MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Как с «Достоинством» преодолеть «бермудский треугольник»«Гідність» та Громадська рада зупинили міліцейське свавілля до учасника ЗПТЗвіт за результатами моніторингового візиту до Харківського слідчого ізолятораЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської виправної колонії №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської спеціалізованої туберкульозної лікарні №89Звіт за результатами моніторингового візиту до Дніпропетровської багатопрофільної лікарні №4 У ЄСПЛ відбулися усні слухання у ‘кримській справі’Слідчі встановили особи ймовірних убивць Володимира ВакуленкаДворівнева система тортур: катування українців у Харківській області під час окупаціїЗ такою навалою злочинів не впоралася б жодна правоохоронна система світу, — Євген ЗахаровОфіцерки не працюють‘У неволі під обстрілами’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Харківської виправної колонії №43 Начальника Росгвардії та його підлеглих заочно судитимуть за катування мешканців ХерсонаКатування українських військовополонених та цивільних ув’язненихРФ порушує права українських дітей на ідентичність та возз’єднання з сім’єюЗбройні сили РФ використовували сексуальне насильство як зброю проти української націїВ ‘Азові’ є побратимство У Ради Європи є питання щодо адекватності та доступності новоствореного механізму перегляду довічних вироків в Україні Катували електрострумом й називали це ‘дзвінком Путіну’Російська Федерація фінансувала мережу катівень на Херсонщині, — Вейн Джордаш

Порушено конфіденційність діагнозу – життя стало нестерпним

11.08.2012   
Юрій Чумак
Хтось із медичних працівників поділився «цікавим» діагнозом Н. з оточуючими, а надалі ситуація набула характеру «сніжного кому».

Н. – молода мешканка одного із сіл Шишацького району Полтавської області, – в січні 2012 р. встала у місцевій поліклініці на облік по вагітності. При обстеженні у неї було виявлено ВІЛ-інфікування (вперше). Лікарем з Н. було проведено бесіду, обстежено батька дитини. Виконуючі лікарські настанови, Н. народила здорову дитину.

Але життя для цієї жінки та її родини останнім часом стало просто нестерпним. Справа у тому, що, вочевидь, хтось із медичних працівників (кажуть, що санітарка) поділився «цікавим» діагнозом Н. з оточуючими, а надалі ситуація набула характеру «сніжного кому».

Звісно, що у селі вісті розповсюджуються миттєво. А рівень обізнаності громадян відносно загроз поширення ВІЛ-інфекції залишається вкрай низьким. І на сьогоднішній день ситуація навколо Н. вкрай загострилася, моральне пресування посилюється, їй у спину буквально тичуть пальцями та називають «спідовка».

Після того, як жінка, що перебуває фактично в «облозі» земляків, у червні 2012 р. звернулася за юридичною допомогою до полтавського представництва Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність», на адресу Н. почали лунати відкриті погрози нанесення тілесних ушкоджень.

Цькування дійшло до того, що деякі односельці зараз звинувачують Н. у тому, що вона нібито «ходить до бабки та наводить на всіх «порчу».

Юристом ВПР «Гідність» було підготовлено звернення до головного управління охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації щодо порушення конфіденційності діагнозу, допущеного медичними працівниками. Втім, у відповідь надійшла тривіальна відписка: мовляв, винних немає, ніхто таємниці діагнозу не порушував, з усіма проведені відповідні бесіди.

Постраждала Н. зараз перебуває у розпачі, адже у маленькому селі, в атмосфері цькування та погроз, нормально жити неможливо.

Наразі полтавське представництво Всеукраїнського правозахисного руху «Гідність» готує скарги до правоохоронних органів щодо притягнення винних у розголошенні конфіденційної інформації про ВІЛ-інфекцію Н. до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, що ст. 132 Кримінального кодексу України «Розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби» передбачає, що розголошення таких відомостей службовою особою лікувального закладу, допоміжним працівником, який самочинно здобув інформацію, або медичним працівником карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або обмеженням волі на строк до 3 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років або без такого.

Довідка:
Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнський правозахисний рух «Гідність» зареєстрована Міністерством юстиції України 21.07.2008 р. Організація створена для надання професійної юридичної безкоштовної допомоги людям, які живуть з ВІЛ/СНІДом та представникам уразливих верств населення.

 Поділитися