MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Погляд Freedom House на розвиток демократії в Україні

15.06.2011    джерело: www.civicua.org
Любов Єремічева
У Києві відбулись презентація й обговорення звіту міжнародної правозахисної організації "Freedom House" під назвою "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні"

14 червня 2011 р. у Києві відбулись презентація й обговорення звіту міжнародної правозахисної організації "Freedom House" під назвою "Б’ючи на сполох: на захист демократії в Україні". Зала Міжнародного фонду "Відродження" була наповнена представниками НУО, правозахисниками, експертами, медіа і .. владою. Як з’ясувалося, серед присутніх була й радник Президента Ганна Герман, яка уважно слухала доповідачів.

Судячи з основних положень звіту, на сполох і справді є причини бити. Всі експерти були одностайні - проблеми з демократією в Україні існують, втім на минуле теж не варто дивитися в "рожевих окулярах".

Відкриваючи захід, Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження", заявив про всебічну підтримку даного дослідження, адже є бажання бачити ситуацію в державі не тільки чорно-білою, але із нюансами. У фонді відчули, що пропозиція від Freedom House є цікавою, адже ці експерти хотіли зробити більш повний звіт.

Олександр Сушко, науковий директор інституту Євроатлантичного співробітництва, розповів, що коли обговорювалась ідея такого звіту на початку року, існував певний дифіцит неупереджених думок. З одного боку - держава, з іншого - критична думка опозиції, громадянського суспільства. Але ці думки в цілісну картину не складались. І це природно, адже однодумства важко досягати. Безумовно, зовнішній аналіз не може замінити внутрішнього. Але держава тільки виграє, якщо міжнародні експерти дадуть свою оцінку.

Далі сам звіт був презентований його авторами - експертами "Freedom House" - Девідом Кремером, Робертом Нуріком, Деймоном Вілсоном.

 

Так, Девід Кремер відзначив, що звіт спирається на візит експертів, який було зроблено у лютому, на враження, здобуті у ньому. Одна із причин його появи - прагнення міжнародної спільноти бачити Україну демократичною, ринковою, інтегрованою в ЄС країною. Крім того, Україна відіграє велику роль й для сусідніх держав. Наразі ж експерти стурбовані ситуацією. "Ми не хочемо сказати, що раніше був рай, а зараз все жахливо, - підкреслив пан Девід. - У міжнародній спільноті точаться полярні дискусії, ми ж хотіли зробити об’єктивний зріз". Девід Кремер поділився чотирма основними висновками звіту:

1. Стурбованість консолідацією влади в руках Партії Регіонів та уряду та те, як ця влада використовується;

2. Становище, в якому перебуває опозиція;

3. Громадянське суспільство може розчаруватися і вратити надію на те, що щось можна змінити;

4. Недостатня залученість міжнародної громадськості до процесів в Україні.

Роберт Нурік окреслив основні проблемні моменти становища демократії в Україні. Серед них: необхідність встановлення виборчої системи та її стабільність (приклад: зміна законодавства про вибори за кілька місяців до місцевих виборів); посилення ролі СБУ - втручання в діяльність різних груп суспільства; найбільш важливі ЗМІ контролюються олігархами, раніше такі відносини були більш делікатними (приклад: голова СБУ є власником одного з найбільших медіа-холдингів); вибіркове правосуддя. Так НУО стурбовані переслідуваннями своїх активістів. Загалом, система не викликає довіру, в діяльності судової влади немає надії на справедливість.

Дейман Вілсон підкреслив, що всі рекомендації надані із врахуванням того, що Україна має короткий досвід демократичних процесів. Україна має дуже юну демократію, але від тих процесів, які відбуваються зараз, залежить, чи піде вона шляхом демократії чи повернеться до радянської епохи. Президент Янукович висловлюється про необхідність рухатися в Європу, але це питання не тільки дискусій, але й рівня стану свобод та прав. Загроза української демократії є внутрішньою. Україна має можливість сама визначати, куди їй рухатися, але за допомогою заходу. Хоча є враження, що захід якраз втратив цікавість до України. Серед основних рекомендацій, озвучених паном Дейманом, такі: зменшити роль СБУ, проведення наймасштабнішої в історії країни антикорупційної кампанії, зробити все можливе для проведення парламентських виборів відповідно до рекомендацій ОБСЄ, оновлення процесу реєстрації громадських організацій, створення такого культурного середовища, яке сприятиме розвитку культур та мов. Важливо, щоб представники громадянського суспільства відігравали більшу роль в регіонах, а ще - забезпечити підзвітність влади, залученість США і Євро-спільноти до процесів в країні тощо.

Після виступу експертів Ганна Герман взяла слово. Вона подякувала експертам за звіт. Вона відзначила, що для того, аби подолати негативи, які отримала нинішня влада у спадок, треба реформи. Звичайно, у цьому процесі неможливо без помилок, але, звісно, цього не можна досягнути за рахунок звуження прав і свобод. "Дякую, що допомагаєте побачити те, що в процесі швидких реформ ми не зауважуємо", - заявила панні Ганна. Далі радник президента розповіла про позитиви нинішньої влади - підтримка Президентом доступу до публічної інформації, зусилля зі створення громадського телебачання, 468 діючих чиновників притягнуто до кримінальної відповідальності за корупцію (вона продемонструвала список). Я далека від того, щоб говорити, що все зроблено і що ми безгрішні, але ми в процесі реформ. Над помилками треба працювати, і ми та влада, яка над ними працює. Треба відкривати Freedom House в Україні, щоб ви бачили зміни на основі щоденного моніторингу".

 

Пані Герман пообіцяла передати звіт президенту Януковичу і залишила приміщення майже одразу після виступу - з причин наради. Представники громадськості були не задоволенні через неможливість задати питання їй.

Загалом, експерти схвалили звіт - його якість та повноту, втім пролунало багато й зауважень та доповнень. Зокрема, в звіті не звучали або мало прозвучали теми прав людини, політичні переслідування, питання прав жінок, свавілля МВС, роль громадянського суспільства, соціальна нерівність та багато іншого.

 Повний текст Звіту
Звіт підготовлено за підтримки Міжнародного фонду "Відродження" та Мережі Фундацій відкритого суспільства.

Джерело : Громадський простір

Автор : Любов Єремічева


 Поділитися