MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Стан прав людини в Україні погіршується – «Amnesty International»

13.05.2011    джерело: www.pravda.com.ua
Загалом «Amnesty International» зафіксувала обмеження свободи слова впродовж минулого року у 89 державах, катування – у 98-ми, несправедливий суд – у 54 країнах. Україна є у кожному з цих переліків.

Ситуація з дотриманням прав людини в Україні погіршується.

Саме до таких країн віднесла нашу державу міжнародна організація «Amnesty International» у своєму останньому звіті, передає Радіо «Свобода".

Зроблений цією організацією моніторинг засвідчив збільшення кількості катувань та нелюдського поводження у силових структурах, обмеження свободи слова та зібрань і масові прояви ксенофобії.

Загалом «Amnesty International» зафіксувала обмеження свободи слова впродовж минулого року у 89 державах, катування – у 98-ми, несправедливий суд – у 54 країнах.

Україна є у кожному з цих переліків, повідомила на презентації звіту у Києві представник «Amnesty International» Тетяна Мазур.

«Україна уперше згадана в загальному прес-релізі звіту. Наші спостерігачі та волонтери відзначають погіршення ситуації з дотриманням основних прав людини. За останній рік зросла кількість повідомлень про катування у міліції, слідчих ізоляторах і в’язницях. Тут можна згадати останні факти побиття в’язнів у Вінницькому СІЗО», – сказала вона.

«Маємо три випадки переслідування правозахисників. Одного з них, Андрія Бондаренка, суд тричі направляв на примусове психіатричне обстеження з формулюванням «загострене усвідомлення своїх прав і войовнича наполегливість у їхньому відстоюванні», – додала правозахисник.

Мазур згадує про випадки, коли недотримання прав людини закінчувалося трагедією. Так, біженець із самопроголошеної Абхазії Тамаз Кардава загинув після побоїв і через те, що в СІЗО йому не надали належної медичної допомоги.

Речник Генеральної прокуратури України Юрій Бойченко відреагував на ці дані обережно: «Дійсно, ми спостерігаємо окремі порушення прав людини, зокрема, у міліції та у місцях позбавлення волі. Однак це питання одним словом не прокоментуєш. Ми маємо сказати про це ґрунтовно, вивчивши всю інформацію і мотивацію звіту правозахисної організації».

Голова Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман погоджується з висновками «Amnesty International», але бачить і позитивні моменти.

«Загалом я довіряю висновкам Amnesty International. Дійсно, в Україні за останній рік стало відомо більше фактів катувань у державних силових відомствах. Але і збільшилася кількість міліціонерів, яких притягли за це до відповідальності», – сказав він.

«Факти тиску на правозахисників були, але вони не є проявами системної репресивної політики уряду. Це дії місцевих чиновників, які зарвалися без контролю згори», – додав Гройсман.

Правозахисник сподівається, що найближчим часом Україна зможе поліпшити ситуацію з захистом прав людини за рахунок змін до законодавства.

13 травня 2011

 Поділитися