MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові пошкодили пам’ятний хрест жертвам Голодомору

08.05.2012    джерело: www.radiosvoboda.org
У Молодіжному парку Харкова невідомі відбили мідну табличку з пам’ятного знаку жертвам Голодомору. 7 травня це виявили представники харківського осередку Спілки української молоді.

У Молодіжному парку Харкова невідомі відбили мідну табличку з пам’ятного знаку жертвам Голодомору. Сьогодні це виявили представники харківського осередку Спілки української молоді.

«На хресті художня чеканка з двох боків, написано: „Жертвам Голодомору“. І з одного боку цю чеканку хтось збив. А це досить високо, на висоті близько чотирьох метрів. І це, вочевидь, не одна людина робила. Видно, що зробили це молотком чи зубилом. Відбили й відкинули її. Таким чином, вона потребує реставрації, бо одна частина оголена і чеканка погнута», – розповів Радіо Свобода один із лідерів харківського СУМу Роман Черемський.

Представники організації, за словами Черемського, забрали табличку на реставрацію і планують відновити її після травневих свят.

Про подію члени Спілки поінформували міліцію, але сумніваються, що вандали будуть знайдені. Бо акти вандалізму стосовно пам’ятного хреста жертвам Голодомору в Молодіжному парку, за словами Черемського, вчиняються не вперше: «Його й обливали фарбою, і підпалювали принесені до нього снопи жита. Востаннє минулого року невідомі розкидали квіти біля пам’ятного знака».

На переконання членів організації, такі дії в Харкові робляться навмисно «українофобами», і не випадково напередодні таких свят, як, зокрема, 9 травня.

Пам’ятний хрест жертвам Голодомору в Молодіжному парку Харкова встановили громадські організації в 1989 році. Він став першим в Україні пам’ятником загиблим від Голодомору 1932–33 років.

Радіо Свобода © 2012 RFE/RL, Inc. | Всі права застережені.

 Поділитися