MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Співробітники СБУ затримали Луценка біля його будинкуВ офісі соціал-демократичної партії іде обшукНові арешти в оточенні ТимошенкоПостраждалого у бійці Волинця викликали до прокуратури розповісти про блокування трибуниГПУ порушила кримінальну справу щодо Євгена Корнійчука.Вибіркові кримінальні переслідування є ознакою недемократичної владиОбвинувачення закидає Луценку інтерв’ю УНІАНу і «Дзеркалу тижня»Франція стурбована подіями в УкраїніПравозахисники звинувачують владу в порушенні прав заарештованих екс-урядовцівКарпачова: Україна є лідером щодо масового застосування арештівВ Україні нові арешти і нові кримінальні справиЗаява уряду США про розслідування щодо українських опозиційних політиківМирослав Маринович: Елемент політичних репресій єПолітичні репресіїКопають під Майдан?Economist про "головоріза Лукашенку" і УкраїнуДержава проти школярок та пенсіонерок — дайджест російських протестівЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 55 Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 01.12.2020 ‒ 31.12.2020. Ч. І Опис справ, які розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2021 рокуЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання. Огляд № 47. Найважливіші законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 13.07.2020 ‒ 09.08.2020

Луценка затримали ’у справі отруєння Ющенка’

27.12.2010    джерело: www.bbc.co.uk
Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, за неофіційною інформацією, доставлений до слідчого ізолятора Служби безпеки України

Згідно з заявою на сайті партії "Народна Самооборона", Юрія Луценка затримано в справі отруєння колишнього президента Віктора Ющенка.

Юрій Луценко каже в своїй заяві, написаній в іронічному ключі:

"Вітаю Віктора Андрійовича Ющенка з тим, що на шостий рік розслідування справи по його отруєнню в справі нарешті з’явився затриманий.

Думаю, що в нинішній політичній ситуації абсолютно логічним є той факт, що ним виявився колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Тим більше, не повинен дивувати той факт, що при категоричній відмові приходити по повістках в прокуратуру самого потерпілого Ющенка, а також ряду свідків, включаючи і Януковича, слідство ГПУ, використовуючи 11 бійців спецназу СБУ, доставило в слідчий ізолятор саме Луценка".

Пан Луценко повторив свої звинувачення нинішньої влади в політичних переслідуваннях. "Для мене очевидним є політичний характер цього і інших репресивних справ проти опонентів нинішньої влади", - сказав він.

18 грудня Юрій Луценко заявляа, що його намагаються "прив’язати" до справи про отруєння колишнього президента України Віктора Ющенка.

Як раніше повідомляла Бі-Бі-Сі, колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, за неофіційною інформацією, доставлений до слідчого ізолятора Служби безпеки України.

У прес-службі партії "Народна Самооборона”, лідером якої є Юрій Луценко, Бі-Бі-Сі повідомили, що Юрія Луценка затримали у неділю, 26 грудня близько 13 години біля власного будинку, коли він гуляв із собакою.

Представник прокуратури, що прибув на вулицю Старонаводницьку, у присутності співробітників СБУ повідомив, що його затримують у зв’язку із інкримінованими йому cтаттями. Юрій Луценко віддав свій телефон своєму помічнику. Після чого Юрія Луценка посадили в автомобіль та відвезли, однак він не знає, куди саме.

Свідком затримання Луценка був його син, який сказав інтернет виданню "Українська правда", що батька затримали тоді, коли він зайшов за ріг будинку, де немає камер спостереження. Там із мікроавтобуса вискочили співробітники прокуратури та бійці спецпідрозділу СБУ "Альфа" СБУ.

Юрія Луценка звинувачують у розкраданні бюджетних коштів і зловживанні службовим становищем. Мова йде про нарахування зайвих 40 тисяч гривень пенсії водієві екс-міністра.

Протягом останніх тижнів він ходив на допити у Генеральну прокуратуру. Як кажуть фахівці, запобіжний захід – затримання – застосовується у випадках, коли є інформація, що підозрюваний може втекти від слідства.

На початку листопада 2010 року Юрій Луценко дав підписку про невиїзд. Йому було заборонено залишати межі Києва. Він неодноразово заявляв, що не має наміру тікати. "Як буде далі розвиватися ситуація - я не можу сказати, але втечу з країни виключаю", - заявляв він на останній прес-конференції.

Екс-міністр вважає звинувачення на свою адресу надуманими. "Не було допитано масу ключових свідків, усі звинувачення ґрунтувалися виключно на ксерокопіях документів і свідченнях працівників МВС, яким я нібито давав усні вказівки. Ніяких інших доказів не існує", - запевняв нещодавно Юрій Луценко.

Оглядач "Дзеркала тижня" Сергій Рахманін сказав Бі-Бі-Сі, що останнім часом затримуються переважно колишні урядовці, причетні до Тимошенко чи БЮТ.

"Не хотілося б наврочити, але я думаю, що в цій країні нині абсолютно убезпеченим від можливого затримання не може бути ніхто, - каже він. - Аби прогнозувати більш-менш реалістично, хто буде наступним, треба збагнути логіку, за якою чинна влада намагається затримувати, заарештовувати та порушувати кримінальні справи. Єдине, що я можу зрозуміти, це те, що кримінальні справи і затримання стосуються переважно тих, хто представляє так-звану послідовну опозицію. Переважно це люди, які в той чи інший спосіб причетні до Тимошенко або до БЮТ. Чомусь з поля зору прокуратури та інших правоохоронних органів випадають, наприклад, члени кабінету міністрів, які проходили туди за квотою Віктора Ющенка. Натомість дуже пильна увага до людей, які представляли Юлію Тимошенко та її квоту. Тому, напевно, якщо будуть ще якісь арешти, затримання, звинувачення, то вони стосуватимуться людей, причетних чи пов’язаних із пані Тимошенко".

Сергій Рахманін додав: "Дуже вибірково все це відбувається і стосується одного-єдиного політичного центру впливу, тому це більше скидається на політичні репресії, аніж на на встановлення порядку і чіткого дотримання законодавства".

Нинішня українська влада і сам президент Янукович неодноразово заявляли, що не займаються політичними репресіями, а арешти й слідство щодо колишніх урядовців є частиною широкомасштабної кампанії боротьби з корупцією.

 Поділитися