MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

За «українським політв’язнем» спостерігає ЄС

24.05.2011    джерело: www.dw-world.de
Олександр Савицький
Печерський райсуд Києва залишив екс-міністра Юрія Луценка під вартою, принаймні до 27 травня, коли відбудеться наступне судове засідання. А також вирішив провести його в таємному режимі. На суді бачили і дипломатів з ЄС.

Печерський райсуд не задовольнив клопотання захисників Юрія Луценка щодо недовіри та відводу головуючому судді,   звільнення підсудного з-під варти та вимоги екс-міністра, аби його справу розглядав суд присяжних. Судді дозволили Луценку лише збільшити кількість своїх захисників, серед яких – екс-заступник генпрокурора Олександр Бригинець.

Рішення суду Луценко назвав очікуваним і знову звинуватив суддів у виконанні замовлення та порушенні Конституції та законів. Екс-міністр сказав, що має намір припинити голодування, якого він дотримувався більше 30 днів.

Віце-прем'єр Борис Колесніков, якого в часи правління помаранчевої влади судили в тому самому суді та в тій самій залі судових засідань,  порадив Луценкові зосередити увагу своїх адвокатів «на пошук аргументів невинуватості, а не на політичних заявах». Однак співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров не вважає заяви Луценка та його адвокатів політичними. Адже арешт екс-міністра,  на думку правозахисника, і справді  є порушенням Європейської конвенції з прав людини.

Посли спостерігали за процесом – Захаров

Захаров назвав Луценка «політв'язнем»: «Рішення про утримання Луценка під вартою є невмотивованим і таким, що порушує 5-ту статтю Європейської конвенції.  І те, що робилося слідчим, це порушення 6-ї статті Конвенції так само».

У Печерському суді під час розгляду справи Луценка були присутні представники посольств двох країн Євросоюзу. Це свідчить про стурбованість європейської громадськості та спостереження за перебігом судового процесу з боку ЄС,  додав Захаров. Він не виключив, що згодом до такого спостереження долучаться й інші європейські організації.

Політичних голодувань може побільшати

Політолог Віктор Небоженко вважає, що голодування Луценка мало успіх, влада злякалася розголосу та заходилася шукати способів виходу з несприятливої для себе ситуації. Небоженко назвав голодування Луценка прецедентом і спрогнозував, що в подальшому до такого способу боротьби за свої права політв'язні вдаватимуться щораз частіше.

Політолог не виключив, що незабаром «в новій ситуації та за нових обставин досвід голодування Луценка зможуть переймати і нинішні найвищі чиновники Кабміну та лідери парламентської більшості». 

24.05.2011

 Поділитися