MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чи є загроза авторитаризму в Україні?

29.03.2012    джерело: helsinki.org.ua
Ганна Янова
27 березня 2012 року в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбувся круглий стіл «Чи має шанс авторитаризм в Україні?» за участі представників правозахисних організацій, журналістів, громадських діячів, організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Херсонською міською Асоціацією журналістів «Південь»

27 березня 2012 року в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини  Docudays UA відбувся круглий стіл «Чи має шанс авторитаризм в Україні?» за участі представників правозахисних організацій, журналістів, громадських діячів, організований Українською Гельсінською спілкою з прав людини та Херсонською міською Асоціацією журналістів «Південь».

Учасники обговорювали ситуацію, що склалася в Україні на сьогодні та намагалися відповісти на запитання: що робити громадянському суспільству аби убезпечити країну від запровадження антидемократичного режиму правління?

На початку круглого столу виявилось, що більшість присутній вважає, що авторитаризм в Україні вже є. В підтвердження цьому журналіст, керівник бюро журналістських розслідувань «Свідомо» Єгор Соболєв висловив думку, що Україна в 1991 році не була готова до незалежність, яка «впала» на країну, авторитаризм не було знищено, він залишився ще з радянських часів. «Янукович є найзручнішим тираном, що викликає сміх, зневагу, він відверто і по-дурному діє. Він не думає про завтрашній день», - зазначив Єгор Соболєв.

 «Який може бути в нас авторитаризм, коли наш лідер авторитету в нас не має. Давайте скажемо так, як воно є. Президент Янукович не має того авторитету за якого можлива авторитарна влада», - заперечив Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини. Але погодився з тим, що в Україні «є авторитарні тенденції: централізація влади, централізація капіталу, управління, бюджету, що безперечно є авторитарними елементами, але ці тенденції не доведені до логічного кінця, коли можна було б сказати, що є авторитарний правитель».

«Поки президент буде жити у вкраденому Міжгір’ї, поки міністр юстиції їздить на вкраденому мерседесі, буде і авторитаризм», – сказав член Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирєв.

Володимир В’ятрович, голова вченої ради Центру досліджень визвольного руху, вважає, що «проблема в людях, які не готові боротися за свої права, які не тільки не готові відвойовувати свою свободу, а й користуватися нею, тобто готові її віддати, аби не брати на себе відповідальність».

Піднімалося питання моральності влади, люстрації та доцільності її проведення в українських реаліях, обговорювався досвід з цього питання Чехії, Польщі, Угорщини. Результати круглого столу можна висловити за допомогою відомої фрази Махатми Ганді: «Ми самі повинні стати тими змінами, які хочемо побачити в світі».

29.03.2012

 Поділитися