MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада ЄС проти відкритого прийняття рішень

03.06.2011   
Хелен Дербишир, Памела Бартлетт

Греція, Великобританія й інші держави-члени виступають на користь таємності

Мадрид, 27 червня 2011 року. Рада Європейського Союзу оскаржила прийняте в березні 2011 року рішення Генерального Суду, у якому обіцялося відкрити Брюссельський законодавчий процес для належного контролю й участі представників європейської громадськості

Як повідомляється, ряд держав-членів розглядають питання про приєднання до цього протесту, з метою зробити процес прийняття рішень Радою ЄС закритим. Зокрема, Рада прагне позбавити європейських громадян права знати позицію своїх урядів під час обговорення норм і правил ЄС, які сьогодні впливають на дві третини національного законодавства.

Греція й Великобританія вже зайняли позицію проти більшої прозорості Ради: обидві країни встали на сторону Ради, підтримавши первісну справу, яка закінчилася прийняттям Генеральним Судом 22 березня 2011 року рішення на користь суспільного доступу до інформації й участі громадськості.

 Ця справа, Access Info Europe vs. Council (Справа T-233/09) було розпочата в червні 2009 року. У листопаді 2008 року базована в Мадриді правозахисна організація направила запит про реформування правил ЄС щодо прозорості й одержала документи з вимазаними назвами країн, так що було неможливо довідатися, які країни виступали за, а які проти більш широкого доступу громадськості до інформації.

Генеральний Суд визнав цю відмову незаконною і ухвалив, що Рада «ніяк не продемонструвала», як розголошення назв країн могло «серйозно зашкодити його процесу прийняття рішень».

Суд підкреслив, що «щоб громадяни могли здійснювати свої демократичні права, вони повинні мати можливість докладно простежити процес прийняття рішень», і що вони повинні «мати доступ до всієї необхідної інформації».

 

Заклик до держав-членів у підтримку прозорості

Коментуючи новину, що Рада й, можливо, велика кількість країн-учасниць будуть заперечувати згадане рішення, виконавчий директор «Access Info Europe» Хелен Дербишир заявила: «Уся іронія цієї ситуації полягає в тому, що навіть самі правила про прозорість непрозорі. Хоча ЄС стверджує, що намагається стати ближче до громадян, він, насправді, захлопує двері в них перед носом».

Організація «Access Info Europe» призиває держави-члени підтримати визнане на міжнародному рівні право на доступ до інформації й пропонує приєднатися до неї в цій справі.

Ми запрошуємо всі організації громадянського суспільства й окремих осіб, які прагнуть приєднатися до кампанії й переконати свої уряди підтримати прозорість у ЄС, зв'язатися з Памелой Бартлетт за адресою «Access Info Europe» для одержання інформації й агітаційних матеріалів.

Для одержання додаткової інформації – на англійській або французькій мовах – звертайтеся, будь ласка, до нас.

 

Helen Darbishire, виконавчий директор, «Access Info Europe»

Pam Bartlett Quintanilla, координатор проекту, «Access Info Europe»

  

 Поділитися