MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Підкомітет ООН з питань попередження катувань представив свої конфіденційні попередні спостереження Уряду України

26.05.2011    джерело: www.civicua.org
Україна взяла на себе зобов’язання створити Національний превентивний механізм, відповідальний за попередження катувань, але НПМ в Україні ще й досі не створений.

25.05.2011 Підкомітет ООН з питань попередження катувань (ППК) представив свої конфіденційні попередні спостереження Уряду України за підсумками свого першого візиту до України, що відбувся 16-25 травня 2011 року.

Під час свого візиту ППК провів зустрічі з відповідними органами влади та представниками громадянського суспільства та відвідав низку місць утримання під вартою та позбавлення волі (див. перелік у додатку), у тому числі відділення міліції, ізолятори тимчасового тримання (ІТТ), слідчі ізолятори (СІЗО) та виправні колонії в Київській, Львівській, Закарпатській та Донецькій областях.

«Ми сподіваємось, що наш візит до України сприятиме нинішній та постійній роботі Уряду Україні та інших зацікавлених сторін, спрямованій на запобігання ризикам застосування катувань до затриманих та утримуваних в місцях позбавлення волі осіб та поганого поводження із ними», – заявив Малькольм Еванс, голова підкомітету та керівник делегації, що відвідала Україну.

Мандат ППК дозволяє йому відвідувати відповідні заклади та надавати рекомендації органам влади з метою запровадження ефективних запобіжних механізмів, що попереджають можливість застосування катувань та поганого поводження у місцях утримання під вартою та позбавлення волі. На національному рівні органом, відповідальним за попередження катувань, є Національний превентивний механізм (НПМ). Україна взяла на себе зобов’язання створити НПМ протягом року з моменту набрання чинності Факультативним протоколом до Конвенції ООН проти катувань, але такий національний орган в Україні ще й досі не створений.

«Хоча рішення щодо форми організації НПМ є прерогативою української влади, НПМ має бути запроваджений у відповідності до міжнародних зобов’язань України з урахуванням відповідних положень Факультативного протоколу. Мандат, повноваження та незалежність роботи НПМ мають бути чітко гарантованими законодавством та здійсненими на практиці. НПМ мають бути надані людські та фінансові ресурси, необхідні для виконання ним своєї важливої та багатобічної діяльності на всій території країни», – підкреслив пан Еванс.

Під час свого візиту ППК мав можливість дослідити практику поводження із затриманими та утримуваними в місцях позбавлення волі особами в Україні та існуючі запобіжні механізми, покликані захистити їх від катувань та поганого поводження. На додаток до відвідування місць утримання під вартою, ППК провів конфіденційні та приватні інтерв’ю із затриманими та позбавленими волі особами у відвіданих закладах.

До складу делегації ППК в Україну входили наступні члени: пан Малькольм ЕВАНС (голова підкомітету та керівних делегації), пані Марі АМОС, пан Арман ДАНІЄЛЯН, пані Лоуел Патріа ГОДДАРД, пан Збігнев ЛАСОЧІК, пані Аіша Шужун МУХАММАД, пан Ганс Драмінські ПЕТЕРСЕН, пані Марія Маргаріда ПРЕССБУРГЕР та пан Віктор РОДРІГЕЗ-РЕССІЯ. Делегація ППК скористалася підтримкою системи ООН в Україні.

Додаткову інформацію про Підкомітет з попередження катувань можна знайти за адресою

Факультативний протокол проти катувань та інших жорстоких, нелюдяних та принижуючих гідність видів поводження або покарання.


Джерело : Інформаційний відділ Представництва ООН в Україні

 Поділитися