MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародна конференція «Свобода мирних зібрань: європейські стандарти для України»

07.11.2011    джерело: www.civicua.org
Ірина Салій
проходила у Києві 3-4 листопада. Громадські діячі, аналітики, працівники судових та правоохоронних органів підготували органам влади рекомендації щодо правового забезпечення свободи мирних зібрань

Громадські діячі, аналітики, працівники судових та правоохоронних органів підготували органам влади рекомендації щодо правового забезпечення свободи мирних зібрань. Нагадаємо, 3-4 листопада у Києві проходила міжнародна конференція «Свобода мирних зібрань: європейські стандарти для України».


У рамках конференції заслухали такі доповіді:

- Свобода мирних зібрань як фундаментальна свобода у демократичному суспільстві.

- Формування сприятливого законодавства для реалізації свободи мирних зібрань.

- Основні положення нового проекту ЗУ «Про мирні зібрання». Спільний висновок Венеціанської комісії та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

- Свобода мирних зібрань у Європі. Керівні принципи ОБСЄ зі свободи мирних зібрань. Практика Європейського суду з прав людини щодо свободи мирних зібрань.

- Судова практика щодо захисту та обмеження свободи мирних зібрань в Україні.

- Роль та завдання органів місцевого самоврядування і органів забезпечення правопорядку у реалізації свободи мирних зібрань.
 

Зокрема, під час обговорення пролунала вимога чітко прописати в законі підставу для заборони зібрання громадян, що значно полегшить роботу судам. Вкотре згадали і про те, що судова влада має бути незалежною у своїй роботі. Наприклад, важливо, аби місцеві адміністрації під час з’ясування спірних питань у судах поводилися як одна зі сторін справи, а не тиснули на суд.

Чому навіть законодавчо українцям так складно прописати свободу мирних зібрань, спробував пояснити Сергій Головатий, голова Комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права.

Пан Головатий бачить проблему передусім в освіті: майбутнім юристам не викладають базовий курс із прав людини, йдеться про недосконалість професійної освіти. Друга причина – наших суддів не навчили, що таке принцип демократії у юридичному значенні.

На завершення модератор заходу Роман Романов (МФ «Відродження») озвучив підсумки конференції:
Положення Конституції України є достатніми для захисту свободи на мирних зібрань, але відсутність відповідного закону, що регулював би право мирних зібрань – значна прогалина чинного законодавства.

За результатами роботи конференції будуть сформульовані рекомендації для відповідних органів державної влади щодо вирішення даного питання.

Дісталося Верховному та Вищому адміністративному судам. Як вважають учасники конференції, ці установи не провели належної роботи щодо впровадження європейських стандартів реалізації свободи мирних зібрань і своїми роз’ясненнями по суті закріпили в судовій практиці України положення законодавства СРСР.

Новий законопроект «Про мирні зібрання» порадили переглянути і врахувати спільний висновок Венеціанської комісії, Ради Європи та Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ.

Експерти також проаналізували дієвість положень законопроекту в разі його ухвалення і дійшли висновку, що даний проект закону потребує узгодження його положень з іншими нормативно-правовими документами.

Міністерству юстиції рекомендують розглянути положення наказу міністра МВС № 170 від 11.05.2010 на відповідність Конвенції РЄ про охорону прав та основоположних свобод людини і Конституції України.

Міністерству внутрішніх справ порадили при навчанні особового складу враховувати стандарти ОБСЄ щодо свободи мирних зібрань.
Під час обговорення Сергій Головатий запитав представників громадянського суспільства, чому вони не порушували питання про неврегульованість сфери мирних зібрань і чи не їхня це вина. Відповідь від однієї із представниць громадського сектору полягала в тому, що громадські організації, очевидно, мають вдосталь проблем і ця поки не була першочерговою.


Джерело : Громадський простір

 Поділитися