MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховний суд рятує заповідні землі‭ ‬Миколаївщини від «‬Енергоатому‭»

20.07.2012    джерело: epl.org.ua
Суди різних інстанцій, включаючи і Верховний суд України, прийняли відважні рішення про скасування постанови уряду. Також суди прийшли до кількох дуже важливих для громадськості прецендентних висновків.

29 травня 2012 року Верховний суд України поставив останню крапку в шестирічній судовій тяганині за заповідні землі РЛП «Гранітно-Степове Побужжя». У липні рішення суду стало доступним на сайті Верховного суду України. Суд залишивши в силі вердикт адміністративних судів про незаконність постанови уряду про надання 27, 72 га заповідних земель під Олександрівське водосховище Ташлицької ГАЕС. Ще у 2006 році НАЕК «Енергоатом» вирішила затопити 27 га заповідних земель вздовж русла річки Південний Буг із мальовничими порогами та багатим біорізноманіттям для наповнення Олександрівського водосховища, отримавши від уряду ці землі в постійне користування.

МБО «Екологія–Право–Людина» відразу ж звернулася до суду для оскарження рішення уряду, яке було прийнято із грубим порушенням земельного та природоохоронного законодавства. Суди різних інстанцій, включаючи і Верховний суд України, прийняли відважні рішення про скасування постанови уряду. Також суди прийшли до кількох дуже важливих для громадськості прецендентних висновків: надання в користування особливо цінних земель, до яких і відносяться землі природно-заповідного фонду, згідно із статтями 150, 151 ЗК, проводиться за погодження із Верховною Радою України. Також в таких справах, враховуючи загальнонаціональне суспільне значення природно-заповідного фонду, спірні відносини є публічно-правовими, відтак необмежене коло осіб має право на звернення до суду щодо оскарження спірних рішень суб’єктів владних повноважень щодо цих об’єктів. Такий висновок є надзвичайно важливим, оскільки в судах мало місце різне трактування положень процесуального законодавства, включаючи заперечення права громадян та громадських організацій на оскарження рішення суб’єктів владних повноважень, які носять індивідуальний характер і безпосередньо не стосуються громадськості.

На сьогодні спірні 27 га земель вздовж русла Південний Буг є затоплені і без відповідного рішення уряду та згоди Верховної Ради України НАЕК «Енергоатом» самовільно утримує ці землі, що є серйозним порушенням законодавства. В громадськості та влади є повне право вимагати звільнення цих земель шляхом зниження рівня Олександрівського водосховища та повернення цих земель до складу РЛП «Гранітно-степове Побужжя». До речі, відповідне рішення Миколаївської обласної ради 2006 року про вилучення цих земель зі складу РЛП «Гранітно-степове Побужжя» також оскаржується юристами ЕПЛ, і остаточне рішення ще не прийнято.

13.07.2012

За додатковою інформацією звертатися до:

О. Мелень-Забрамна,
email: [email protected],
[email protected]
Тел. 032 2257682

 Поділитися