MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява незалежної студентської профспілки «Пряма дія» щодо ролі КПУ у комерціалізації освіти

15.02.2011    джерело: direct-action.org.ua
Одним з авторів скандального проекту Закону про вищу освіту № 7468-1 виявилася Катерина Самойлик, депутат Верховної Ради від Комуністичної партії (КПУ), член вищого керівництва цієї партії. Активісти незалежної студентської профспілки «Пряма дія», що бере участь у кампанії проти деградації освіти, вважають цей законопроект таким, що сприяє комерціалізації освітньої системи і обмежує право громадян на отримання вищої освіти.

Одним з авторів скандального проекту Закону про вищу освіту № 7468-1 виявилася Катерина Самойлик, депутат Верховної Ради від Комуністичної партії (КПУ), член вищого керівництва цієї партії. Активісти незалежної студентської профспілки «Пряма дія», що бере участь у кампанії проти деградації освіти, вважають цей законопроект відверто таким, що сприяє комерціалізації освітньої системи і обмежує право громадян на отримання вищої освіти.

У програмних документах КПУ зазначене прагнення до «конституційного закріплення безоплатної освіти як одного з найбільших завоювань нашого народу». У своїй програмі, передвиборчих обіцянках на парламентських і президентських виборах ця партія та її лідер Петро Симоненко неодноразово обіцяли зробити освіту справді безоплатною, збільшити обсяги державного фінансування галузі освіти і науки.

Але, натомість, законопроект співавторства Самойлик поглиблює комерціалізацію освіти та веде до її деградації. Зокрема, документом закріплюється право адміністрації вишів підвищувати плату за навчання в односторонньому порядку; вводиться обов’язкове відпрацювання для студентів-бюджетників;  урізаються права і фінансування студентських організацій; вводиться категоризація вишів за кількісним параметром.

«У своїй риториці Компатрія апелює до соціальних стандартів, що існували в СРСР, у тому числі в сфері освіти. Катерина Семенівна здобула освіту в Бериславському педагогічному училищі та Херсонському педагогічному інституті абсолютно безкоштовно. А тепер вона, член КПУ, хоче позбавити цього базового права мільйони молодих людей. Одним з позитивних моментів у радянській системі освіти ми вважаємо її безоплатність. За цим показником наша освіта впевнено деградує. Зараз, освітні послуги, навіть формально безкоштовні, стають частинами загальнодержавної системи корупції, здирництва та хабарництва, а такі законопроекти, як № 7468-1, легітимізують корупційну практику формально» - заявив активіст профспілки Ілля Власюк.

У відповідь на брехливу заяву пані Самойлик про те, що «студенти не прочитали цей закон», учасники «Прямої дії» пропонують їй самій детальніше ознайомитись з документом, під яким стоїть її підпис. (Аналіз законопроекту від “Прямої дії” шукайте тут).

Блюзнірство КПУ, проте, нас не вражає. Ця партія давно зарекомендувала себе як сателіт правлячої Партії регіонів, яка повним ходом проводить антисоціальні реформи (Трудовий, Житловий, Податковий кодекс, пенсійна реформа, комерціалізація освіти тощо). «Патентовані комуністи» із КПУ остаточно перетворилися на бізнесменів від великої політики.

Активіст «Прямої дії» Ілля Власюк: «Одне з гасел нашої профспілки - «За вільну, якісну і доступну освіту для всіх!». Демократичне та соціально справедливе суспільство, на наш погляд, неможливе без забезпечення широкого доступу до освіти. Кожна людина має бути  готова до критичного аналізу і розумного впливу на суспільно важливі процеси. Цього неможливо досягти без підвищення якості освіти та забезпечення її доступності.»

З відкритим листом молоді до лідера КПУ щодо законопроекту «Про вищу освіту» авторства ФРІ можна ознайомитись тут.

Незалежна студентська профспілка «Пряма дія»

 Поділитися