MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Межигір’я» для Тулуба

21.11.2011    джерело: www.tema.in.ua
Віта Середа, для ТЕМИ
Ласий шматок черкаської землі – так звана «дача Андрєєва» історично приваблює місцевих можновладців. Це будівлі й декілька гектарів соснового лісу на березі Дніпра. Нині навколо «дачі» розгорнулися бої губернського значення.

Ласий шматок черкаської землі – так звана «дача Андрєєва» історично приваблює місцевих можновладців. Це будівлі й декілька гектарів соснового лісу на березі Дніпра. Нині навколо «дачі» розгорнулися бої губернського значення. Неприємності у нинішнього орендаря – непростого приватного підприємця, що витратив на реконструкцію «дачі» близько двох мільйонів гривень – почалися після того, як безквартирний губернатор Тулуб вирішив: слід зробити тут резиденцію для прийомів. У запеклій боротьбі за об’єкт нині впевнено перемагає губернатор. Й хоча офіційно ще не оголошено долю «дачі», на ній вже з’явилися особисті речі губернатора.

Губернатор Тулуб: прийшов, побачив, «порвав»

З 1991 року «дача Андрєєва»(Олександр Андрєєв – колишній перший секретар Черкаського обкому КПУ) стояла занедбана і не використовувалася. У 2003 році ПП «Гостинний двір» на 10 років орендувало у обласної ради комплекс будівель у сосновому бору (котельню, будинок для обслуги та міні-готель). Отримавши дозвіл ради, підприємство відремонтувало готель. Як розповів екс-власник ПП «Гостинний двір» Олександр Чуприна, вартість робіт становила близько 2 млн. грн. Сюди додамо щорічну орендну плату – 120 тисяч гривень. «Ми зробили триповерховий комплекс елітного рівня, облаштували конференц-зал, більярд, кухню, сауну. Були також плани щодо використання готелю під час Євро-2012. Зокрема, була домовленість, що тут зупинятимуться ветерани англійського клубу „Челсі“, які проводитимуть в Україні майстер-класи з футболу».

У січні 2011 року черкаська міліція оприлюднила заяву про «тіньову схему, за якою 2003 року екс-керівництво облдержадміністрації здійснило спробу відчуження приміщення готельного комплексу, яке зараз має назву ПП «Гостинний двір». У повідомленні йшлося, що «земельну ділянку, яка обліковується за Черкаською міською радою, просто привласнили – без укладення будь-яких договорів та державної реєстрації, без жодних документів, які підтверджують право власності чи право використання земельної ділянки, ласий шматок землі, площею майже 2, 5 га, три роки приносив своєму незаконному власнику прибутки, завдавши при цьому державі збитків на 100 тисяч гривень».

Заява стала масивним камінцем у город екс-губернатора Черкащини Вадима Льошенка, який керував областю у 2003 році (і не без допомоги якого, очевидно, підприємець Чуприна отримав право орендувати «дачу»). Цікаво, що саме напередодні заяви УМВС голова Черкаської облдержадміністрації Сергій Тулуб звільнив Вадима Льошенка з посади свого заступника та керівника апарату ОДА, назвавши його «Павліком Морозовим».

Чуприна не коментує цькування Льошенка, його хвилює доля власних грошей, вкладених у комплекс: «Навесні минулого року у готелі побував губернатор Тулуб разом із заступниками. Він обійшов володіння. Було очевидно, що йому сподобалося. Тулуб сказав, що непогано було б тут збудувати резиденцію, аби не соромно було приймати у ній навіть Президента.

Відтоді почали активно думати, яким чином реалізувати ідею. З’явилася ідея підігнати об’єкт під «Євро-2012» як спортивно-оздоровчий комплекс, щоб вибити державне фінансування. Тоді ж Тулуб заявив: «Надо начать строить уже в июле. Надо делать быстро, пока не привыкли». Підприємець Чуприна, який втратив об’єкт, плекав надію бодай повернути витрачені кошти. Але губернатор категорично відкинув такий варіант. Чуприна стверджує, що розмова велася в одному ключі: «Віддайте «Гостинний двір» – і годі!»

До «розмови» підключили КРУ, УМВС, податкову. Чуприна продовжує: «Якось вранці знайшов на автомобілі записку. Мене попередили, що владою дана команда знайти на мене будь-який компромат. (щоправда самої записки не показує – авт.) Саме тоді порушили кримінальну справу по «Гостинному дворові». Робоча версія: ми самовільно захопили землю, поставили огорожу, яка, до речі, стояла ще за часів Андреєва». Чуприна також пригадує, як одного вечора йому зателефонував Льошенко і попросив зустрітися. «Він мені говорить: «Я таких слів не чув в житті…». Так Тулуб «просив» Льошенка віддати «дачу». «Віддай, бо все одно заберу! Команду дам на шматки порвати…», – кричав», – переповідає Чуприна.

