MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Закінчився судовий процес над Смедляєвим

08.02.2012    джерело: krymtatar.in.ua
Судовий процес у кримінальній справі керівника Секретаріату Меджлісу Заїра Смедляєва, що тривав протягом 14 місяців, закінчився минулого тижня. Заїр Смедляєв заявив, що не згоден з рішенням суду і подаватиме апеляційну скаргу.

Судовий процес у кримінальній справі керівника Секретаріату Меджлісу Заїра Смедляєва, що тривав протягом 14 місяців, закінчився минулого тижня. Про це повідомляється на офіційному сайті Меджлісу

Як зазначається на сайті, Заїр Смедляєв звинувачувався в активній участі в груповому порушенні громадського порядку (ст. 293 КК України) та опорі працівникам правоохоронних органів у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків, вчинене групою осіб без попередньої змови (ч.1 ст.28 ч.2 ст.342 КК). 

Зокрема, Залізничний суд Сімферополя визнав Заїра Смедляєва винним у вчиненні вказаних злочинів, призначивши покарання у вигляді 4-х місяців арешту (по ст.293 КК України) і 5-ти місяців арешту (по ч.1 ст.28, ч. 2 ст.342 КК України). Однак Заїр Смедляєв не визнав себе винним. За словами глави Секретаріату, суд розцінив його невизнання за засіб захисту і спробу піти від відповідальності, а також суд критично оцінив показання свідків, дані в ході судового розгляду, і не взяв до уваги доводи захисника і підсудного.

Крім того, Заїра Смедляєва звільнили від відбування призначеного судом покарання у зв'язку із закінченням строків давності притягнення особи до кримінальної відповідальності. Запобіжний захід Заїру Смедляєву - підписку про невиїзд – скасували. Суд визначив стягнути з нього на користь Сергія Чигрина відшкодування шкоди 120 грн., також на користь Апеляційного суду АРК – 2057 грн. 98 коп.

Сам Заїр Смедляєв заявив, що не згоден з рішенням суду і подаватиме апеляційну скаргу.

Нагадаємо, 22 червня 2006 Заїр Смедляєв присутній на місці подій біля Апеляційного суду Автономної Республіки Крим, де слухалася справа щодо учасників бійки в нічному клубі «Коттон», в Сімферополі. Згідно з офіційною версією і обвинувачувальною заявою, Заїр Смедляєв біля стін Апеляційного суду керував мітингом, в якому брали участь приблизно 500 представників кримськотатарського народу.

Після того, як судовий розпорядник оголосив про те, що в зал суду ніхто більше не увійде (у тому числі батьки обвинувачених, чия апеляційна скарга тоді розглядалася колегією суддів судової палати у кримінальних справах АР Крим) у зв'язку з відсутністю місць, серед учасників мітингу спалахнуло хвилювання, в результаті чого були зроблені спроби проникнути в будівлю суду, чому перешкодили 10 працівників Залізничного районного відділення міліції. 

Працівники правоохоронних органів, за твердженням Заїра Смедляєва, порушуючи чинне законодавство, перевищивши свої службові повноваження, перешкодили в депутатській діяльності та самоправно не впустили в адміністративну будівлю Апеляційного Суду депутатів Верховної ради Автономної Республіки Крим та районної ради, що призвело до протистояння між працівниками правоохоронного органу і присутніми на майдані перед будівлею суду. В результаті виниклих заворушень правоохоронці отримали травми середньої тяжкості.

07.02.2012

 Поділитися