MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківська правозахисна група звернулась до Президента з вимогою відставки Могильова

14.03.2011   
ХПГ констатує, що Могильов за професійними якостями та рівнем правової свідомості не відповідає посаді Міністра внутрішніх справ у демократичному суспільстві. Він повністю дискредитував і без того не дуже добру репутацію МВС, і подальше його перебування на посаді тільки погіршить ситуацію з дотриманням прав людини в міліції, сприятиме загостренню хвилі всенародного спротиву та псуванню іміджу України на міжнародному рівні.

Президенту України Віктору Януковичу
вул. Банкова, 11, м. Київ

 

Харківська правозахисна група неодноразово заявляла, в тому числі під час презентації річної доповіді правозахисних організацій за 2009-2010 роки[1], про те, що на сьогоднішній день під керівництвом Міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова міліція перетворюється на інструмент репресій і представляє загрозу національним інтересам України.

Замість того, аби виконувати своє пряме покликання, – здійснювати правоохоронні функції, захищати права, свободи і законні інтереси своїх громадян, – відомство функціонує, як репресивно-каральний апарат, на кожному кроці порушуючи права людини, власне, ті засади, які має захищати.

Ми вважаємо, що це відбувається внаслідок некомпетентності міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова.

Одразу після призначення на посаду Міністра, Могильов почав активно згортати програми співпраці між громадським суспільством і міліцією. Так, було фактично ліквідоване Управління моніторингу з дотримання прав людини при МВС, звільнені помічники Міністра з прав людини, – навіть попри заяву Президента у зв’язку з цими подіями про те, що «не можна економити на правах людини». Припинилась діяльність мобільних груп, громадських рад

За даними соціологічних досліджень, проведених Харківським інститутом соціальних досліджень спільно з Харківською правозахисною групою, кількість жертв незаконного насильства з боку міліції зросла з 604000 людей у 2009 році до 780000-790000 в 2010 році. Зросла кількість випадків смерті в райвідділах міліцій з 23 у 2009 році до 51 в 2010 році. Це свідчить про непрофесійність роботи керівництва відомства.

Деякі публічні висловлювання Могильова штовхають його підлеглих до протиправної манери поведінки, зловживання владою і службовим становищем.

9 липня Міністр в ефірі телеканалу ІНТЕР заявив, що роботу відомства він оцінюватиме по кількості порушених кримінальних справ. По суті, така політика навіть гірша за показники розкритих злочинів, і сприяє використанню незаконних методів у роботі міліції.

Широкого розголосу набула заява Міністра про те, що «появление в прессе или в интернете сообщений я не собираюсь даже проверять». Але відповідно до пункту 4 статті 94 Кримінально-процесуального кодексу України «повідомлення, опубліковані в пресі», які містять в собі ознаки правопорушення, мають тягнути за собою їх перевірку і прийняття рішення щодо порушення або відмови у порушенні кримінальної справи.

Також, коментуючи розслідування теракту в Макіївці, Могильов з гордістю заявив, що «более трех тысяч дактилоскопировано»[2], що є очевидним визнанням масових порушень Закону України «Про міліцію» та нормативних актів МВС щодо дактилоскопічного обліку, оскільки подібній процедурі підлягають тільки особи, які отримали адмінпокарання у вигляді адміністративного арешту на термін від 1 до 15 діб або відносно яких порушена кримінальна справа.

Розпорядження і публічні висловлювання міністра з приводу оцінки роботи МВС під час витребування конфіденційної інформації стосовно осіб, що лікуються за допомогою антиретровірусної і замісної терапії [3], також порушують цілу низку законодавчих норм, в тому числі примушуючи лікарів до скоєння кримінального злочину, передбаченого статтею 145 КК України «Незаконне розголошення лікарської таємниці».

Таких прикладів дуже багато. І ми з сумом маємо констатувати, що Могильов за професійними якостями та рівнем правової свідомості не відповідає посаді Міністра внутрішніх справ у демократичному суспільстві. Він повністю дискредитував і без того не дуже добру репутацію МВС, і подальше його перебування на посаді тільки погіршить ситуацію з дотриманням прав людини в міліції, сприятиме загостренню хвилі всенародного спротиву та псуванню іміджу України на міжнародному рівні.

Ми наполягаємо на відставці Могильова з посади Міністра внутрішніх справ.

 

Євген Захаров, співголова Харківської правозахисної групи,
член правління міжнародного товариства «Меморіал
»

 Поділитися