MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Візит до Калинівського дитячого будинку-інтернату

10.08.2012    джерело: www.khisr.kharkov.ua
Раніше після вісімнадцяти років вихованців переводили до інтернатів для дорослих. Але після створення молодіжного відділення вихованці до 35 років можуть залишатися в інтернаті, що насправді є позитивним моментом, бо вони перебувають у звичному середовищі та забезпечені усім необхідним.

9 серпня експерти Харківського інституту соціальних досліджень разом із начальником відділу стаціонарних установ та організації соціального обслуговування Головного управляння праці та соціального обслуговування населення Харківської обласної державної адміністрації Горбатовською Надією Федорівною та директором Ржавецького психоневрологічного інтернату Шаповалом Олексієм Степановичем відвідали дитячий будинок-інтернат у с. Калинівка (Чернігівський район, Запорізька область).

У відвіданому дитячому будинку-інтернаті утримуються 120 дітей (переважно хлопчиків) ІІІ та IV профілів віком від 3 до 35 років. Діагнози у дітей різні і в той же час об’єднали їх під одним дахом: ДЦП, глибока розумова відсталість, ідіотія, епілепсія та інші. Від більшості дітей батьки відмовилися ще в пологовому будинку, у решти мами і тата позбавлені батьківських прав. Ступінь ураження нервової системи і всього організму в різних дітей абсолютно різний. Деякі лежать цілий день, практично не рухаючись, інші ж дуже активні і, можна сказати, раді спілкуванню.

Діти розділені по групах за віком та ступенем захворювання. «Повзунами» називають діток від п’яти до чотирнадцяти років, багато хто з хлопців дійсно можуть тільки повзати. Влітку кожен день «повзунів» абсолютно схожий на попередній: більшу частину часу діти проводять на вулиці, увечері купання, в дев’ять – відбій. Перед сном можуть трохи подивитися телевізор – люблять серіали, фільми про тварин.

Раніше після вісімнадцяти років вихованців переводили до інтернатів для дорослих. Але після створення молодіжного відділення вихованці до 35 років можуть залишатися в інтернаті, що насправді є позитивним моментом, бо вони перебувають у звичному середовищі та забезпечені усім необхідним.

Візит здійснено із метою ознайомлення з позитивним прикладом створення окремого відділення – будинку сімейного типу для перспективних дітей. За кошти благодійників відремонтовано окремий корпус, куди перевели 9 вихованців, які мають навички спілкування та здатні до подальшої соціальної адаптації. Для них створені умови, наближені до сімейних (невеликий колектив, постійна увага вихователів). Такі умови забезпечують позитивну психологічну атмосферу та можливість певного розвитку особистості дитини.

Візит став можливим за підтримки МФ «Відродження».

10.08.2012

 Поділитися