MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада знову відклала законопроекти про доступ до інформації

23.12.2010    джерело: www.telekritika.ua
Рада мала розглянути спершу законопроект щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Але перший віце-спікер Адам Мартинюк звернув увагу на те, що текст документу не відповідає вимогам статті 116 Регламенту ВРУ

Верховна Рада 22 грудня так і не розглянула законопроекти № 7321 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення доступу до публічної інформації)» і № 2763 «Про доступ до публічної інформації».

Рада мала розглянути спершу законопроект щодо забезпечення доступу до публічної інформації. Але перший віце-спікер Адам Мартинюк звернув увагу на те, що текст документу не відповідає вимогам статті 116 Регламенту Верховної Ради. За словами Адама Мартинюка, у висновку головного юридичного управління Верховної Ради є зауваження, що в заголовок і текст законопроекту були внесені суттєві зміни, які не розглядалися в першому читанні. Тому законопроект потребує відправлення на доопрацювання і повторне перше читання.

Як писала ТК, в процесі вдосконалення законопроекту він отримав назву «Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про інформацію"».

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко наголосив, що на розгляді перебувають два законопроекти, «які є продуктом довгої спільної роботи, і їх дуже важливо розглядати в комплексі». «При підготовці були задіяні не тільки медіаексперти, а й величезна кількість юристів. Комітет звертається до Верховної Ради з проханням підтримати обидва законопроекти», - додав він.

Голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив Адаму Мартинюку: «Бувають правила, а бувають винятки з правил. Ми відпрацювали ці законопроекти, у нас немає сумнівів, що їх треба приймати. Їх чекають у тому числі представники ЗМІ. Якщо в когось є зауваження по 116-й статті, нехай письмово їх напишуть. Давайте проголосуємо!».

Зрештою, Адам Мартинюк поставив на голосування питання про можливість розгляду законопроекту № 7321 щодо доступу до публічної інформації. Але ця пропозиція набрала лише 217 голосів.

 «Зробіть так, щоб не випирала 116-та стаття, і тоді ми його приймемо. Будь-які ваші намагання протягнути закон не отримали навіть підтримки Верховної Ради», - сказав пан Мартинюк Олександру Єфремову.

Також Адам Мартинюк наголосив, що це не був розгляд законопроекту. «Ми будемо розглядати, але прохання, щоб була не порушена 116-та стаття», - додав він.

Одразу після цього перший віце-спікер оголосив завершення засідання Ради. Законопроект № 2763 «Про доступ до публічної інформації» так і не був поставлений на голосування.

 Поділитися