MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява Українського центру Міжнародного ПЕН-Клубу щодо цькування української письменниці Марії Матіос

17.01.2011   
Ми застерігаємо нинішню українську владу: саме на неї лягає відповідальність за те, що в Україні ведеться наступ на територію свободи. Нагадуємо: перемоги влади над письменниками завжди виявляються пірровими та безславними.

 

Своїм Відкритим листом до Генерального прокурора України Віктора Пшонки (http://news.dt.ua/news/86867) відома українська письменниця Марія Матіос відхилила завісу, що за нею миттєво увиразнилася незахищеність українського письменника. Всупереч  гарантіям прав людини, що закріплені в розділі ІІ Конституції України, нинішня українська влада знову дозволила собі зазіхнути на саму серцевину демократичного устрою – свободу слова й творчого самовираження. Це зазіхання несумісне з принципами, що лежать в основі цивілізованого ладу.

Ми поділяємо висновок нашої колеги про те, що в цій ситуації «дії працівників правоохоронних органів мають всі ознаки шантажу та безпідставного психологічного тиску». Ми обстоюємо право письменниці Марії Матіос і кожного іншого письменника висловлювати будь-які переконання й погляди (звісно, крім тих, що пропагують насильство та розпалюють ворожнечу) у притаманній майстрові образній системі. Це право надає, зокрема, ст. 15 ч. 2 Конституції України.

Ми висловлюємо рішучий протест проти будь-яких спроб вилучати з обігу плоди письменницької праці. Спроба зробити це у випадку Марії Матіос викликає ганебні для влади асоціації і є ляпасом усім, хто цінує творче слово й письменницьку працю.

Ми застерігаємо нинішню українську владу: саме на неї лягає відповідальність за те, що в Україні ведеться наступ на територію свободи. Нагадуємо: перемоги влади над письменниками завжди виявляються пірровими та безславними.

 

Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу

14 січня 2011 року

 Поділитися