MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Виставку «Права людини поза грою» ліквідовано міліціянтами в день фінальної гри Євро 2012 (+ВІДЕО +ФОТО)

02.07.2012    джерело: www.poryad.com
Андрій Діденко
Метою цієї виставки було привернення уваги світової спільноти до проблем з дотриманням прав людини в Україні. Також під час виставки організатори мали намір зібрати підписи на підтримку білоруського правозахисника Олеся Беляцького, засудженого білоруською владою до позбавлення волі.

1-го липня 2012 року в Києві мала відбутися фінальна частина мандрівної виставки «Права людини поза грою». Стартувала виставка відкриттям в Києві 8-го червня 2012 року разом чемпіонатом Євро 2012. Під час урочистого відкриття виставки був присутній заступник посла Чехії. Мандрівна виставка успішно відвідала всі міста в яких відбувалися змагання чемпіонату Євро 2012 – Львів, Харків, Донецьк і разом з фінальною грою чемпіонату в Києві мала підсумувати досягнення і негаразди в галузі дотримання прав людини в України.

Метою цієї виставки було привернення уваги світової спільноти до проблем з дотриманням прав людини в Україні. Також під час виставки організатори мали намір зібрати підписи на підтримку білоруського правозахисника, засудженого до чотирьох з половиною років позбавлення волі з конфіскацією майна владою Білорусь за свою правозахисну діяльність, Олеся Беляцького.

Виставка мала відбутися на вулиці Шота Руставелі – враховуючи рішення Окружного адміністративного суду, за яким було заборонено проведення мирних заходів в центральній частині Києва під час проведення чемпіонату Євро 2012 з переліком вулиць, на яких не можна проводити мирні заходи: в згаданому у рішенні переліку вулиці Шота Руставелі немає. Крім того, виставка не мала жодного політичного підтексту, а стосувалася виключно питань порушення прав людини. Виставка мала розпочатися о 15:30 і тривати до 19:00 годині, про що було повідомлено належним чином Київську Міську Державну Адміністрацію.

Проте, фінальна частина виставки так і не відбулася. О 15:30 за зазначеною адресою організатори виставки розгорнули експонати, які мандрували безперешкодно по всіх містах України – разом з футбольним чемпіонатом. Але на заваді стали українські стражі правопорядку в особі представника відомства полковника міліції Володимира Соцького і бійців у камуфляжній формі, в червоних беретах і надписом «міліція» на спині.

Пан Соцький повідомив, що він забороняє проведення виставки, пославшись на рішення Окружного адміністративного суду, зазначивши при цьому, що повідомлення про проведення виставки було, на думку Соцького, з порушенням порядку про проведення мирних заходів, тобто, менше ніж за добу до проведення заходу. Пан Соцький згадав рішення Конституційного Суду, в якому, як на його думку, Конституційний Суд розтлумачив, що є завчасним повідомленням про проведення акції.

Проте, організатори виставки зазначили, що стаття 39 Конституції України гарантує реалізацію права громадян на мирні зібрання. При тому, що навіть неповідомлення влади про проведення мирних заходів не є перешкодою для їх проведення. Завчасне повідомлення представників влади про мирну акцію робиться виключно для того, щоб влада могла забезпечити належну безпеку учасникам акції, а також забезпечити громадський порядок під час її проведення, але зовсім не для того, щоб мати змогу заборонити проведення цього заходу, як про це зазначив пан Соцький (дивіться відео).

Після того, як Володимир Соцький повідомив, що він забороняє проведення виставки і якщо протягом десяти хвилин організатори заходу не припинять демонстрацію експонатів, що засвідчують системні порушення прав людини в Україні, за наказом керівництва в справу втрутилися хлопці в червоних беретах. Вони спритно арештували одного з організаторів виставки правозахисника Назарія Боярського і заштовхали його в міліцейську машину. І, як попереджав пан Соцький, вилучили експонати виставки, а також особисті речі організаторів заходу, не склавши жодного протоколу про вилучення і не надавши жодних законних підстав щодо законності своїх дій.

Назарія Боярського було доправлено до Печерського райвідділу внутрішніх справ, де, за словами міліціянтів, відносно нього мав бути складений адміністративний протокол.

Проте, доправивши Назарія до райвідділу, його майже годину тримали на подвір’ї, не зареєструвавши в журналі реєстрації затриманих і не допустивши до нього адвоката, який прибув одразу до райвідділлу після затримання Боярського.

В райвідділку нас зустрів оперативний черговий Яценко Олексій Миколайович (посвідчення 144842), який повідомив спочатку, що взагалі затриманого Назарія Боярського в райвідділку немає.

Але після того, як ми повідомили, що нам відомо, що він майже годину перебуває на подвір’ї на території райвідділу і що ми вимагаємо показати книгу реєстрації затриманих, в якій зазначено час і підстави для затримання Назарія Боярського, черговий повідомив, що він не зобов’язаний повідомляти нам дану інформацію.

Після цього я одразу зателефонував за номером 102 і повідомив, що мені відомо, що під час проведення виставки «Права людина поза грою» на вулиці Шота Руставелі, о 15:30, працівниками міліції був затриманий правозахисник Назарій Боярський, як на мій погляд, незаконно. Також працівниками міліції були незаконно вилучені експонати виставки та особисті речі організаторів заходу. Таким чином диспетчером лінії 102 МВС після тривалого опитування, хто я такий і чому мене турбує дане питання та який в мене мобільний телефон, було повідомлено, що інформація прийнята.

Буквально за декілька хвилин на мій мобільний зателефонував чоловік і представився капітаном Нєлєповим з центрального управління МВС України, який почав розмову з того, що спитав, чому я його обманюю, що нібито, Назарій Боярський незаконно затриманий і що до нього не допускають адвоката? Коли я звернувся до капітана «пан Нєлєпов», він поправив мене, що він не пан, а товариш і що він гарно поінформований щодо подій, що відбулися, що Назарій Боярський абсолютно законно затриманий відповідно до статті 185.1 Кодекса України про адміністративні правопорушення – «Порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій», не пояснивши при цьому, яке має відношення мирна виставка про права людини до організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій.

Назарій Боярський після багатогодинного затримання

На моє питання, на якій підставі представниками міліції під керівництвом полковника Соцького були вилучені експонати виставки та особисті речі організаторів, товариш Нєлєпов лаконічно і впевнено пояснив, що вилучення ніякого не відбулося (хоча пан Соцький саме про вилучення неодноразово наголошував – дивіться відео), а представниками міліції виставку «Права людини поза грою» було ліквідовано, як незаконну.

Див. також: Центр громадянських свобод звинувачує МВС у брехні

 

 Поділитися