MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Які порушення, таке й рішенняСигнал суспільствуКатування священників, знищення храмів‘Чорна рота’ беркутівців і ‘медіаполіцейські’ в РФНацрада = Роскомнадзор? Чи загрожує свободі слова закон ‘Про медіа’?Установи виконання покарань під час війниГеноцид у Маріуполі. Військові дії Росії в УкраїніДмитро Вовк: право в Україні зовні нагадує європейське, але працює ‘не зовсім так’Є ознаки узурпації влади: заява правозахисних організацій щодо санкцій проти громадян України«Що є держава без правосуддя? Зграя розбійників, та й годі»Freedom House: Свободи у світі все менше Кримінальні провадження за статтею 111 КК України щодо журналістівВисновок щодо політичних мотивів кримінального переслідування та порушень прав людини у справі Сергія ПашинськогоЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 24 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 13.01.2020–17.01.2020Україна є «частково вільною» – Freedom HouseПРАВО ВЕТО. Частина 2. Вето президента в Україні: проблеми і перспективиЗгода на обробку персональних даних: свято бюрократії чи спосіб захиститися?Всеволод Речицький: «Капіталізм – це чесно про людей»Безпека в Україні жертв переслідувань авторитарними режимами країн колишнього СРСРКороткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2017 році

Нуль толерантності

19.11.2011    джерело: www.telekritika.ua
Галя Койнаш

Репліка на публікацію «Дослухаймося одне до одного!» яку 16-го листопада, в Міжнародний день толерантності на сторінках «Телекритики» опубликували правцівники Першого національного каналу.

Правила етикету вимагають взаємності в гарних словах. Ти мене добрим фахівцем, я тебе геніальним письменником називаю. Ви нас розхвалюєте за конструктивну критику, ми вас за ….

а ось починаються клопоти За що? За гарні слова? За відсутність негарних?

З толерантністю ще більше клопоту. До поглядів, звичаїв; способу життя тощо, певно, маємо ставитися с толерантністю. До брехні чи маніпулювання, даруйте. А саме про те йдеться в теленовинах на Першому, та й в політичних ток-шоу. Звісно, можна пошукати якісь вдалі передачі на Першому, але «темна» сторона медалі від цього світлішою не стане.

Теленовини на будь-якому каналі мають максимально об’єктивно та всебічно висвітлювати найважливіші події в країні та світі, . Особливо неприпустимо витрачати гроші платників податків на набір слів та синхронів, який вводить в оману тих самих громадян. Так само неприйнятно замовчувати суспільно значущу інформацію.

15 листопада Віктор Янукович зустрівся у Вроцлаві з президентами Польщі та Німеччини. Приємних слів, можна припустити, він не дочекався. Безглуздо спробувати замовчувати причину в день, коли правляча більшість фактично відмовилась звільнити Тимошенко. На Першому ось що нам повідомляють:

«Президенту прикро, що існують намагання об’єднати питання української євроінтеграції та справи Тимошенко

Віктор Янукович, Президент України:

Це питання, безумовно, є одним з питань, яке сьогодні перешкоджає питанню, скоріш

за все, ратифікації цих угод деякими країнами. Ми працюємо над цим питанням і я хочу сказати, що будь-яке втручання в судову систему з боку влади неможливо».

Про невтручання в судову систему гарно сказано. Дійсно прикро, що втручаються в нашу євроінтеграцію якісь злі люди, які не бажають таку просту річ розуміти.

Маємо подякувати Першому, що глядачам так доступно все розтлумачують? Питання абсолютно риторичне. Ось про що забули повідомити українського споживача, який лише платить за ту неякісну їжу, якою інші воліють його годувати.

Як сказав bbc.ua польський оглядач Марчин Войцеховський, влада в Україні не розуміє, що переслідування політичних опонентів та представників попереднього уряду є несумісним з європейськими цінностями, а тому, на його думку, не усвідомлює небезпеки зриву підписання угоди про асоціацію.

Слід підкреслити, що повідомлення на bbc.ua починається зі слів Віктора Януковича, в тому числі й його твердження, що влада не втручається у діяльність судів. жодних оціночних суджень, повідомляють про позицію одної сторони, потім другої

В наступному інтерв’ю чуємо тільки одну – європейську – сторону, втім причина напряму пов’язана з Першим національним, а саме з відмовою дозволити голові Представництва ЄС в Україні Жозе Мануелу Пінту Тейшейрі взяти участь в ефірі “Shuster Live”. Побачимо, що він каже про злісне «намагання об’єднати питання української євроінтеграції та справи Тимошенко»:

 «Ми стурбовані тим, що колишній прем’єр-міністр та інші урядовці стали об’єктом вибіркового застосування закону з метою перешкодити їм брати участь у політичному житті країни. Ось у чому полягає проблема»

«Євросоюз нічого не нав’язує. Ми відповідаємо – якщо Україна хоче рухатися цим шляхом, ви маєте поважати наші цінності, серед яких і верховенство права, і право громадянина на справедливий суд. Ми цього не бачимо в Україні, зокрема і в справі пані Тимошенко. Її судять за законами, написаними в часи Сталіна і Хрущова. Це не співвідноситься із європейськими цінностями. Навіть сам судовий процес не відповідав нашим уявленням про правосуддя.»

Чітких пояснень, чому питання української євроінтеграції тепер залежить від долі Тимошенко, Луценка та інших було безліч. В світових ЗМІ, в деяких українських ЗМІ, в Інтернеті. Тільки у більшості телеканалів, зокрема й на Першому, вважали за доцільне обмежитися якимись розмитими словами. Щоб туман, так би мовити, спав, як тільки виступить Гарант. Чи «світлою стороною медалі» маємо вважати те, що про якісь події в Англії чи Італії скоріше отримуємо повну інформацію, а не суміш півправди із ретельно підібраних шматків інформації?

Як кому, але мені важко. Якщо «намагання» є безпідставними, чому би не представити звинувачення й їх обґрунтовано спростувати? Чому би не дати голові Представництва ЄС в Україні слово, щоб публічно пояснити, в чому полягає помилковість позиції ЄС?

Зрештою, чому не можна висвітлювати правду, встановлювати чесні правила гри й змагатися з конкурентами, замість їх намагання усунути?

Марно очікувати відповіді на ці питання. Годі й владі та її пропагандистам сподіватися на толерантність. 

 Поділитися