MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Українські форми нетерпимостіВи можете собі уявити – «швидка» зупиняється на околиці села, вивантажує людину на узбіччя і їде?На Житомирщині люди виступили проти «циганського свавілля» (ДОПОВНЕНО)Черговий приклад мови ворожнечі: «На Рівненщині циганку-шахрайку міліціонери затримали за гарячими слідами»«Мова ворожнечі» на офіційних сайтах міліції – заохочування суспільства до дискримінації чи правова безграмотність?Життя циганськеПолковник Лазутко роздає найкращим підлеглим нагороди«Цигани з Волині дурили рівнянок»У Чернівцях «Беркут» відправив ромів на Батьківщину – в Закарпаття«Вчора циганка видурила 20 тисяч у 17-річної жительки Вінниці»«На Івано-Франківщині затримали групу циган, які обкрадали місцевих мешканців»Роми з Торчина на Волині запевняють, що їх хочуть виселити з села«У Рівному 24-річну дівчину ошукали на 10 тисяч гривень»«У Рівному чоловік пригостив незнайомку, після чого з оселі зникли гроші»«Чергове відпрацювання» за допомогою кийків (+відео)На Донбассе братья-«арийцы» убили цыганку во имя «чистоты нации»Знов названо етнічну належність підозрюванихЧерговий приклад мови ворожнечіЦиган? До криміналу!

Європейський Центр з прав циган просить розслідувати дії львівських правоохоронців (ДОПОВНЕНО)

26.10.2011    джерело: www.unian.net
Згідно повідомлень НГО, протягом вересня й жовтня 2011 року роми, які проживають у Львові та області «піддавалися навмисній кампанії зі збору персональної інформації», також перевірялися ринки й будинки ромів. Додане «Спростування» сектору зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області, взяте з веб-сайту львівської міліції.

Виконавчий директор Європейського Центру з прав циган (ЄЦПЦ) Дезідеріу Гергеї звернувся до генерального прокурора України Віктора Пшонки і міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова щодо інформації, яка надійшла до ЄЦПЦ, що правоохоронні органи Львова та Львівської області «незаконно знімають відбитки пальців» і «дискримінаційно перевіряють документи» у представників ромського населення регіону.

Зокрема, як повідомляється на офіційному сайті Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії, за повідомленнями НГО, протягом вересня й жовтня 2011 року роми, які проживають на даній території, «піддавалися навмисній кампанії зі збору персональної інформації (перевірка документів, зняття відбитків пальців, фотографування)», також перевірці піддавалися ринки й будинки ромів.

У повідомленні підкреслюється, що відповідно до закону про міліцію, її співробітники можуть перевіряти документи й знімати відбитки пальців, «тільки якщо є законні підстави підозрювати дану особу в скоєнні злочину». Крім того, незаконні дії правоохоронних органів передбачають як порушення Конституції України, так і ставлять під питання дотримання низки міжнародних зобов’язань, які є невід’ємною частиною національного законодавства України, зокрема – Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації та Міжнародного пакту про громадянські та політичні права.

У зв’язку з цим ЄЦПЦ просить Генпрокуратуру і МВС провести відповідне розслідування щодо законності дій правоохоронних органів у регіоні, а також вжити заходи із притягнення до відповідальності винних у зловживанні посадовців.

Європейський Центр із прав циган – міжнародна некомерційна організація, що здійснює боротьбу з дискримінацією стосовно ромів шляхом надання правової допомоги, моніторингу та освіти у галузі прав людини.

Засновником Інституту прав людини і запобігання екстремізму та ксенофобії є народний депутат України від Партії регіонів Олександр Фельдман.

 

СПРОСТУВАННЯ
26.10.2011 Відповідь ГУМВСУ у Львівській області щодо дактилоскопії представників ромської національності (milicia.lviv.ua)

Вчора у деяких ЗМІ з’явилася інформація про те, що правоохоронні органи Львова та Львівської області начебто «незаконно знімають відбитки пальців» і «дискримінаційно перевіряють документи» у представників ромського населення регіону.

Офіційно повідомляємо, що така інформація не відповідає дійсності.

На даний час правоохоронці розслідують дві кримінальні справи щодо осіб ромської національності, які вчиняли злочини на території Львівської області. В ході розслідування цих кримінальних справ розглядались різні версії, відпрацьовувались особи, які могли бути причетними до цих злочинів, у тому числі особи ромської національності.

Одна з цих кримінальних справ – щодо вбивства 32-річного львів’янина. На початку вересня на вулиці Б. Хмельницького у Львові було знайдено труп чоловіка з колото-різаними ранами.

Оперативники відпрацьовували кілька версій вбивства і перевіряли коло знайомих потерпілого. Згодом було встановлено, що до вчинення цього злочину причетний 34-річний чоловік ромської національності. Слідчим відділом Шевченківського РВ міліції міста Львова проти нього було порушено кримінальну справу за ознаками ч. 1 ст. 115 (Умисне вбивство), що карається позбавленням волі на строк від семи до п’ятнадцяти років.

На даний час тривають слідчі та оперативно-розшукові заходи щодо затримання зловмисника. Його оголошено у міжнародний розшук.

Ще одна кримінальна справа щодо осіб ромської національності, порушена за торгівлю наркотиками. До правоохоронців надійшла інформація про те, що у Львові деякі особи продають особливо небезпечний наркотик «Метадон». В результаті проведених оперативних заходів міліціонери затримали 35-річного чоловіка та 41-річну жінку ромської національності, у яких було вилучено наркотичну речовину «Метадон» та вогнепальну зброю (пістолет «Зоракі»).

За цим фактом було порушено кримінальну справу за ознаками ч. 2 ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) та ч. 1 ст. 263 КК України (Незаконне поводження зі зброєю) та обрано запобіжний захід взяття під варту.

Через декілька днів працівники сектору БНОН ЛМУ ГУМВСУ у Львівській області затримали ще одного фігуранта у цій справі – 36-річного чоловіка ромської національності. У його помешканні вилучили наркотичну речовину «Метадон».

Затримані тривалий час займалися збутом «Метадону». У них було вилучено велику кількість цього особливо небезпечного наркотичного засобу.

Сектор зв’язків з громадськістю ГУ МВС України у Львівській області

 Поділитися