MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Екологи вимагають від Shell розсекретити інформацію щодо видобутку газу

08.06.2012    джерело: www.dw.de
Олександра Індюхова

Харківські екологи звернулися з відкритим листом до керівництва компанії Shell, яка збирається видобувати сланцевий газ в регіоні. Екологи закидають компанії приховування екологічних подробиць проекту.

Головне, що непокоїть захисників довкілля - яку технологію з видобутку сланцевого газу застосовуватиме Shell та чи не зловживатимуть хімічними речовинами. Як каже голова екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко, це вкрай токсичні речовини, і завжди є ризик їх витоку: «Якщо станеться виток, це відчують не тільки мешканці навколишніх селищ», - прогнозує він.

У Харківській області компанія має плани щодо розвідування та видобутку сланцевого газу на Юзівському родовищі. Екологи не виключають, що роботи можуть розпочатися вже цього року, але, як каже Шапаренко, компанія і досі не надала громадськості вичерпної інформації стосовно технологій та їхнього впливу на довкілля. « Керівництво компанії торік пообіцяло бути максимально відкритими. Ми направили їм кілька запитів. Але вони не відповідають. А оскілки в світі вже були «екологічні» скандали пов’язані з наслідками від діяльності Shell , в нас виникли підозри, що вони приховують інформацію».

Приховування інформації?

Голова проекту «Екологічні ініціативи» Юлія Юдіна каже, що на запити щодо проектів Shell не дають «інформації по суті» і місцеві чиновники. «На офіційних сайтах пишуть, що компанія в цьому році вестиме активні роботи.

Ми запитуємо облдержадміністрацію, які такі роботи? Вони відповідають, що зараз роботи не ведуться, а в подальшому будуть здійснюватися згідно з законодавством».

Експертної оцінки немає

Юдіна наполягає, що, згідно з законодавством, не тільки іноземна компанія, а і влада має попіклуватися про безпеку людей, які мешкають в районі Юзівскього родовища. «Взагалі - то мають проводитися громадські слухання. Але поки компанія Shell місцевим нічого не розповідала», - каже вона.

Сергій Шапаренко нагадує, що згідно з законодавством України Shell має зробити експертну оцінку впливу виробництва на довкілля та оприлюднити цю інформацію.

Відповідь Shell

PR- менеджер компанії Shell Анна Думанська повідомила DW, що на сьогодні про активну діяльність компанії не йдеться. «Ми досі не підписали з урядом один з головних документів - угоду про розділ продукту, де мають бути прописані юридичні правила для обох сторін».

Думанська також заявила, що «в Україні на різних рівнях було зроблено багато некоректних та неправильних по суті заяв щодо планів Shell». Згодом Shell обіцяє поставити усі крапки над «і» та оприлюднити усю інформацію для громадських організацій.

* * *

 

Сергій Шапаренко:

Після відкритого звернення ("Что готовит "Шелл" Украине?" - http://pechenegy.org.ua/ru/node/652) представники "Шеллу" запросили нас на зустріч, де пояснили, що наші попередні запити загубилися, а на відкрите звернення відповідь буде надана. Також вони коротко розповіли про найближчі плани компанії – див. http://greenkit.net/Members/Pe4eneg/Shell/

Тепер чекаємо на відповідь.

До речі, кого ще хвилює питання сланцевого газу – лишіть свої коментарі до цієї статті!

 

 Поділитися