MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українська судова система потребує більшої незалежності

24.02.2012    джерело: https:
Прес-реліз Комісара Ради Європи Томаса Хаммерберга у зв’язку з публікацією його доповіді за результатми візиту до України 19-26 листопада 2011 р.

CommDH(2012)10

Страсбург, 23/2/2012 - "Системні недоліки у функціонуванні української судової системи серйозно перешкоджають здійсненню прав людини. Влада повинна зробити рішучі кроки для більш ефективного вирішення цих проблем ", – заявив сьогодні комісар Ради Європи з прав людини Томас Хаммарберг у зв’язку з публікацією звіту за результатами його візиту в Україну з 19 по 26 листопада 2011 року.

Комісар рекомендує спростити загальну організацію судової системи та повного уточнення відповідних ролей і юрисдикції різних рівнів у судовій системі, зокрема, на касаційному рівні. Конкретні заходи також необхідні для підвищення прозорості судової системи і мають зробити її більш відкритою для громадського контролю.

Судова система як і раніше уразлива для зовнішнього втручання, в тому числі політичного характеру. "Необхідні рішучі дії в кількох напрямках, щоб видалити ті чинники, які роблять суддів вразливими і послабляють їх незалежність. Влада повинна ретельно вивчити будь-які звинувачення в неправильному політичному чи іншому впливу або втручання в роботу судових органів і забезпечити ефективні засоби правового захисту ".

Комісар закликає українську владу створити справедливі процедури і критерії, пов’язані з призначенням і звільненням суддів, а також застосування дисциплінарних заходів. Він також рекомендує внести зміни до складу Вищої ради юстиції, яка в даний час не відповідає міжнародним стандартам, і забезпечити якість безперервного навчання для суддів, у тому числі практиці Європейського суду з прав людини.

Дисбаланс між захистом і звинуваченням, як і раніше, викликає серйозну заклопотаність. "Важливо гарантувати, що новий Кримінально-процесуальний кодекс буде перебалансує систему у напрямку підвищення захисту прав. Енергійні зусилля, необхідні для забезпечення гарантій справедливого судового розгляду, а також поваги до принципу  рівності сторін".

Комісар також стурбований випадками образливих переслідувань, домагань та інших форм тиску на адвокатів, які порушують права на захист і заважають правникам ефективно служити справі правосуддя.

Він також підкреслює, що "проведення реформи системи кримінальної юстиції являє собою унікальну можливість для вирішення низки структурних проблем, в тому числі надмірно тривалі судові розгляди, невиконання судових рішень і образливі зловживання використанням взяття під варту".

Нарешті, комісар рекомендує посилити заходи, щоб покласти край безкарності у зв’язку з жорстоким поводженням з боку співробітників правоохоронних органів. "Влада повинна вжити термінових заходів для запобігання випадків жорстокого поводження з боку співробітників поліції і забезпечення їхньої відповідальності за будь-які злочинні дії. Демократичний контроль над правоохоронними та силовими структурами повинні бути посилені, в тому числі шляхом забезпечення доступу фізичних осіб до повністю незалежного механізму розгляду скарг ".

Разом з доповіддю, комісар зробив також публічним лист на ім’я прем’єр-міністра Автономної Республіки Крим Анатолій Могильов, в якому він рекомендує конкретні заходи, щоб краще захистити права етнічних груп, що проживають в республіці, зокрема, такі, що стосуються збереження мовного різноманіття і рівних можливостей у доступі до працевлаштування, гідного житла і соціального захисту.

Коментарі влади Україна додаються до доповіді (https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1909623).

 

 Поділитися