MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Два конфлікти між хасидами й місцевими мешканцями в Умані

14.09.2011    джерело: gazeta.ua
Ірина Патлатюк
Ориґінальне повідомлення на сайті GAZETA.UA має заголовок «Хасиди в Умані б’ють українців», який є очевидним проявом мови ворожнечі. Цілком можливо, що згадувані конфлікти виникли на побутовому ґрунті, але такі заголовки аж-ніяк не сприяють розв’язанню конфліктних ситуацій.

Ориґінальне повідомлення на сайті GAZETA.UA має заголовок «Хасиди в Умані б’ють українців», який є очевидним проявом мови ворожнечі. Цілком можливо, що згадувані конфлікти виникли на побутовому ґрунті, але такі заголовки аж-ніяк не сприяють розв’язанню конфліктних ситуацій («ПЛ»).

Вчора близько 17:00 в місті Умань на Черкащині в районі паломництва брацлавських хасидів п’ятеро паломників побили місцевого жителя. В уманця струс мозку та садна, правоохоронці шукають нападників.

«Ми сиділи за столиком, говорили, – розповідає постраждалий Ігор Гурбіч.– Підійшло двоє хасидів. Один поставив ногу на лавочку, ми йому зробили зауваження, щоб забрав ногу, він не реагував, почав говорити образливі слова на своїй мові. Я хотів забрати його ногу, але він другою ногою вдарив мене в лице. Я побіг за ним, щоб розібратися в ситуації, але коли наздогнав, то мене накинулися п’ять хасидів, оточили і почали з усіх сторін бити по чому бачили. Сам я нічого зробити їм не міг. Підбігли наші хлопці, які це побачили і розборонили нас».

Конфлікт стався на очах десятків людей.

«Я бачив, як це все було, – розповів уманець Олександр Гуменюк.– Хлопці на лавці сиділи, хасид прийшов поставив ногу на лавку і стоїть. Йому кажуть – забери, він не хотів. А тоді з ноги вдарив в лице того, що його ногу хотів зняти».

Розібратися у ситуації разом з правоохоронцями, прийшов і голова Благодійного фонду імені Рабі Нахмана Даніель Даян. Він пояснив що такі випадки трапляються, коли в одному місці скупчується багато людей.

На минулому тижні 6 вересня син Даніеля Даяна – Натан – побив лопатою місцевого студента. Інцидент стався на вулиці Пушкіна, коли 19-річний Олег Денисюк разом з двома друзями йшов до магазину.

«Я йшов дорогою збоку, – розповів Олег.– Ззаду їхав скутер, наїхав мені на ногу. Скутером керував хасид. Я зробив йому зауваження. Він плюнув мені на ноги і поїхав. Я кажу, зачекай поговоримо, що ж ти робиш? Пішов за ним. Трохи далі по Пушкіна була група хасидів, він десь подівся. Я хотів запитати тих хасидів, хто це і щоб вони пояснили йому, що так робити не можна. Я ж ніякої агресії не виявляв до нього. Звідкись з’явився цей хасид, в руках тримав лопату. Я одразу нічого не зрозумів, а він накинувся на мене з цією лопатою. Я ухилися, відбив удар рукою, другий удар попав мені в голову».

Побитий Олег Денисюк

Місцеві жителі, що вибігли рятувати хлопця викликали міліцію.

«Я кажу, викинь лопату і поговоримо, але він втік, – каже Олег.– Мені принесли газету з фото цього хасида. Це син Даніеля Даяна – Натан».

Деталі обох інцидентів з’ясовують правоохоронці.

(Фото автора)

 Поділитися