MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мустафа Джемільов став лауреатом нагороди «Світло справедливості»

03.05.2011    джерело: ucu.edu.ua
Лауреатом нагороди «Світло справедливості» став голова Меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат України, колишній політв’язень Мустафа Джемільов.

Лауреатом нагороди «Світло справедливості» став голова Меджлісу кримсько-татарського народу, народний депутат України, колишній політв’язень Мустафа Джемільов.

«Мустафа Джемільов є визначним політиком сучасності, – сказав один із членів журі, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович.– Він уже кілька десятиліть відстоює права свого народу виразним шляхом ненасильництва. Його моральний авторитет у світі безсумнівний. Церемонія вручення нагороди відбудеться 8 липня у Львові».

Це вже другий лауреат премії «Світло справедливості», яку, за задумом її засновниці, канадійки українського походження Анастасії Шкільник, щорічно вручають за моральне, духовне та етичне лідерство в Україні. «Таким чином, Анастасія Шкільник вшановує пам’ять свого батька, д-ра Михайла Шкільника, видатного юриста, громадського і політичного діяча часів визвольного руху в Україні», – зазначив Мирослав Маринович.

За словами Анастасії Шкільник, цією нагородою відзначають особливих людей за їхню здатність запалити світло справедливості у темних закутках людської душі та вказати шлях до більш людяного суспільства. «Мій батько ніколи не шукав визнання за своє віддане служіння в ім’я справедливості. Він є яскравим прикладом морального лідерства. Саме тому я вирішила заснувати цю нагороду».

Журі, що діє на цьому етапі, обирало діяча, який перебуває в авангарді суспільно-політичного життя України і при цьому дає постійне свідчення скромності, безкорисливості й вірності моральним принципам, мужнього слідування своїм переконанням та жертовності в обстоюванні ідеалів демократичного суспільства. Саме таким було одностайно визнано українського політика, чільного провідника кримсько-татарського національного руху Мустафу Джемільова.

У листопаді 2010 року лауреатом нагороди «Світло справедливості» став український літератор, дисидент, правозахисник та публіцист Євген Сверстюк. У Київському міському будинку вчителя нагороду йому вручив ректор Українського католицького університету о. д-р Борис Ґудзяк.

Прес-служба УКУ

 Поділитися