MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дарницький райсуд Києва ухвалив знести храм УАПЦ-к

05.10.2011   
Віталій Дроботун
Дарницький районний суд Києва два місяці тому вирішив знести Кафедральний собор Преображення Господнього, який належить Українській Автокефальній Православній Церкві канонічній та знаходиться на Осокорках в Києві.

Дарницький районний суд Києва два місяці тому вирішив знести Кафедральний собор Преображення Господнього, який належить Українській Автокефальній Православній Церкві канонічній та знаходиться на Осокорках в Києві, по вулиці Садова,  136. Розташований храм на приватній території Першоієрарха УАПЦ-к Патріарха Мойсея (в миру Кулик Олег Іванович).

Історія цієї православної Церкви розпочалась під час Другої світової війни, коли в Україні відбулось відродження канонічної гілки УАПЦ. Церква отримала автономію від Діонісія Валединського, Митрополита Польської Православної Церкви, яка у 1924 році, отримала статус автокефалiї від Вселенського Патрiарха Григорія VII. З кінцем Другої світової війни в 1945 р.УАПЦ в Україні було знищено радянською владою. Проте частина єпископату й духовенства вдалось емігрувати до Європи й Америки, де продовжувалося церковне життя і будувалися церкви УАПЦ. УАПЦ-к – незалежна православна церква, яка повернулась з Діаспори в Україну та має канонічне походження від Польської Православної Церкви. УАПЦ-К має міжнародний статус, громади існують та мають державну реєстрацію в різних країнах світу: США, Канаді, Мексиці, Колумбії, Бразилії, Італії, Франції.

За словами керуючого справами Патріархії – протоієрея Віталія (Дроботуна В. М.) відносно їхньої Церкви в Україні з боку державних, правоохоронних та судових органів влади чиняться репресії, спрямовані на знищення Церкви.

Протягом 8-ми років громада УАПЦ-к намагається добитися законної реєстрації в Україні, але державні службовці Держкомрелігії та Київської міської державної адміністрації, грубо порушують Конституцію України та безпідставно відмовляють в реєстрації їхніх релігійних громад. Без державної реєстрації отримати від державних органів земельну ділянку під будівництво храму просто не можливо.

В 2006 році Патріарх Мойсей продав власну квартиру на Позняках, а за ці гроші було придбано земельну ділянку в Осокорках. За кошти Патріарха та членів громади за три з половиною роки був збудований прекрасний храм, а обитель (будинок для духовенства) за один рік, – розповідає отець Віталій.

Але в 2008 році прокуратура Дарницького району Києва подала в суд позов на Патріарха Мойсея від імені 86-річного Овдіїнка В. Ф., який проживає за 40 метрів від храму. Мовляв, старенький не може відстояти свої права самостійно, тож прокурори мусять його захищати від церкви. Але позов прокуратури голова Дарницького суду Києва відхилив. Вказав прокурорам, що вони не можуть законно позиватись в інтересах фізичних осіб. Тоді прокуратура через рік подала вже новий позов в інтересах Київської міської ради. І у липні 2011 року суддя Дарницького райсуду Києва Ірина Цимбал постановила зобов’язати Патріарха Мойсея (Кулика О. І.) за власний рахунок знести церкву й триповерхове приміщення на сусідній земельній ділянці – житло (обитель) для духовенства та їхніх сімей, де проживає 16 осіб.

Програв священик і Апеляційний суд Києва. Колегія суддів (головуюча суддя Олена Шахова) вирішили, що Патріарх Мойсей не мав права зводити на приватній дачній ділянці культову споруду. Мовляв, він порушив цільове призначення землі, бо будівля церкви займає майже всю ділянку і там не залишається місця для садівництва. Насправді навколо храму просторо і достатньо місця і навіть посаджені дерева, кущі, квіти та газон. Одним з головних аргументів колегії суддів було те, що священнослужитель порушив правила забудови, бо збудував будівлю розміром більше ніж 50 квадратних метрів. У садовому товаристві «Придніпровський–2», де купив землю Олег Кулик, це заборонено Статутом.

Марно доводили адвокати Мойсея, що оригінал Статуту давно втрачено і він не є чинним на території України, що Кулик О. І. вийшов з членів садового товариства, що церковна будівля збудована за всіма будівельними правилами і нормами, що підтверджено ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій», який проводив експертизу будівлі. Суд на те не зважив.

– Нашу Церкву замовили, бо вона не політична і не бізнесова, – кажуть члени громади.

Мітинґ біля Київської міської держадміністрації, на якому прихожани протестували проти знищення церкви

Прокуратуру Дарницького району серед новобудов відшукати важко.

– А, це там, де люди часто мітингують, – перехожі нарешті показують мені прокурорський будинок. Але в прокуратурі відмовляються надати коментарі. Мовляв, справа по знесенню церкви сьогодні розглядається у суді касаційної інстанції і прокуратура не буде до рішення суду нічого коментувати.

Коментар «Газети по-українські»:

Неподалік від Кафедрального Собору, побудованого священиком Української церкви, знаходиться дача прем’єр-міністра України Миколи Азарова. Територія як мінімум в півтори гектари обнесена високим парканом червоної цегли. За парканом триповерховий довгий будинок із ступінчатим, у вигляді терас дахом. На око дача прем’єр-міністра значно більша за 50 м. кв. Ще трохи далі від прем’єрової дачі зводиться чоловічий монастир УПЦ (Російська церква в Україні). До церкви прибудована велика чотирьохповерхова споруда монастирської обителі. За монастирем неподалік знаходиться господарство «Озерне», що належить найближчому соратнику экс-президента України Леоніда Кучми – Волкову Олександру Михайловичу. На його території розташована приватна церква, де відбуваються богослужіння. До Волкової церкви «ГПУ» не пускає охорона.

На житловому масиві Осокорки земельні ділянки за часів Радянського Союзу знаходились у володінні садових товариств і роздавались людям під зведення дач, а в часи незалежної України земельні ділянки були приватизовані фізичними особами.

Дача М. Азарова

Чоловічий монастир УПЦ МП

 Поділитися