MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Омбудсман звернулася до Генпрокурора України щодо зміни Юрію Луценку запобіжного заходу

10.05.2011   
Ніна Карпачова вважає немотивованим посилання у згаданій постанові Апеляційного суду міста Києва як на підставу для продовження терміну тримання під вартою невиконання захисниками та обвинуваченим вимог статей 218-220 Кримінально-процесуального кодексу України. Йдеться про процесуальну поведінку інших учасників процесу, а тому до них, на думку Омбудсмана, слідчим повинні застосовуватися індивідуальні заходи впливу

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, здійснюючи провадження за зверненнями народних депутатів України та низки громадських організацій щодо порушення права колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка на свободу та особисту недоторканність, 4 травня 2011 року під час моніторингу стану дотримання прав ув’язнених у Київському слідчому ізоляторі зустрілася з заарештованим віч-на віч у камері СІЗО.

 

Під час бесіди Ю.Луценко повідомив, що запобіжний захід йому обрано необґрунтовано, продовження термінів перебування під вартою здійснювалося без урахування усіх обставин справи та даних про його особу. Зокрема, ув’язнений зазначив, що на сьогодні відсутній головний аргумент слідства, який був підставою для його арешту, – тривале ознайомлення з матеріалами справи. Колишній Міністр внутрішніх справ України повідомив, що з матеріалами справи він повністю ознайомився. Це підтверджується і постановою Апеляційного суду міста Києва від 21 квітня 2011 року про продовження строку тримання його під вартою до 5 місяців.

У зв’язку з цим Уповноважений з прав людини звернулася з листом до Генерального прокурора України Віктора Пшонки. Ніна Карпачова вважає немотивованим посилання у згаданій постанові Апеляційного суду міста Києва як на підставу для продовження терміну тримання під вартою невиконання захисниками та обвинуваченим вимог статей 218-220 Кримінально-процесуального кодексу України. Йдеться про процесуальну поведінку інших учасників процесу, а тому до них, на думку Омбудсмана, слідчим повинні застосовуватися індивідуальні заходи впливу. До того ж, захисники Ю.Луценка відмовилися знайомитися з матеріалами справи, звернувшись 5 травня 2011 року до Генеральної прокуратури України з відповідною заявою-клопотанням.

Уповноважений з прав людини звернула увага, що в матеріалах справи є дані про те, що Ю.Луценко одружений, має двох дітей (один з яких неповнолітній), позитивно характеризується за місцем роботи та проживання, є активним громадським та політичним діячем. Під час розгляду Апеляційним судом міста Києва питання про продовження терміну тримання екс-міністра під вартою до суду звернулися з клопотанням про взяття його на поруки 65 народних депутатів України та Герой України Левко Лук’яненко.

Як наголошується у листі Омбудсмана, через зазначені дії слідчих органів та суду Ю.Луценко був змушений звернутися до Європейського суду з прав людини про порушення статті 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо права на свободу та особисту недоторканність. Наразі справа перебуває на стадії комунікації, суд надав їй пріоритет у розгляді. Європейський суд також звернувся до Уряду України щодо надання пояснень з обставин затримання та арешту Ю.Луценка.

Крім того, Уповноваженим з прав людини було з’ясовано, що 28 квітня на знак протесту проти необґрунтованого тримання його під вартою Ю.Луценко офіційно оголосив голодування, заявивши при цьому, що розпочав його 22 квітня 2011 року. Під час особистого прийому Ю.Луценко також зазначив, що перешкоджати слідству або ж ухилятися від нього не має наміру.

Виходячи з зазначеного, Омбудсман просить Генерального прокурора України дати доручення розглянути можливість зміни Юрію Луценку запобіжного заходу на не пов’язаний із триманням під вартою.

 

Прес-служба Уповноваженого
Верховної Ради України з прав людини
Тел. 253-21-54
10.05.2011р

 

 Поділитися