Потім, його виштовхали з орендованого об’єкту, після появи у червні заяви прокуратури Черкаської області: «Вищий адміністративний суд поставив крапку у справі «дачі Андрєєва». Але Чуприна так не вважає. Він каже: «Судами займаються юристи. Дії судовиконавця по проникненню в приміщення готелю визнано судами першої та другої інстанції незаконними. Тобто це рішення суду вступило в законну силу. Що далі? Ми звернулися до прокуратури з цього приводу. Нехай вирішують згідно з чинним законодавством». Крім того, Чуприна розповів, що кримінальна справа проти «Гостинного двору» щодо незаконного захоплення землі ще не закрита.

Забаганки арабського шейха

21 квітня цього року сесія Черкаської міської ради дозволила КП «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності» розробити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 5, 4 гектарів по вулиці Менделєєва, 4. За словами тодішньої заступниці міського голови Черкас Любові Майбороди, питання приймалося під тиском голови облдержадміністрації Сергія Тулуба. «Вважаю, що це безпрецедентне рейдерство. Вартість землі можна оцінити у 50 млн. грн! А її віддали безкоштовно у власність обласної влади. Крім того, чинився тиск на тодішнього керівника КП «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності» Валерія Височина. Його звільнили з роботи, хоча згідно контракту, він мав працювати чотири роки і термін дії контракту на той час ще не закінчився», – розповіла Майборода. За її словами, Тулуб хоче перетворити «дачу» на власну резиденцію. «Я була там у квітні, і побачила речі із написом «Майно С. Б. Тулуба. Не чіпати!». Це каністри з коньяком без акцизних марок, різноманітні картини, книги улюбленої поетеси губернатора Зінаїди Тулуб тощо. Це якісь замашки арабських шейхів. Якщо приїхали важливі гості, нехай селяться в готель і платять гроші, як всі люди, які їздять у відрядження. Я вважаю, що ця дача мала б бути продана з аукціону», – каже Майборода.

23 червня депутати Черкаської міськради проголосували за надання комунальному підприємству «Управління експлуатації Будинку рад і об’єктів комунальної власності» земельної ділянки площею 5, 373 га по вул. Менделєєва, 4 в постійне користування. Ділянка надана обласній владі під комплекс будівель (готель, будинок обслуговуючого персоналу, котельня, огорожа та замощення) за рахунок земель Черкаської міської ради при умові збереження зелених насаджень. Перед тим суд повернув до комунальної власності територію, орендовану приватним підприємцем Чуприною, перервавши строк аренди, який збігав 2013 року.

Прес-показуха

Наприкінці серпня перший заступник голови облради Анатолій Рибак здійснив героїчний вчинок. Він повіз журналістів на «дачу». «У рамках відкритості і прозорості роботи влади», – як повідомила пізніше прес-служба облради. «Легенда», яку відразу озвучили підзвітні «акули пера», така: «ПП «Гостинний двір» взяло в оренду будівлі, але у зв’язку з невиконанням орендних зобов’язань Вищий адміністративний господарський суд Києва повернув об’єкт до комунальної власності обласної ради. Картина, що постала перед гостями, в повній мірі виказувала бездіяльність попередніх орендарів. Будиночки обслуговуючого персоналу без вікон і дверей, підвали – захаращені сміттям, стіни – відсирілі і потріскані, трава вище колін, ставок скидається на болото – ось результати «господарювання», – заявили в облраді. Нагадаємо: відтоді, як Чуприна змушений був здатися і залишити приміщення на Менделєєва, минуло три місяці. Впродовж цього часу тут ніхто не наводив лад, а тим паче не косив траву.

«Приватне підприємство порушувало договір оренди, тому ми і звернулись до правоохоронних органів з метою запобігання неправомірним діям. В ході перевірок встановлено, що об’єкт використовували не за призначенням, не виконували обумовлені договором ремонтні роботи. Крім того, орендар допустив борги за використання газу на 40 тисяч гривень. І при цих порушеннях орендарі, яких виставили з об’єкта, надіслали на адресу облради претензію, в якій вимагають компенсувати два мільйони гривень за нібито проведені роботи з благоустрою, не маючи при цьому підтверджуючих фінансових документів», – повідомив журналістам Рибак. За його словами, найближчим часом обласна влада планує в першу чергу вирішити відповідно до законодавства питання погашення заборгованості за використаний газ, зробити косметичний ремонт приміщень, провести розчищення прибудинкових територій, розробити проект цільового використання.

