MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Причини та умови високих показників смертності засуджених та ув’язнених в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах

21.10.2011    джерело: www.kvs.gov.ua
В структурі захворювань, з приводу яких були звільнені хворі засуджені від подальшого відбування покарання відповідно до ст. 408 КПК України, перше місце займає СНІД, друге місце – туберкульоз, третє місце – захворювання центральної нервової системи.

Причини та умови високих показників смертності засуджених та ув’язнених в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах, та застосування до засуджених ст.408 КПК України для зменшення смертності серед засуджених в установах виконання покарань, доповідаю наступне:

За 9 місяців поточного року в установах ДКВС України померло 877 осіб, з них в лікувальних закладах МОЗ померло 191 особа (у 2010 – 150 осіб).

У багатопрофільних лікарнях за 9 місяців поточного року померло 320 осіб, у спеціалізованих туберкульозних лікарнях за 9 місяців 2011 померло 187 осіб.

Протягом 9 місяців 2011 від ВІЛ/СНІДу вже померло 293 особи, що складає 33, 4% від загальної кількості померлих та продовжує займати перше місце серед причин смертності.

Кількість померлих від СНІДу фактично була би значно більшою без застосування статті 408 КПК України до тяжкохворих на СНІД осіб.

Так станом на 01.10.2011 судами від подальшого відбування покарання через тяжке захворювання було звільнено 271 особа в термінальній стадії СНІДу.

Протягом ІІІ кварталів 2011 звільнено за хворобою (ст.408 КПК України) 541 особа.

В структурі захворювань, з приводу яких були звільнені хворі засуджені від подальшого відбування покарання відповідно до ст.408 КПК України, перше місце займає СНІД – звільнено 271 особа, що складає 50, 1% від всіх захворювань, друге місце – туберкульоз – 91 особа (16, 8%), третє місце – захворювання центральної нервової системи – 47 осіб (8, 7%).

Найбільша кількість тяжкохворих осіб було оглянуто спеціальними лікарськими комісіями (далі – СЛК) управлінь Держдепартаменту в Донецькій та Херсонській областях (155 та 133 особи відповідно).

Заступник начальника управління охорони здоров’я
та медико-санітарного забезпечення З.Т.Малазонія

ДОДАТОК

Стаття 408 Кримінально-процесуального кодексу України. Звільнення від покарання за хворобою

За наявності підстав, передбачених статтею 84 Кримінального кодексу України[1], суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання розглядає подання установи, яка відає відбуванням покарання, та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування.

При звільненні від дальшого відбування покарання засудженого, який захворів на хронічну душевну хворобу, суддя вправі застосувати примусові заходи медичного характеру відповідно до статей 92-95 Кримінального кодексу України.

Якщо на психічну чи іншу тяжку хворобу захворів засуджений до виправних чи громадських робіт або штрафу, суддя у всіх випадках виносить постанову про звільнення його від дальшого відбування покарання.

На постанову суду з питань, визначених у цій статті, протягом семи діб з дня її оголошення прокурор, засуджений вправі подати апеляції до апеляційного суду.

 

[1] Стаття 84 Кримінального кодексу України. Звільнення від покарання за хворобою.

 

 

 

 Поділитися