MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Справа «васильківських терористів»

05.01.2012   
Андрій Діденко
Саме так в народі називають справу Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза і Володимира Шпари по обвинуваченню в підготовці підриву пам’ятника Леніну в м. Борисполі Київської обл.

Саме так в народі називають справу по обвинуваченню Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза і Володимира Шпари. Про цю справу багато писали, в тому числі і про останнє судове засідання, яке відбулося вчора, 4 січня 2012 року, в Києво-Святошинському районному суді міста Києва, під час якого розпочався розгляд кримінальної справи по суті під головуванням судді Бурбели Ю. С.

Їх звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258, ч. 1 ст. 263 КК. Стаття 258 КК є ключовою в обвинуваченні – це є здійснення терористичного акту, «тобто застосування зброї, вчинення вибуху, підпалу чи інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини або заподіяння значної майнової шкоди чи настання інших тяжких наслідків, якщо такі дії були вчинені з метою порушення громадської безпеки, залякування населення, провокації воєнного конфлікту, міжнародного ускладнення, або з метою впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами, або привернення уваги громадськості до певних політичних, релігійних чи інших поглядів винного терориста, а також погроза вчинення зазначених дій з тією самою метою – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди чи інших тяжких наслідків, – караються позбавленням волі на термін від 7 до 12 років позбавлення волі. Саме за частиною другою статті 258 КК України обвинувачуються Мосійчук, Бевз і Шпара.

Чи є в діях підсудних ознаки злочину, власне підготовка до терористичного акту, має вирішити суд. Справа знаходиться на стадії розгляду в суді першої інстанції, триває оголошення обвинувального висновку.

Правозахисники вважають, що справа «васильківських терористів» належить до категорії справ, кількість яких останнім часом, за президентства Януковича, збільшується – переслідування за політичними мотивами.

Нагадаємо, І. Мосічука, С. Бевзу й В. Шпару обвинувачують у підготовці підриву пам’ятника Леніну, який стоїть на площі міста Бориспіль Київської області. Мірою запобіжного заходу підсудним обрано тримання під вартою, що, на мою думку, необґрунтовано і є зловживанням судом правом на арешт. З цього приводу висловився Європейський суд з прав людини у справі «Харченко проти України» – Суд зазначив, що зловживання правом на арешт українськими судами є системним порушенням Європейської Конвенції.

 Поділитися