тому, що затримувати і карати навіть за незначні порушення росіян, вірмен або узбеків значно простіше, ніж протистояти міжнародному злочинному бізнесу по організованому переправленню груп іноземців за кордон, це легше, ніж перекривати транснаціональні канали перевозу нелегальних мігрантів, боротися з їх організаторами і покровителями у владних структурах. Протидія нелегальній міграції - це кропітка і цілеспрямована робота, яка вимагає певних зусиль, знань, навиків. Міліція України пішла іншим шляхом - підмінила боротьбу з нелегальною міграцією, як явищем, боротьбою з мігрантами, з конкретними людьми. Адже для МВС простіше провести «зачистку» на ринках, затримати заплановану і необхідну для звіту кількість громадян СНГ та проінформувати Європу – ми виконуємо свої зобов’язання. Сьогоднішня боротьба МВС з нелегальною міграцією - це тотальна містифікація, круто замішане на мігрантофобії окозамилювання, яке є причиною масових порушень прав людини. Причина – інерційність машини Міністерства внутрішніх справ, яке як звикло боротись із стихійною нелегальною міграцією середини 90-х, так і діє у теперішній час, застосовуючи ті ж самі застарілі методи. 

Наразі міліція у боротьбі з нелегальною міграцією керується наказом МВС №829 ще від 31.07.2003 року. Це унікальний і у певній мірі знаковий наказ, який покладає головну роль у боротьбі з нелегальною міграцією на паспортну службу, службу виключно адміністративну, яка є малочисельною і, мабуть, наполовину складається із вільнонайманих працівників. І згідно цього наказу саме напівцивільний паспортний підрозділ, а не могутній ГУБОЗ, повинен координувати роботу всієї міліції по припиненню нелегальної міграції. І паспортна служба координує і організовує таку роботу як може - не шляхом проведення оперативно-розшукової діяльності по виявленню міжнародних каналів нелегальної міграції та їх організаторів, а шляхом «зачисток» ринків, «перевірок паспортного режиму» у гуртожитках, які більше нагадують погроми – а раптом когось спіймаємо. І ловлять, бо ті ж росіяни, азербайджанці чи казахи до України, як це не дивно, ще їдуть і з них можна зробити нелегалів, яких вистачить для звітів.

Я не звинувачую паспортну службу - це не оперативний підрозділ, вона просто не має необхідних можливостей і повноважень для ефективної роботи. Але якщо МВС вважає нелегальну міграцію серйозною загрозою для нашого суспільства і дійсно має намір виконати свої зобов’язання перед Європою, то може варто доручити забезпечення протидії нелегальній міграції такому серйозному відомству як ГУБОЗ? Може тоді припиняться масові порушення прав іноземців з країн колишнього СРСР, припиниться ліцензоване МВС полювання на людей з «східною зовнішністю» і мішенню для правоохоронних органів нарешті стануть не кавказці у шашличних або молдавани на ринках, а організатори нелегальної міграції, як злочинного бізнесу, які мають корупційні зв’язки в органах влади та і у самій міліції. 

Затримання Мустафи Найєма міліцією – це не його переслідування за активну професійну діяльність, це не прихована спроба зняти інформацію з його мобільного телефону або щось інше, по ієзуітському витончене. Не треба шукати чорну кішку у темній кімнаті. Його затримання – це лише спроба отримати чергову, таку необхідну паличку для звіту щодо протидії нелегальній міграції і чим таких паличок більше, тим краще для міліцейської кар’єри, адже саме затримання і покарання іноземця, а не допомога йому, розцінюється правоохоронним відомством, як позитивний результат. 

МВС заявляє, що кількість нелегальних мігрантів, які затримуються в Україні, з року в рік суттєво не зменшується, а тому необхідно продовжувати жорстко з ними боротися. А кількість нелегалів і не буде зменшуватись, але не тому, що їх дійсно багато у нашій країні, а через те, що керівництво МВС постійно вимагає від низових підрозділів показників по виявленню іноземців-порушників і вимагає, що б їх кількість не була менша, ніж минулого року, за минулий звітний період. Тому, не треба звинувачувати хлопців з «Беркуту» - їх тривалий час фактично «нацьковують» на іноземців і привчають діяти саме такими методами.

Нещодавно Україна у черговий раз запевняла Європу у своїх намірах посилити боротьбу з нелегальною міграцією в обмін на доброзичливе ставлення. Не треба бути провидцем, щоби зрозуміти до чого це призведе - кількість виявлених в Україні іноземців-порушників знову зросте. Кажуть, 23 листопада на нараді з керівниками обласних підрозділів паспортної служби один із заступників Міністра дав вказівку – затримати нелегальних мігрантів у двічі більше. Такий собі план. І будьте впевнені, міліція на місцях, виконуючи тиск керівництва, буде знову і знову затримувати іноземців і ліпити з них порушників. Знову і знову сайт МВС буде розмішувати переможні «зведеня з фронтів» - затримано значу кількість нелегальних мігрантів, притягнуто до адміністративної відповідальності стільки-то іноземців-порушників, а стільком скорочено термін перебування в Україні. Але знову не буде жодного повідомлення про припинення діяльності ОЗУ, які безпосередньо займались незаконним переправленням іноземців за кордон або про затримання посадовців, які «легендували» та «кришували» прибуття і перебування нелегалів в Україні. 

Сумно, але ніхто з аналітиків у Європі чи у тому ж МВС не замислиться і логічно не поміркує – а чому вже 20 років Україна наполегливо бореться з незаконною міграцією, а кількість нелегалів суттєво не зменшується? Де ж перемога? Мабуть не так боремося? Чи брешемо у звітах? 

І такий парадокс - а чому взагалі зростання кількості виявлених в Україні нелегальних мігрантів, а не їх зменшення, розцінюється міліцією, як успіх? Може, врешті-решт, потрібно змінити критерії оцінки на більш логічні і доповідати Європі: наша боротьба з нелегальною міграцією має сенс – нелегалів в Україні становиться менше.

14.12.2010 

Від редакції «ПЛ»: Як сам Мустафа Найем описує події і своє ставлення до цього факту читайте на сайті http://pravda.com.ua/articles/2010/12/14/5669998/

 Поділитися