MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Які порушення, таке й рішенняНуль толерантностіОмбудсмани Турецької Республіки зустрілися з рідними бранців РФ‘Россияне убивали со звериной жестокостью’‘Суди’ над полоненими: у ‘ДНР’ до тривалого ув’язнення засудили десятьох ‘азовців’Росіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, — їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестів‘Здесь невозможно было спастись’, — жительница Бородянки Зупинити потяг війни. Дайджест російських протестівОдеса в жалобі. Підсумки тижняРосійські військові розстріляли українських військовополонених у Веселому та в Авдіївці Християни та митці проти війни. Дайджест російських протестівНавіщо потрібна чесність? ‘Ты понимаешь, что до колодца бежать километр через неразорвавшиеся снаряды...’, — хроники оккупированного ИзюмаДень бабака замість години суду. Дайджест російських протестівПідземний дитсадок, замінована АЕС, обстріл Донецька — підсумки тижняОкупанти не пускають експертів МАГАТЕ до реакторних залів ЗАЕСГенерали брешуть. Дайджест російських протестівЧерез російську збройну агресію в Україні вже загинули 515 дітей ‘Если бы мне дали автомат, я бы их всех убила...’

Сигнал суспільству

21.10.2011    джерело: www.pravda.com.ua
Галя Койнаш
Днями в інтерв’ю "Wall Street Journal" Президент Янукович заявив, що звільнення Тимошенко подало б неправильний сигнал суспільству. Декілька слів щодо сигналу суспільству, що подають як вирок, так і нова кримінальна справа проти екс-прем’єр-міністра та лідерки «Батьківщини»

 

Днями в інтерв’ю "Wall Street Journal"  президент Янукович заявив, що звільнення Тимошенко подало б неправильний сигнал суспільству.

Негативних, геть тривожних сигналів накопичилось стільки, що бажання це цунамі стримати, чи то від нього втекти, можна зрозуміти. Втім, від наслідків нестриманого бажання позбутися політичних опонентів не так легко втекти – ані владі, ані тому самому суспільству, чиє виховання так схвилювало гаранта.

"Якого роду сигнал ми даємо суспільству? – питав пан Янукович, звертаючись до журналіста Wall Street Journal. – Що для того, щоби коїти злочини, потрібно бути членом опозиції?".

Саме таке враження своїм глядачам настійно нав’язував державний та прислужливий Перший національний телеканал 11 жовтня.  Про пильну увагу Європи повідомили, про причини – ані слова.  А навіть, якщо від невпинних хвиль обурених заяв різних єврочиновників, представників закордонних держав, міжнародних НУО, в голові запаморочилося, рятунок все ж таки був. Адже в кожній стислій заяві гранично чітко викладено причини стурбованості.  Процес і вирок свідчать про «вибіркове застосування законодавства», „політично мотивоване переслідування, неповагу до міжнародних стандартів щодо справедливого, прозорого, незалежного судового процесу”.  В значній частині заяв напряму пишуть про намір переглянути Угоду про асоціацію з ЄС, про загрозу для відносин з європейськими та іншими державами.  Тобто про дипломатичні натяки говорити не доводиться.  

Тому, гадаю, більшість телеканалів воліли взагалі замовчувати ось такі недобрі слова.  Щоб, так би мовити, не подавати небажаний сигнал суспільству.

Повернімось до інтерв’ю. президента.

Підвищивши голос, він закликав Захід поважати його країну і заявив, що у нього склалося враження, що "вони не хочуть слухати" його заяв про те, що він не втручається у роботу судів і правоохоронних органів".

Дійсно прикро, коли говоримо про відданість євроінтеграції, демократичним цінностям, в тому числі й об’єктивному та незалежному правосуддю, а геть відмовляються схвально кивати головою.  Ба більше, згадують про дивний вибір судді, про цілу низку порушень вимог справедливого судочинства.  Якось важко тільки слова, хоч би гарно не звучали, слухати, коли журналісти демонструють прямий зв’язок між свідком обвинувачення та Адміністрацією Президента.  Коли регіонали не припиняють повторювати, слід за Генпрокурурою, обвинувачення.  Або, навпаки, випереджають цей незалежний орган влади.  Коли видно, як напрочуд гармонічно все – старий процес, нові обвинувачення, питання про декриміналізацію, тощо – скоординовано з державним Першим національним. 

Координація аж кидається в очі.  На Першому національному вже 12 жовтня майже не згадують про вирок Тимошеко.  Дізнаємось лише про намір адвокатів подати апеляцію, хоча вирок, процес і, звісно, ймовірні наслідки для України, надзвичайно жваво обговорюють усі світові ЗМІ.  Водночас питаються «Як борги приватної компанії стали державними?».  На це питання люб’язно відповідає прем’єр-міністр України:

«Уряд продовжує врегульовувати масу інших боргових претензій до держави. Наприклад, вимогу Міністерства оборони Російської Федерації повернути 405 мільйонів доларів боргу горезвісних "Єдиних Енергетичних Систем України" пані Тимошенко. А це 3, 3 мільярда гривень, що, на хвилиночку, дорівнює всім витратам держави на будівництво лікарень, шкіл тощо в регіонах України у 2012 році.»

А вже наступного дня нам повідомляють, що «Юлію Тимошенко можуть засудити ще на 12 років і висунути претензій більш як на три мільярди гривень». За словами Івана Дерев’янка, начальника головного слідчого управління СБУ:

«Тимошенко вчинила замах на розкрадання коштів державного бюджету у особливо великих розмірах шляхом покладання на Камбін України зобов’язань корпорації ЄЕСУ перед Міністерством оборони Російської Федерації - 405 мільйонів 500 тисяч доларів США

Аж жах бере, коли усвідомлюєш, скільки ворогів, тобто злочинців, намагаються уникнути справедливого, й звісно незалежного, правосуддя. Та й протягом 15 років!

Втім про духовне здоров’я народу дбає Гарант.

"У понеділок Янукович припустив, що було би неправильно звільнити Тимошенко у зв’язку з новими кримінальними звинуваченнями, висунутими проти неї минулого тижня". 

Тобто Президент, який звісно «не втручається в роботу судів та правоохоронних органів" не відповідає на чітко викладені претензії щодо вже завершеного судового процесу та вироку.  Ні, він уже знає, що лідерку «Батьківщини» не можна звільнити, бо порушено іншу проти неї кримінальну справу, у ході та результаті якої можемо не сумніватися.

Адже влада дбатиме про сигнали суспільству. 

Чи не час суспільству подавати чіткі сигнали владі? Допоки не пізно.

 Поділитися