MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист Харківської правозахисної групи Президенту України

01.02.2011   
В Харківській області, в Лозівському РВВС відбулися події, які повинні отримати відповідну оцінку на національному рівні. Але нічого такого не відбувається!

Останнім часом у громадськості виникає багато претензій до керівництва МВС.

Про незрозумілі і неадекватні випадки з переслідуванням письменниці Марії Матіос, журналістки Олени Білозерської, письменників Марини Брацило та Юрія В. Ноги органами МВС, сподіваємося, Вам відомо, бо заступник Голови Адміністрації Президента України Г. Герман вже висловила незадоволення цими діями міліції. Взагалі дії керівництва МВС в політичному контексті настільки серйозно шкодять іміджу України, що є предметом постійної уваги світової спільноти і правозахисних організацій.

Але ми хочемо донести до Вас ще одну кричущу проблему в діяльності МВС – смерть людей в підрозділах. За 2010 – початок 2011 років у райвідділах міліції загинуло більше 50 громадян, що є своєрідним сумним рекордом за останні роки.

Саме в Харківській області, в Лозівському РВВС відбулися події, які повинні отримати відповідну оцінку на національному рівні. Але нічого такого не відбувається!

Не можна не реагувати на ситуацію, коли за десять днів (!) в Лозівському райвідділі сталися два надзвичайних випадки – з вікон викинулися дві людини.

Перший випадок – це чоловік з ромської громади, якого звинуватили у зберіганні та розповсюджені наркотиків. Його в неділю викликали до РВВС разом з дружиною і 8-річною донькою. Після тривалої співбесіди зі слідчим чоловік викинувся з вікна четвертого поверху райвідділу, був доставлений до Лозівської Центральної лікарні, де помер через декілька днів.

Міліція висунула дивну версію, що громадянин був в стані наркотичного сп’яніння, збуджений, і тому вчинив самогубство.

Але ця версія ніяким чином не знімає відповідальності з міліції, тому що не треба допитувати психічно неадекватну людину, а навпаки, треба вжити заходів для збереження її життя і здоров’я.

Мати загиблого запевняє, що її сина закатували в міліції і викинули з вікна самі міліціянти. Дивно поводить себе і прокуратура, яка порушила кримінальну справу за фактом перевищення службових повноважень невідомими особами. Виходить – невідомі особи якимось чином пройшли до райвідділу і перевищили службові повноваження (чиї повноваження, якщо особи невідомі?), що загинула людина? Восьмирічна донька загиблого, яка була свідком його перебування у райвідділу, з того моменту перестала розмовляти.

Взагалі – ця історія нагадує фільм жахів.

Вочевидь, Лозівський РВВС не боїться нікого: ані прокуратури, ані власного керівництва, бо, незважаючи на порушену кримінальну справу, дивні польоти в РВВС продовжилися.

Ще не минуло й 10 днів – і вже з третього поверху випала жінка. Вона провела у кабінеті слідчого більше п’яти годин, зізналася у крадіжці мішка картоплі, потім попросилася до туалету і вистрибнула з вікна третього поверху. Наслідок – тяжкі ушкодження, перелами ребер і травма легенів. Жінка перебувала в ЦРЛ м. Лозова, де вона була прооперована.

Ці польоти з вікон міліцейського підрозділу відображають повний занепад системи. За двадцять років незалежності України ми чи не вперше стикаємося з таким брутальним нехтуванням законами – і це тільки за останні місяці.

Попередня історія в Харкові - побиття Якова Строгана у Київському райвідділі м.Харкова, а після того, як справа набула розголосу у пресі, його затримали і побили знов, та й ще в такому вигляді доставили до Київського районного суду. До того ж працівники Київського райвідділу знали, що в суді, де будуть вирішувати питання про затримання Якова Строгана, будуть присутніми журналісти. Як результат – справа набула розголосу не тільки в Україні, а й а кордоном.

На сьогодні МВС стає просто чинником державної небезпеки. То як тоді будувати країну із законослухняним населенням, яке б поважало правоохоронні органи, коли саме правоохоронці не поважають ані Закон, ані громадян, ані свою професію?

Поки ми писали цього листа, молода жінка яка вистрибнула з третього поверху Лозівського райвідділу – теж померла!

І її мати підозрює, що, як і в першому випадку – це не було самогубство!

Вимагаємо швидкого законного і справедливого розслідування цих звірячих дій співробітників МВС і звертаємося до Вас, як до гаранта дотримання конституційних прав громадян, з проханням взяти під свій контроль розслідування цих справ.

Ми вважаємо, що порушення прав людини припиняться, якщо ті, хто брутально їх порушує, отримають покарання, на яке вони заслуговують.

І зробити це треба гласно, щоб і міліціянти, і громадськість знали, що в Україні не можна порушувати права людини.

 

 

 

 Поділитися