MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Вбивство чи рятування?» Аналіз подій в Бучанській виправній колонії

22.03.2012    джерело: www.poryad.com
Андрій Діденко
Не зважаючи на аргументи у вигляді зробленого керівництвом установи документального фільму, знятого персоналом колонії і оприлюдненого ще до офіційних висновків прокуратури, а також публічних висловлювань керівництва закладу, що смерть настала в наслідок отруєння спиртом, що тілесних ушкоджень на тілі загиблого не виявлено, з матеріалів, які вдалося дослідити, можемо висловити особисту думку – побиття все ж таки відбулося.

Не зважаючи на аргументи у вигляді зробленого керівництвом установи документального фільму, знятого персоналом колонії і оприлюдненого ще до офіційних висновків прокуратури, а також публічних висловлювань керівництва закладу, що смерть настала в наслідок отруєння спиртом, що тілесних ушкоджень на тілі загиблого не виявлено, з матеріалів, які вдалося дослідити, можемо висловити особисту думку – побиття все ж таки відбулося.

Для того, аби з’ясувати, що на справді відбулося в виправній колонії № 85, треба як мінімум мати об’єктивну інформацію із першоджерел і, звичайно, добру волю керівництва закладу виправити недоліки, якщо такі існують, та позбутися негативних явищ, якщо такі відбуваються.

Розповімо все з початку.

17 березня в українські електронні ЗМІ потрапила інформація про побиття в’язнів в Бучанської виправної колонії і вбивство Тараса Войцеховського.

«Як стало відомо, в Бучанській виправній колонії № 85, що на Київщині 16 березня 2012 року сталося вбивство. В БВК вбили засудженого, другий в лікарні, били співробітники установи», – повідомило джерело.– «Загиблий Войцеховський Тарас, 1985 року народження. Другий – Телима Сергій, 1987 року народження, в наслідок побиття потрапив у лікарню».

Крім того, джерело повідомляло, що засуджені були на підпитку і через це виникла конфліктна ситуація з адміністрацією закладу. Також стало відомо, що адміністрація закладу відмовляє матери загиблого в отриманні тіла сина.

З іншого джерела з цього приводу стало відомо, що адміністрація закладу інформацію про побиття намагається приховати. Замість сварки нетверезих засуджених з персоналом колонії, через яку сталося побиття та загибель, адміністрація колонії намагається розповсюдити версію, нібито засуджені потравилися етиловим спиртом.

«Телима Сергій Васильович, засуджений до 5-ти років і 6-ти місяців позбавлення волі за скоєння злочинів, передбачених ст.ст. 185 ч. 2; 186 ч. 2, відбуває покарання в Бучанській виправній колонії № 85 приблизно 1 рік і 3 місяці. За час перебування в установі зарекомендував себе з позитивного боку – сумлінно виконував законні вимоги адміністрації установи і дотримувався режиму утримання.

Разом з засудженим Тарасом Войцеховським вони працювали грузчиками на складі металу. Близько обіду Сергія викликав начальник підприємства і дав завдання розгрузити метал на складі.

Близько 17:30 засуджені Войцеховський і Телима, закінчивши роботу на складі металу, намагалися пройти в житлову зону через контрольно-пропускний пункт (КПП), що розташований між промисловою і житловою зоною, але на КПП виникла конфліктна ситуація між засудженими і адміністрацією, вірогідно, через те, що засуджені були на підпитку.

Черговий помічник начальника колонії затримав Войцеховського і Телиму приблизно о 18-тій годині. Після чого їх помістили в загороджене приміщення у вигляді клітки і персонал колонії почав їх бити. В побитті приймали участь прапорщики, яких в середовищі засуджених називають „Стєпа Воропай, Каратіст і Леонідович“. Також в побитті приймав участь перший заступник начальника колонії Логовицький.

„Стєпа Воропай“ вдарив в область печії Сергія, після чого той знепритомнів і його приводили до тями, поливаючи водою. А Тараса почали бити в „клітці“, а потім, „немов мішок“, непритомного потягли в приміщення дисциплінарного ізолятора, приміщення камерного типу (ДІЗО, ПКТ), що розташований метрів за 60 від КПП.

Сергій прийшов до тями вже в приміщенні санітарної частини, де він перебуває на лікарняному, скаржиться на болі в області печінки, нирок, тошноту і рвоту. А Тарас не витримав катувань і помер зі слідами чисельних тілесних ушкоджень на тілі».

Свідкі на умовах збереження анонімності також повідомили, що чули крики і звуки побиття, що відбувалося в приміщенні КПП.

Проте, Державна пенітенціарна служба розповсюдила іншу версію щодо зазначених подій:

«Інформація щодо подій у Бучанській виправній колонії (№ 85)

В ніч з 16 на 17 березня 2012 року в камері дисциплінарного ізолятора Бучанської виправної колонії (№ 85) помер один із засуджених.

Для з’ясування всіх обставин до установи виїхали представники обласної прокуратури, центрального апарату та обласного управління Державної пенітенціарної служби України, а також уповноваженого у справах людини Верховної Ради України та спостережної комісії при Київській обласній державній адміністрації.

На місці події було встановлено, що 16 березня близько опівдня невстановленими особами на територію колонії було здійснено перекид півлітрової пластикової пляшки з невідомою спиртовмісткою рідиною.

Двоє засуджених вжили отриману рідину та в стані сильного алкогольного сп’яніння черговою зміною були доставлені до чергової частини установи. Згодом (враховуючи неадекватну поведінку засуджених) вони були поміщені до ізолятора.

При черговому огляді стану дотримання правопорядку в камерах, один із засуджених був виявлений без ознак життя, смерть якого констатував викликаний з міжобласної лікарні при установі черговий лікар.

Одразу до місця була викликана слідчо-оперативна група Ірпінського МВ ГУ МВС України в Київській області. Під час огляду тіла ознак насильницької смерті виявлено не було».

Але родичи загиблого не вірять що Тарас отруївся і помер в наслідок вживання спирту.

Також стало відомо, що тіло Тараса планують піддати кремації 22 березня 2012 року, тим самим знищивши сліди тілесних ушкоджень, що наявні на тілі загиблого. Взагалі, складається враження, що батьків Тараса або залякали, або підкупили, що вони погодилися на термінову кремацію тіла: навіть не зважаючи на величезну кількість гриму, наявність слідів від катувань на обличчі загиблого очевидна.

Звертаємося до Генеральної прокуратури України з вимогою негайно припинити підготовку до кремації загиблого для збереження доказів які свідчать про скоєння злочину, власне, на наш погляд – вбивства.

22.03.2012

 Поділитися