MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Сафаров виправданий. Чи будуть притягнуті до відповідальности міліціянти?

27.08.2011   
В липні сього року Апеляційний суд Вінницької обл. відхилив апеляцію підполковника міліції В. Шрамка, рішення – остаточне, Сафаров повністю виправданий. А ще Прокуратура Вінницької обл. порушила кримінальну справу за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Ф. Сафарову працівниками Могилів-Подільського РВ УМВС України.

Наприкінці березня сього року в м. Могилеві-Подільському Вінницької области стався інцидент – житель міста за походженням азербайджанець Фірдовсі Сафаров був побитий співробітниками міліції. Про це повідомляли засоби масової інформації. Коротко про перебіг подій.

26 березня на одній з вулиць Могилева-Подільського начальник міської міліції В. Шрамко, що був у цивільному, зупинив вантажівку, яка тягла авто «ГАЗ-53», що належало Сафарову. «Ми займалися торгівлею на ринку у місті, – розповіла дружина Ф. Сафарова Олена вінницькій газеті «20 хвилин».– Продавали сякий-такий товар, щоб заробити на хліб. Товар знаходився у будці старого списаного грузовика. Адміністрація ринку зобов’язала нас прибрати цю розвалюху. Змушені здати грузовик на металобрухт. Домовилися з начальником металоприймального пункту […] він прислав машину для буксировки вантажівки. Ми з чоловіком і дитиною їхали „бусом“ слідом. Біля маслозаводу водія з металоприймального пункту зупинив начальник міліції. […] Він був у цивільному одязі. Вийшов з власного автомобіля. Під’їхало ще четверо у міліцейській формі. Фірдовся пішов подати документи на грузовик. А ми з дитиною залишилися в „бусі“. Коли, бачу, міліціонери взяли його в коло. Він невисокий, худий, а вони нівроку, дебелі. Почали штовхати чоловіка до машини начальника міліції».

Сафаров був силою доставлений до райвідділку міліції, причому не міліцейською машиною, а власним джипом В. Шрамка, а Олену з дитиною повезли слідом власним «бусом» Сафарових, причому за кермом був працівник міліції. У райвідділку Сафарова відвели до кабінету Шрамка, а дружину в середину не пустили. Вона повідомила про затримання голові азербайджанської общини Натіку Солтанову, він приїхав до райвідділу. Ось що він розповідає: «… Я подошёл к дежурному, сказал: могу ли я увидеть начальника милиции? Я зашёл, увидел: за столом сидел Шрамко Василий Петрович, начальник милиции, с правой стороны … с левой стороны от него сидел Сафаров, начальник … зам. начальник паспортного стола стоял. Я прошёл, поздоровался, спросил: в чём проблема? Он сказал: обнаглели, будете все сидеть. В чём же вопрос, говорю, Василий Петрович, я вижу, что вы в нетрезвом состоянии, давайте будем говорить об этом завтра, отпустите человека, на трезвую голову. И в это время Сафаров имел неосторожность на родном языке сказать мне, чтоб я никуда не уходил, потому что они его убивают. Начальник милиции подорвался с места, свалил Сафарова и начал избивать».

Олена телефонувала в Управління СБУ в Вінницькій області та УМВС України в Вінницькій області й повідомляла, що начальник міліції Шрамко, перебуваючи в нетверезому стані, побив і затримав її чоловіка.

«Чула дуже крики Василя Петровича [Шрамка], що „сука“, „чорножопиє“, „вас всіх там поубиваю“, і в цей час він його на коридор викинув. Я вже бачила, як він його під стіною б’є», – розповідає Олена Сафарова.

«Бити почали ще в машині кулаками, у кабінеті руки заломили назад, надягли наручники, ставили раком і лупцювали дубинками, – каже сам Ф. Сафаров (газета «20 хвилин»), – Діставали з сейфа пістолет і погрожували пристрелити, нібито за спробу втечі, я просився, благав, бо в мене двоє дітей, а вони сміялися. Наручники зняли пізно вночі. Відпустили після того, коли я погодився підписати папір, нібито мене привезли у міліцію у порваній куртці і з синцями на тілі. Сказали, якщо не підпишу, викличуть понятих, дістануть з моєї кишені наркотики і опинюся на „зоні“. Я злякався, бо вони що хоч можуть зробити. Підписав бумагу…»

Після цього Сафаров був госпіталізований із закритою черепно-мозковою травмою, струсом мозку, забоєм тканин голови. Міліція ж вибудувала версію, начебто сам Сафаров при опорі побив начальника міліції В. Шрамка.

