MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Бєспрєдєл

14.02.2011   
Інна Сухорукова
На думку автора, суспільство не дуже помічає вражаючий рівень падіння захисту прав людини в МВС.

Хвиля абсолютно неадекватних дій МВС в політичній площині не аби як різнобарвна і неосяжна: це і переслідування учасників податкового майдану, і наїзди на журналістку Ольгу Білозірську, і переслідування, хай і короткочасне, однієї з найвідоміших письменниць Марії Матіос – юридично абсолютне безпідставне, безглузде. А чого вартий арешт членів організації «Тризуб» за пошкодження в Запоріжжі пам’ятника Сталіну? 9 тризубівців відпиляли Сталіну голову – і тепер проти них порушено кримінальну справу за ст. 296 ч.2 «хуліганство». Хоча хуліганство – це аморальні дії чи дії, спрямовані на знущання над моральними цінностями. У даному випадку, хто більше знущався над суспільною мораллю: ті, хто поставив пам’ятник вбивці мільйонів українців, чи ті, хто хотів висловити протест такому брутальному свинству – невідомо. Але всюди тут тхне політикою. І влада стає на бік сталіністів. І, взагалі, працює проти суспільства. Саме тому МВС не допускає, вже вкотре, автоперевізників з мітингувальниками до Києва і залякує їх

Але за цією політичною завісою, за всіма цими вочевидь жандармськими діями, якось суспільство не дуже помічає вражаючий рівень падіння захисту прав людини в МВС. Те, що робиться в міліції з пересічними громадянами, ніяк не пов’язаними з політикою, нагадує страшний сон. Здається, що керівництво МВС або остаточно втратило контроль над регіональними структурами, або пошепки натякнуло їм, що чим гірше буде з правами людини – тим краще – більше боятись будуть.

В Харкові та Харківській області за листопад 2010 – січень 2011 р. відбулися події, неможливі не тільки за часів Луценка і Цушка, а і за часів очільників МВС епохи Кучми.

Ми вже писали про жахливу історію Якова Строгана, яка «прославила» Україну на весь світ, бо зрозуміло, що країна, де міліція б’є людину безкарно на очах у преси, правозахисників, всього міста Харкова, і потім про це дізнається уся Україна – і ніхто, ані прокуратура, ані керівництво МВС на це не реагує, - така країна не є демократичною.

І ось – в січні – за 10 днів в м. Лозова Харківської області дві надзвичайні події в міськвідділі. 9 січня з 4 поверху цього райвідділу вистрибнув 40-річний чоловік, ром, якого слідчі звинувачували у розповсюдженні наркотиків. Міліціянти пояснили, що чоловік знаходився в стані наркотичного збудження, був неадекватним і тому вистрибнув з вікна. Треба зазначити, що це пояснення аж ніяк не знімає зі слідчих провину. Бо, якщо вони бачили збудженість і неадекватний стан чоловіка, то мали подбати про його безпеку. Чоловік з важкими травмами був направлений до Лозівської центральної районної лікарні, де через декілька днів помер.

 Мати загиблого має дещо іншу версію трагедії. В інтерв’ю АТН вона сказала, що впевнена: її син помер від тортур, а падіння з вікна було імітоване. Також вона розповіла, що сина катували на очах у восьмирічної онуки, яка з того моменту перестала говорити. Жінка сказала, що буде добиватись засудження винних у смерті сина. Прокуратура порушила кримінальну справу за ст. «Перевищення службових повноважень невідомими особами»?!

Але минуло 10 днів і в цьому ж міськвідділі, в тому ж м. Лозова, тільки вже з 3-го поверху, з вікна стрибає жінка і потрапляє до тієї самої лікарні з переламом ребра, яке ушкодило легеню. За версією міліції вона прийшла на допит, зізналась у скоєнні крадіжки, але коли їй запропонували «відтворити події злочину», жінка попросилась в туалет, відчинила вікно і стрибнула з нього! Тепер, за версією слідства, жінка була в стані алкогольного сп’яніння. Вона пробула у райвідділі пять з половиною годин. Мала б за цей час отямитись. Чи її допитували у вкрай неадекватному стані? Чи наприкінці допиту самі напоїли? Як бачите, версія не витримує критики. Але про це ніхто не дбає. Минуло кілька днів, і жінка теж помирає!

Цього разу версія міліції і матері загиблої теж відрізнялися. Журналісти АТН зняли потерпілу в реанімаційному відділенні лікарні, де вона з великою напругою сказала, що зробила це сама. Водночас ті ж журналісти дізналися від матері, що дочка їй відповіла на її питання, навіщо вона вистрибнула з вікна: «якщо не скажу, що я це зробила сама, вони мене вб’ють».

Той самий відділок. Прокуратура веде слідство по першій справі. Ой, як її бояться в райвідділі! Ой, як вони бояться свого начальства! Слів немає… У всякому разі таких, що друкують.

За часів Кучми першого розголосу про катування було б достатньо, щоб усе керівництво РВВС пішло у відставку. Катування у райвідділах були в ті часи звичайною справою, але розголос про них свідчив про непрофесійність кадрів – і висновки не примушували довго на себе чекати.

Те, що відбувається зараз – можна назвати одним словом – «бєспрєдєл». Можна декількома: повна руйнація правової держави в структурах МВС. Божевільня, неадекватність керівництва МВС і влади взагалі.

На нашу думку, влада ставить перед міліцією завдання політичні: зачистка території від нелояльних елементів. Але поводить себе так, начебто вона це робить на Марсі, де ані світова спільнота, ані власне громадянське суспільство – дуже різнобарвне в порівнянні, припустимо, з Білоруссю і Росією – нічого не помітять.

Не помітять такого дивного міськвідділу, із страшної казки, де чомусь з вікон стрибають, за чиєїсь чаклунської волі, люди. А прокуратура підтверджує ці потойбічні ознаки подій, порушуючи кримінальну справу проти невідомих осіб, які перевищили свої службові повноваження. Тобто, крадькома увійшли до РВВС і крадькома перевищили. Дивно, що оточення Президента, зокрема, пані Ганна Герман, яка нещодавно піддала керівництво МВС жорсткої критики, не звертає його уваги на те, що зараз міліція наявно загрожує національній безпеці країни, в райвідділах загинуло більше 50 осіб, а катування відбуваються просто як на конвеєрі. А крім того, це псує усі досягнення України в галузі прав людини за останні 10 років. І що це дуже негативно відбивається й на іміджі країни. І на іміджі її очільників.

Саме всі ці події у Харківській області примусили ХПГ звернутися з Відкритим листом до Президента України.

Наразі чекаємо відповіді.

 

 Поділитися