MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президент на листівці: кому це потрібно?

03.04.2012    джерело: www.bbc.co.uk
Світлана Дорош, ВВС Україна
Поява у різних містах України листівок, у яких згаду-ється президент Віктор Янукович, а також акції молоді, яка приходила до держустанов із плакатами, були не політич-ними, а правозахисними.

Поява у різних містах України листівок, у яких згадується президент Віктор Янукович, а також акції молоді, яка приходила до держустанов із плакатами, були не політичними, а правозахисними.

Так твердять у русі «Система колективної безпеки молоді від політичних переслідувань МАМА», представники якої долучилися до розклеювання листівок.

На початку березня, а також протягом останніх кількох днів у різних містах молоді люди розклеювали листівки із портретом президента та підписом, який міліція трактувала як образу першої особи держави. Там, зокрема, містилися такі слова: «Широка страна моя родная, много в ней лесов, полей и рек. Я другой такой страны не знаю, президент которой – бывший ...».

Образливе хуліганство

Акція почалася у Херсоні ще у перших числах березня. Міліція затримала двох студентів, які роздрукували на принтері листівки і одну з них встигли наклеїти.

Як розповів ВВС Україна керівник Харківської правозахисної групи Євген Захаров, хлопців цілу ніч протримали у райвідділі міліції.

«Як вони розповідають, їх допитувало кілька людей у цивільному, які представилися співробітниками СБУ. У хлопців забрали мобільні телефони, проводили обшук у гуртожитку», – каже Євген Захаров.

Правозахисник каже, що спочатку міліція порушила кримінальну справу за статтею 296 – злісне хуліганство, скоєне групою осіб, проте після цього справу закрили, і найближчим часом суд має ухвалити рішення про адміністративне покарання студентів.

«На жаль, політичний акцент затьмарив правозахисну ідею. Ця ідея полягала у тому, що Конституція і міжнародні конвенції, ратифіковані Україною, дозволяють особі вільно і публічно висловлювати свої думки. Хлопці хотіли показати, що люди не повинні боятися говорити все, що вони думають»

Михайло Лебедь, Фундація регіональних ініціатив

Після цих подій херсонські студенти відмовляються спілкуватися із пресою. Мама одного із них, Андрія Пушного, сказала ВВС Україна, що хоче, аби преса залишила її сина у спокої і сама відмовилася давати будь-які коментарі.

Проте, історія не затихла. Як твердять представники громадських організацій, що входять до руху «Система колективної безпеки молоді», в інших містах на знак солідарності із херсонськими студентами подібні демарші влаштовували протягом усього березня.

Також з’явилася інформація про те, що ніби-то листівки із зображенням президента і перефразованою радянською піснею студенти взяли із сайту партії «Фронт змін». Однак у прес-службі партії заявили, що ця інформація не відповідає дійсності і що «Фронт змін» лише надавав правову допомогу херсонським студентам.

На перший раз буде попередження

У Донецьку трьох учасників акції, яку вони назвали «Міліція, досить клеїти молодь!», також допитували у міліції. Їм інкримінували порушення порядку проведення мирних зібрань.

Водночас, в інтерв’ю ВВС Україна начальник відділу зв’язків із громадськістю управління міліції у Донецькій області Ігор Дьомін сказав, що молодих людей ніхто не затримував.

«До будівлі облуправління міліції прийшли три учасники акції. Ще стільки ж було із відеокамерами та фотоапаратами. Вони спробували приклеїти свої плакати до паркану, яким оточено будівлю. Одразу ж наші співробітники запропонували проїхати до райвідділу міліції для з’ясування обставин. Не встигли учасники акції дійти до автомобіля, як в Інтернеті вже з’явилася інформація про затримання», – розповів Ігор Дьомін.

«Нічого протиправного у поведінці молодих людей я не бачу. Я також не бачу образ президента у листівці»

Євген Захаров, правозахисник

Представник Донецької міліції каже, було складено протоколи за статтею 173 – «дрібне хуліганство», після чого молоді люди залишили приміщення райвідділу. Ігор Дьомін пояснив, що «дрібне хуліганство» виявилося в образах першої особи держави.

«Стаття передбачає накладення штрафу, але на перший раз, швидше за все, штрафу не буде: обмежаться попередженням», – сказав ВВС Україна речник Донецької міліції.

Листівки розклеювали також у Рівному, Харкові, Києві та інших великих містах.

Кому це потрібно

Рух «Система колективної безпеки молоді від політичних переслідувань МАМА» не відомий широкому загалу. Проте, його лідери твердять, що до руху входить кілька громадських організацій, які мають досвід проведення акцій протесту та захисту прав молоді. Зокрема, це Українська асоціація студентського самоврядування, рух «Відсіч», Фундація регіональних ініціатив, Молодіжний націоналістичний конгрес.

Керівник Фундації регіональних ініціатив Михайло Лебедь сказав ВВС Україна, що акції молоді не були спрямовані проти президента Януковича, а насправді були правозахисними.

«На жаль, політичний акцент затьмарив правозахисну ідею. Ця ідея полягала у тому, що Конституція і міжнародні конвенції, ратифіковані Україною, дозволяють особі вільно і публічно висловлювати свої думки. Хлопці хотіли показати, що люди не повинні боятися говорити все, що вони думають», – вважає Михайло Лебедь.

Не вбачає протиправних дій у розклеюванні листівок і правозахисник Євген Захаров.

«Звісно, молоді люди хотіли притягти до себе увагу. Можливо, також вони провокували правоохоронні органи на якусь реакцію з тим, щоб вкотре підтвердити, що дії міліції часто є неадекватними. Але слід враховувати, що такі ситуації використовуються [...] владою для посилення ролі правоохоронних органів»

Віктор Небоженко, політолог

«Нічого протиправного у поведінці молодих людей я не бачу. Я також не бачу образ президента у листівці», – сказав Євген Захаров в інтерв’ю ВВС Україна.

Водночас, Михайло Лебедь сказав, що можливо, «формат акції був обраний не зовсім правильно». Він каже, що «якби був більший правозахисний контекст, то була б і інша реакція». За його словами, акції були важливими саме у Херсоні, Донецьку, Харкові – містах, де права людей на мирні зібрання більш обмежені, ніж у столиці чи у західних областях країни.

«Важливо було показати людям, що вони мають право на будь-які акції протесту і що це їхнє право нічим не обмежене», – сказав Михайло Лебедь в інтерв’ю ВВС Україна.

Проте, за «хуліганськими», на думку правоохоронних органів, діями студентів можуть стояти і більш приховані цілі, вважає політтехнолог, керівник центру «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Звісно, молоді люди хотіли притягти до себе увагу. Можливо, також вони провокували правоохоронні органи на якусь реакцію з тим, щоб вкотре підтвердити, що правоохоронна система в Україні часто діє неадекватно. Але слід враховувати, що такі ситуації також використовуються (якщо не створюються) владою для посилення ролі правоохоронних органів», – сказав ВВС Україна Віктор Небоженко.

Тим часом, представники молодіжного руху заявляють, що заклеять листівками «Широка страна моя родная...» «усю Україну».

28 березня, 2012 p

 Поділитися