Могилів-Подільський міськрайонний суд розглянув справу, що надійшла від Могилів-Подільського МВ МВС про притягнення Ф. Сафарова до адміністративної відповідальности за ст. 173 (як зазначено в протоколі про адміністративне правопорушення, «громадянин Сафаров Ф. К., виражався нецензурною лайкою, на зауваження не реагував, чим порушив громадський порядок та спокій громадян») та ст. 185 («громадянин Сафаров Ф. К., виражався нецензурною лайкою в адресу працівників міліції, погрожував звільненням з ОВС, кидався в бійку до працівників міліції, чинив опір законній вимозі працівника міліції») Кодексу України про адміністративне правопорушення.

25 червня 2011 року суд під головуванням судді Ю. Ясінського постановив закрити провадження в справі про адміністративне правопорушення відносно Фірдовсі Сафарова у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративних правопорушень, передбачених ст.ст. 173, 185 КУпАП. Захищала Ф. Сафарова від імені Центру захисту жертв катувань при Харківській правозахисній групі адвокат Наталія Гурковьска.

Нижче наводимо фраґмент постанови суду у справі Сафарова (з повним текстом постанови можна ознайомитися тут).

«…у суду виникає сумнів щодо доведеності вини Сафарова Ф. К. у вчиненні правопорушень, передбачених ст.ст. 173, 185 КУпАП.

Так, той факт, що Сафаров Ф. К. перед застосуванням до нього фізичної сили виражався нецензурною лайкою доводиться лише показаннями працівників міліції Шрамка В. П. та Козачка Р. А. і спростовується показаннями Сафарова Ф. К., Сафарової О. В., Гримайла С. Ф. Інші свідки не можуть ні підтвердити, ні спростувати даний факт.

Крім того, в протоколі про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173 КУпАП не вказано, на чиї зауваження не реагував Сафаров Ф. К, спокій яких громадян він порушив та в чому проявилось порушення громадського порядку. В судовому засіданні також не встановлено жодного громадянина, спокій якого б порушив Сафаров Ф. К.

В протоколі про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 185 КУпАП не зазначено, законній вимозі якого саме працівника міліції та якій саме вимозі чинив опір Сафаров Ф. К. З огляду на те, що допитані в судовому засіданні свідки Шрамко В. П. та Козачок Р. А. показали, що Шрамко В. П., який є начальником Могилів-Подільського МВ УМВС, будучи в цивільному одязі, не представившись Сафарову Ф. К. робив йому зауваження, на які, той не відреагував, а потім почав застосовувати фізичну силу для його транспортування до МВ УМВС, після чого йому допомагав Козачок Р. А., що в цій частині підтверджують практично усі учасники та свідки події, не підтверджує того, що дана вимога відповідала вимогам закону.

З огляду на вищевказане суд приходить до висновку, що в ході судового розгляду не встановлено об’єктивних доказів наявності в діях Сафарова Ф. К. складу правопорушення, передбаченого ст. 173 КУпАП та складу правопорушення, передбаченого ст. 185 КУпАП України, що згідно вимог п. 1 ст. 247 КУпАП виключає провадження в справі про адміністративне правопорушення, яке підлягає закриттю».

В липні Апеляційний суд Вінницької області відхилив апеляцію підполковника міліції В. Шрамка, рішення – остаточне, Сафаров повністю виправданий. Також стало відомо, що В. Шрамка було відсторонено від посади, яку той обіймав. А ще «Прокуратура Вінницької області порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (Зловживання владою або службовим становищем), за фактом заподіяння тілесних ушкоджень Сафарову Фірдовсі Керім Огли працівниками Могилів-Подільського РВ УМВС у Вінницькій області». Про це повідомила прес-служба відомства на початку серпня. Будемо стежити за перебігом подій.

Відео-додатки:

Допит підполковника міліції В. Шрамка в судовому засіданні:

Про події в березні сього року:

Використані джерела: веб-сторінки «Проти катувань!», газети «20 хвилин» (Вінниця) (також відео), Ok-ua, Iнфопорн, відео, зняте Вінницькою правозахисною групою.

 Поділитися