Утім, в об’єктиви камер та фотоапаратів чомусь не потрапив довжелезний паркан, який розпочали будувати навколо об’єкту. Адже, згідно, рішення міської ради, територія «дачі» відтепер збільшилася більш ніж вдвічі. Тож дерев’яна огорожа дуже швидко відділила чиїсь (комунальні?) володіння від паркової зони. Причому, таким чином, що відтепер черкащани, які звикли спускатися стежкою до Дніпра (до річки звідси рукою подати), змушені обходити паркан і шукати інші шляхи.

«Дачу» охороняють невідомо за чиї кошти

Якщо вірити чиновникам, споруду нині ніхто не утримує, бо немає коштів. Ми звернулися з інформаційним запитом до комунального підприємства «Управління по експлуатації Будинку Рад та об’єктів обласної комунальної власності»: скільки коштує місячне утримання споруд на Менделєєва, 4, й чи розроблено проект благоустрою (згідно рішення міської ради проект мав з’явитися наприкінці серпня). Також автор цікавився: скільки коштів витрачається на охорону? Адже нам достеменно відомо, що територія так званої «дачі Андрєєва» перебуває під цілодобовою охороною.

Відповідь була несподіваною. Новий директор комунального підприємства Михайло Таран повідомив: в кошторисі підприємства на 2011 рік не передбачались витрати на виготовлення проекту благоустрою і озеленення, тому його немає. За словами Тарана кошти на оплату послуг охоронців також не виділяли, отже, розрахунки за них не проводились».

Отакої! Ми повторили запит, цього разу – до Черкаської облдержадміністрації, де також розвели руками – мовляв, якщо власник об’єкту нічого не знає про оплату послуг за охорону, то ми й поготів. Про те, звідки взялися кошти на кількаметрову дерев’яну огорожу і хто заплатив за роботу кільком десяткам робітників, які старанно її споруджували, ми вже не запитували.

Тим часом, міська влада вирішила максимально спростити життя комунальному підприємству, яке відтепер є власником будівель по Менделєєва, 4, надавши пільги на сплату земельного податку у 2011-2012 роках. Ідеться про земельний податок на ділянки під Соборною площею (площа в центрі міста, яку нещодавно теж передали у власність облради) та «дачу Андрєєва». 20 жовтня цього року міська рада скасувала податок для комунального підприємства «Управління по експлуатації Будинку рад і об’єктів обласної комунальної власності». Через таку благородну ініціативу міський бюджет Черкас не отримає цього року 52 тисячі гривень, в наступному – 315 тисяч.

Рівняємося на Свердловськ чи відразу на Президента?

Що насправді буде на «Дачі Андреєва»? Відповідь знає лише Герой України, багаторазовий міністр Кабінету Міністрів, голова Черкаської облдержадміністрації та друг Президента Сергій Тулуб. За чутками, очільник Черкащини хоче зробити з «Дачі Андрєєва» черкаське «Межигір’я». До слова, губернатор досі не обзавівся власним житлом на Черкащині – орендує помешкання, яке нині виставлено на продаж. Невже губернатор опиниться на вулиці?.. Чи до того часу облаштують резиденцію? Лишається висувати здогади та прислухатися до чуток. Так, екс-орендар Чуприна стверджує, що доля «дачі» вирішена: «За проектом, який вже зробив начальник управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Василь Дмитренко, на території «резиденції» Тулуба збудують штучні озера з перекидними містками, на березі Дніпра – причал для яхт. За їхнім задумом спочатку територію передадуть в оренду управлінню майном обласної комунальної власності, а потім приватизують», – стверджує Чуприна.

Заступник голови Черкаської облради Анатолій Рибак менш категоричний: «Що буде на дачі? Поки невідомо. Все – у думках й роботі. Сьогодні дано доручення всім службам – архітекторам, дизайнерам – подивитися, вивчити, внести пропозиції. Тому є різні варіанти, вони вивчаються. Цього року ніяких коштів не буде витрачатися. Але можу запевнити, що нічиєї персональної дачі там не буде. Це об’єкт комунальної власності».

Губернатор Тулуб, відповідаючи на запитання щодо «освоєння» дачі, скромно зазначив, що хотів би, аби це було щось на кшталт палацу для офіційних прийомів гостей, як у Свердловську. «Я дав доручення, щоб мені архітектор запропонував варіанти, що там буде. Як я це бачу, то це буде те, що необхідно громаді області для здійснення представницьких функцій. Я бачив щось подібне, коли був у Свердловську. Ми їздили, презентували нашу область, інвестиційні проекти, і я там побачив багато цікавого. Думаю, ми не гірші, повинні робити так само і представляти перед світом нашу область, бо вона – найкраща», – сказав Тулуб.

Від себе додамо: що й губернатор на Черкащині не найгірший, вартий того, аби не бідкатися в орендованому житлі, а нарешті оселитися у місці, гідному його посади …

 Поділитися