MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Громадськості не розказують про всі небезпеки добудови ХАЕС

10.06.2011    джерело: www.necu.org.ua
Артур Денисенко, координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України
Центр Разумкова у квітні 2011 дослідив, що 39,4% українців вважають українські АЕС небезпечними, а 25% – надзвичайно небезпечними. На питання, чи необхідно Україні будувати нові енергоблоки, 69% відповіли «ні». Це дає підстави стверджувати, що більшість українців негативно ставляться до розвитку атомної енергетики/

1 червня 2011 відбулися Громадські слухання з приводу побудови нових атомних енергоблоків на Хмельницькій атомній електростанції, які були проведені з порушенням. Зокрема, документи, що були представлені на цих слуханнях, не відображали реальних загроз аварії.

Про це на прес-конференції щодо загроз добудови реакторів №3 та №4 ХАЕС заявив координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

Cлухання засвідчили занепокоєння населення перспективами нарощування потужності ХАЕС. У деяких містах – Острозі та Хмельницькому – місцева громада виступила категорично проти реалізації цього проекту.

«Незважаючи на запевняння атомників, роботи дослідницьких інститутів показують, що насправді населення не підтримує добудову ХАЕС. Так, Центр Разумкова у квітні 2011 дослідив, що 39, 4% українців вважають українські АЕС небезпечними, а 25% – надзвичайно небезпечними. На питання, чи необхідно Україні будувати нові енергоблоки, 69% відповіли «ні». Це дає підстави стверджувати, що більшість українців негативно ставляться до розвитку атомної енергетики», – каже Денисенко.

Також він зазначає, що деякі документи, надані для громадського обговорення, могли бути недостовірними.

«Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС), яку обговорювали на громадських слуханнях, існує у двох різних варіантах. Так, на сайті ХАЕС розміщений «м’якіший» документ від 2009 року, а на сайті НАЕК «Енергоатом» – більш реалістичний від 2010. Різниця між цими двома документами разюча. Так, кількість можливих викидів цезію-137 при запроектованій аварії різниться у десять разів», – зазначає він.

«Заниження можливого викиду цезію та інших радіонуклідів при важкій запроектованій аварії є не просто черговим обманом. Це пряма дезінформація як громадськості, так і осіб, які приймають рішення. Саме цей обман дозволяє атомникам брехати про «незначущість» наслідків можливих аварій. На жаль, факти вказують, що катастрофа, подібна до Фукусіми або Чорнобилю, можлива і на АЕС з російським реактором ВВЕР-1000, якою і є Хмельницька АЕС», – коментує ситуацію Андрій Ожаровський, експерт з ядерної енергетики екологічного об’єднання «Беллона» (Російська федерація).

Загалом, документ «Оцінка впливу на навколишнє середовище при добудові енергоблоків №3 та №4 ХАЕС» викликає й ряд інших зауважень. Зокрема, у документі не були обґрунтовані наслідки поводження з радіоактивними відходами, та наслідки руйнування конструкцій, яке може бути спричинене, наприклад, падінням літака. У ОВНС взагалі не були проаналізовані альтернативні, менш небезпечні і менш затратні варіанти досягнення мети.

«Українська влада продовжує наполягати на тому, що атомна енергетика не має альтернатив. Натомість, добудова нових енергоблоків є несерйозним рішенням. Україна має іти шляхом Німеччини, Австрії та Швейцарії, де свідомо відмовилися від подальшого будівництва атомних електростанцій», – заявив керівник інфоцентру «Зелений світ» Сергій Федоринчик.

Нагадаємо, кілька днів тому Німеччина вирішила припинити експлуатацію всіх своїх АЕС до 2022 року. Раніше подібні рішення прийняли й інші країни Європи.

Критичні зауваження Національного екологічного центру України до Оцінки впливу на навколишнє середовище: http://necu.org.ua/wp-content/uploads/krytyka_teo_ta_ovns_haes.pdf

Довідка:

У травні 2011 року у містах Хмельницької області, що розташовані у радіусі 30 кілометрів зони спостереження ХАЕС, пройшли громадські слухання щодо добудови енергоблоків №3-4 Хмельницької атомної електростанції (далі ХАЕС). Для обговорення були надані Інформаційно-аналітичний огляд техніко-економічного обґрунтування та окремий том ТЕО – Оцінка впливу на навколишнє середовище (ОВНС).

Під час громадських слухань громади Нетішина (міста-супутника ХАЕС) та Славути підтримали добудову ХАЕС, а громади Острога та Хмельницького виступили категорично проти.

На думку екологів, добудова ще двох енергоблоків ХАЕС є небезпечною (енергоблоки планують монтувати у застарілі конструкції, що простояли під водою та відкритим небом чверть століття) та економічно недоцільною (немає потреби у такій кількості електроенергії, підвищиться вартість електроенергії).

 Поділитися