MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Заява редакції ІА «Поряд з вами» з приводу інтерв’ю голови МВС А.Могильова «Комерсанту»

26.05.2011    джерело: www.poryad.com
Вчора, 24 травня 2011 року, «Комерсант-Україна» оприлюднив інтерв’ю з міністром МВС Анатолієм Могильовим. Оскільки в словах міністра міститься інформація, що ганьбить репутацію нашого інформаційного агентства, ми вважаємо своїм обов’язком заявити наступне.

Вчора, 24 травня 2011 року, «Комерсант-Україна» оприлюднив інтерв’ю з міністром МВС Анатолієм Могильовим.

Оскільки в словах міністра міститься інформація, що ганьбить репутацію нашого інформаційного агентства, ми вважаємо своїм обов’язком заявити наступне.

Як ми неодноразово повідомляли, в ніч з першого на друге січня на електронну адресу редакції інформаційного агентства «Поряд з вами» прийшов лист з посиланням на розміщений на відеохостингу YouTube ролик про підпал офісу Партії регіонів.

Виходячи з того, що перевірити інформацію через прес-службу партії можливості не було, оскільки був нічний час та святкові дні, а матеріал був актуальним, ми випустили статтю під знаком питання, та супроводили її стоп-кадрами з розміщеного на американському сервері ролика.

У даній статті ми також повідомили, що

«Ми не знаємо, що це за організація, і не можемо навіть бути впевнені, що на відео саме офіс Партії регіонів – воно занадто поганої якості».

Однак, вранці 12 січня в квартиру співзасновника ІА «Поряд з вами» Олени Білозерської з’явилися співробітники міліції з постановою на обшук.

Після 5-годинного обшуку були вилучені редакційні комп’ютери, фото- та відеокамери, диктофони, мобільні телефони. Крім того, за обшуком відбувся 5-годинний допит головного редактора інформаційного агентства.

Дії слідчого суперечили Закону України «Про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів», статтею 17 якого передбачено заборону на вилучення редакційної техніки у журналіста:

«Службова діяльність журналіста не може бути підставою для його арешту, затримання, а також вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі».

Природно, що такі дії міліції не могли не викликати протест, і редакція виступила із заявою про протиправні дії міліції.

Дії міліціянтів також були засуджені українською та міжнародною спільнотою. «Репортери без кордонів» виступили з потужною заявою на захист журналіста.

Народні депутати зажадали від Могильова пояснень, і 14 січня міністр МВС з трибуни Верховної Ради проголосив:

- Що Білозерська (у його спотворенні – Білозір) особисто знімала підпал офісу;

- Що Білозерська через дві години після події опублікувала відео підпалу;

- Що на її сайтах знайшли рецепт напалму.

Після таких безумовно брехливих заяв стало зрозуміло, що замовником міліцейського нальоту був особисто Могильов, а його роздратування викликав передрук в блозі у журналіста, якого він назвав блогером, матеріалу, опублікованого на сайті «Поряд з вами».

Під час допитів як головного редактора агентства Білозерської, так і шеф-редактора Ярославцева (для проведення одного з допитів співробітники міліції не полінувалися приїхати до Одеси), слідчому було роз’яснено, що діяльність інформаційного агентства «Поряд з вами» ведеться виключно в рамках українського законодавства, і мета роботи агентства – згідно реєстраційного свідоцтва – збирати, обробляти та публікувати інформацію, в тому числі – резонансну.

В інтерв’ю «Комерсанту» міністр повідомляє про «досягнуті результи». І хоча він каже начебто про позитивні результати у розслідуванні протиправних дій щодо журналістів – із загального сенсу сказаного ним створюється враження, що саме обшук і вилучення техніки у журналіста ІА «Поряд з вами» були необхідні і принесли міліції позитивні результати у розслідуванні.

Однак, з моменту підпалу минуло п’ять місяців. З того часу, наскільки нам відомо, не затриманий жоден підозрюваний. Також жоден співробітник міліції не вибачився перед Білозерською за обшук і вилучення техніки.

У такому випадку, редакція припускає, що «результатами» для Могильова є зовсім не розкриття спроби підпалу, що трапилася в новорічну ніч, а саме отримання (в даному випадку – методом обшуку та вилучення) архівів редакції і номерів телефонів як активістів громадських рухів, так і відомих політиків з телефонної книги головного редактора ІА «Поряд з вами» Олени Білозерської.

Пан Могильов заявляє: «Ми просимо журналістів: якщо ви дізнаєтеся про протиправні речі – поділіться інформацією з нами». Відповідаємо: журналісти діляться інформацією, яка стала їм відома, у тому числі і про протиправні дії, публікуючи цю інформацію. А таємними доносами журналісти не займаються, це інша професія.

«Ми питаємо: звідки у вас така інформація… За законом ми зобов’язані зібрати всі факти. Можливо, журналіст щось приховує», – каже міністр, займаючись підміною понять. «Запитати» – означає запитати, а не спочатку прийти з обшуком, вилучити на місяць всю техніку, після чого кілька разів викликати на допити колектив редакції.

Як не сумно це звучить, сказане головою МВС кидає тінь на весь нинішній уряд України – їх ставлення до українських журналістів та громадських активістів показує дійсне обличчя влади, що, безумовно, повинно викликати стурбованість у міжнародних колах.

Редакція ІА «Поряд з вами»

25/05/2011

Коментар ПЛ: Підтримуючи загалом заяву колег, зауважимо, що, на нашу думку, інформування правоохоронних органів про скоєний злочин не варто ототожнювати з таємним доносом. 

 Поділитися