MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Якими словами?Відкрите звернення українських правозахисних організацій щодо вироку ТимошенкоПолітичним переслідуванням не місце в Україні!Про політичну складову омбудсменаРосіяни викрали з Енергодара двох братів, що працювали на ЗАЕС, – їх шукають рідніЯк наука опирається тиранії. Дайджест російських протестів‘Здесь невозможно было спастись’, — жительница Бородянки Зупинити потяг війни. Дайджест російських протестівОдеса в жалобі. Підсумки тижняРосійські військові розстріляли українських військовополонених у Веселому та в Авдіївці Християни та митці проти війни. Дайджест російських протестівНавіщо потрібна чесність? ‘Ты понимаешь, что до колодца бежать километр через неразорвавшиеся снаряды...’, — хроники оккупированного ИзюмаДень бабака замість години суду. Дайджест російських протестівПідземний дитсадок, замінована АЕС, обстріл Донецька — підсумки тижняОкупанти не пускають експертів МАГАТЕ до реакторних залів ЗАЕСГенерали брешуть. Дайджест російських протестівЧерез російську збройну агресію в Україні вже загинули 515 дітей ‘Если бы мне дали автомат, я бы их всех убила...’Російські окупанти анулюють перепустки українських працівників ЗАЕС

Запитання Президентові у річницю арешту Юрія Луценка

26.12.2011    джерело: blogs.telekritika.ua
Галя Койнаш
Аргумент, що «й так ясно», чому Юрія Луценка вже рік тримають під вартою, прирікає всіх ще довго перебувати в якомусь задзеркаллі, де верховенство права та незалежність суддів існують тільки на телешоу під назвою «прес-конференція Президента»

Мустафа Найем молодець, що під час підсумкової прес-конференції Віктора Януковича поставив гостре та вкрай незручне запитання Президентові. 

Прикро, що більше таких не було. Й, що ніхто не підхопив тему, не звернув увагу, як Президента, так і глядачів, на сумнівне відношення «відповіді» до запитання.

Решта запитань якісь розˈєднані та відкриті, без конкретики.  Подібні запитання ставляться у психотерапії.  Людина розслабляється, сам фактично вирішує, що для нього важливе, про що він хотів би розповідати, почувається у себе, в безпеці. Саме таке враження могло у Президента скластися.  Адже, крім запитання Найема, непередбачуваних моментів не лунало зовсім. 

Міг геть забути, що не йдеться про сеанс терапії з милим п. Коротичем.  Президент мав відзвітувати про свою діяльність, відповісти на конкретні запитання, а не тільки ділитися на памˈять заученими фразами.

Відомо було, що доведеться поговорити про Тимошенко.  Так само відомо, що він посилатиметься на незалежність судової влади, в чию діяльність він, мовляв,   не може втручатися. Що навіть «думку» парламенту.він зобовˈязаний шанувати.

Але чи насправді нікому до голови не спало спитати, чому саме той перший «незалежний суд» раптом вирішив зробити тривалу перерву аж до кінця 8-ої щорічної міжнародної конференціїї в Ялті у вересні, та другий «незалежний» так само несподівано переніс засідання на день після саміту в Києві?  Навіщо не спитати, чому би не втручатися, як мінімум, шляхом суворих запитань до прокуратури, чи Вищої ради юстиції, коли українські та міжнародні правозахисні організації заявляють про серйозні порушення права Юлії Тимошенко на справедливий суд, та навіть регіонал і досвідчений юрист Сергій Головатий готов публічно заявити, що судовий процес над колишнім прем'єр-міністром супроводжувався безліччю кричущих порушень європейських стандартів? 

Список непоставлених запитань можна, звісно, доповнити, втім, принаймні пролунало головне, що вирок в Європі вважають політично мотивованим.  Схоже, влпив Першого національного виявився заразним, адже інші справи повністю замовчали.  Що напередодні першої річниці безпідставного арешту колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка відверто вражає. 

Слід відзначити, що чимало запитань стосуватиметься так само і Валерія Іващенка, втім, наразі мова окремо про Луценка. 

Чи пан Президент міг би пояснити, чому ані він, ані Генпрокурор не реагують на заяви україньских та міжнародних організацій про відсутність підстав для арешту та продовження сроків тримання під вартою Юрія Луценка? Він як Гарант зобовˈязаний захищати право громадян на свободу та безпеку, їх право на справедливий суд. Чи перевірено інформацію, оприлюднену, наприклад, в Другому попередньому звіті Данського Гельсінкського Комітету з прав людини? Ким перевірено? Нагадаю, людина сидить у СІЗО протягом року за «зволікання з ознайомленням з матеріалами у справі».

Він обвинувачується в порушеннях, які вражають своєю тривіальністю. Якщо взагалі є порушеннями, адже дедалі більше свідків у суді заяляють, що не одержували злочинних вказівок від колишнього міністра та й нічого особливого не вбачають в інкримінованих йому «злочинах». 

Коли досі невідомо джерело грошей, втрачених на пишному святкуванні 60-річчя Президента в 2010 р., коли незважаючи на дане слово, тільки підібраним журналістам показано підібрану частину президентської резиденції в Межигір'ї, чи не варто було б розтлумачити ЗМІ та глядачам, в чому саме полягає провина Луценка?  Чим, наприклад, відрізнялося відзначення Дня міліції в 2008 та 2009 рр. від відзначення Дня прокуратури в цьому році? 

Могли би поцікатися, чому Гарант не реагує на перетворення суду в цирк.  В серпні двоє потерпілих у справі Луценка фактично визнали, що слідчий Генпрокуратури підказав, що мають написати в заяві на Луценка.  Щотижня зˈявляються повідомлення, що одних свідків допитували після слідства, інші кажуть, що іхні слова перекрутили слідчі.  13 грудня прокурори запропонували за відсутністю свідка В. Шелудька зачитати його покази на досудовому слідстві. На заперечення захисту, що свідок уже почав свідчити у суді, а його покази суттєво різнилися від показів, які були внесені у протокол допиту на досудовому слідстві, суддя С. Вовк волів не звертати уваги.

Чи пан Президент теж воліє не звертати уваги на подібні порушення прав громадян?

Щкода, що не питали Гаранта.  Аргумент, що «й так ясно», чому Юрія Луценка вже рік тримають під вартою, прирікає всіх ще довго перебувати в якомусь задзеркаллі, де верховенство права та незалежність суддів існують тільки на телешоу під назвою «прес-конференція Президента»

 Поділитися