MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

День народження Гітлера: ультраправі побили журналіста в центрі Києва

23.04.2012    джерело: gazeta.ua
Андрій Жигайло
20 квітня близько 15:00 шестеро невідомих напали на колишнього журналіста «Газети по-українськи», профспілкового діяча та активіста Андрія Мовчана. Його жорстоко побили, розбили голову.

20 квітня близько 15:00 шестеро невідомих напали на колишнього журналіста «Газети по-українськи», профспілкового діяча та активіста Андрія Мовчана. Його жорстоко побили, розбили голову. Про це він розповів Gazeta.ua в телефонній розмові.

«Посеред міста на мене напало четверо неонацистів. Я йшов на інтерв’ю, яке мав давати телеканалу „Інтер“. Коли зайшов в арку будівлі, за спиною почув тупіт ніг. Розвернувся і побачив, що на мене летить шестеро футбольних хуліганів. Вони на мене накинулись, почали бити руками та ногами. Я впав, з рук випав телефон. Били близько півхвилини. Коли відбігли то перше, що я побачив, це струмінь крові з моєї голови. Одразу пішов до знімальної групи, вони викликали швидку та зафільмували все», – розповів журналіст.

Андрій припускає що його побили через його політичні погляди. Він є членом анархістського руху та членом лівих організацій.

«Коли прибула міліція, нікого вже не було. Одного з нападників я впізнав. Це один з активістів партії „Свобода“. За чутками, він від партії відійшов, але продовжує перебувати в ультраправому русі. Вони мене добре знали як лівого активіста і бачили неодноразово на різних акціях протесту. Більше того, вони приходили на них робити провокації – приносили антисемітську пропаганду, різні плакати і вигукували „Слава нації“, „Смерть ворогам“», – зазначив постраждалий.

Мовчан пояснює, що активність правих організацій посилилась через день народження Адольфа Гітлера.

«Зазвичай по всій Європі і СНД ультраправі святкують цей день нападами на своїх ідеологічних опонентів, активістів, „Антифа“. Зараз ніхто себе фашистом не називає, а називають українськими націоналістами, патріотами. Тим не менш сповідують ідеологію ненависті», – вважає Андрій.

20.04.2012

 Поділитися