MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кількість затриманих в Білорусі правозахисників з різних країн зростає

05.05.2011    джерело: maidan.org.ua
До Первомайського РУВС Мінська відвезли багатьох учасників конференції.

4 травня в офісі Правозахисного центру “Вясна” у Мінську після обшуку на предмет виявлення вибухівки, міліція затримала Спеціального доповідача Комітету міжднародного контролю про події 19 грудня 2010 р. Любов Захарову - громадянку Росії.

Сьогодні в офісі Правозахисного центру “Вясна” у Мінську після обшуку на предмет виявлення вибухівки, міліція затримала Спеціального доповідача Комітету міжднародного контролю про події 19 грудня 2010 р. Любов Захарову.

О 18:30, за півгодини до початку презентації доповіді Спеціального доповідача, до офісу центру прийшли міліціонери в цивільному й заявили, що мають інформацію, нібито туди якісь люди заносили коробки, а тому потрібно провести обшук на предмет виявлення вибухівки.

Вибухівки не знайшли, але у всіх присутніх почали перевіряти документи на предмет законності їх знаходження на території Білорусі. Після цього заявили про необхідність проїхати до Первомайського районного управління внутрішніх справ й вивезли туди в автозаку громадянку Росії Любов Захарову, зірвавши її доповідь.

Додаткова інформація:

+375 25 532 98 28

[email protected]

 

До Первомайського РУВС Мінська відвезли багатьох учасників конференції.

Серед затриманих представники Міжнародної спостережної місії Любов Захарова, Вікторія Громова і Сергій Дікман (всі з Росії), які знаходились під час обшуку в офісі Правозахисного центру “Вясна”, а також керівник Інституту "Республіка" (член Української Гельсинської спілки з прав людини) Володимир Чемерис (Україна), президент Центру розвитку демократії і прав людини, член Ради при Президенті Російської Федерації зі сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства і правам людини Юрій Джибладзе та представник Міжнародної спостережної місії Олександр Мнакацанян (обидва - Росія).

Затримані, які не були всередині офісу центру "Вясна" під час обшуку, провели презентацію доповіді про події 19 грудня 2010 року в Білорусі, підготовленої незалежною експертною групою на чолі з керівником Інституту з вивчення конфліктів, головою групи експенртів ОБСЄ зі свободи зібрань Нілом Джарманом (Північна Ірландія) прямо на вулиці, після чого були затримані міліціонерами, яких супроводжували представники міграційної служби.

Володимир Чемерис і Юрій Джибладзе входили до групи експертів з країн ОБСЄ з проблематики свободи зібрань і заходів поліцейського реагування при Спеціальному доповідачі. До цієї групи також входять професор права розташованого у Будапешті Центрально-Європейського університету Майкл Гамільтон (голова групи) та російський правозахисник Сергій Дікман.

Ще одного затриманого, кореспондента російського інформагентства "Інтерфакс" Юрія Шамшуру, відпустили після перевірки документів.

04-05-2011

 Поділитися