MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Верховна Рада розгляне законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою

12.08.2012   
Пропонується встановити статус осіб, депортованих за національною ознакою, гарантії держави щодо відновлення їх прав,

Протягом одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин планує підготувати до розгляду у другому читанні законопроект про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

Ініціаторами прийняття означеного закону виступають народні депутати України Мустафа Джемілєв (НУНС) та Віктор Таран (БЮТ).

Відповідно до редакції документа (реєстр. №5515), прийнятого Верховною Радою 20.06.2012 р. за основу, пропонується встановити статус осіб, депортованих за національною ознакою, гарантії держави щодо відновлення їх прав, принципи державної політики та повноваження органів державної влади, органів місцевого самоврядування щодо відновлення прав цих осіб.

Законопроект також містить норму, відповідно до якої депортованою пропонується визнати особу, яка набула громадянство України і належать до:
- осіб із числа кримськотатарського народу, національних меншин (громадян колишнього СРСР), які у період 1941 - 1944 років були насильницьки переселені за національною ознакою на спецпоселення згідно з рішенням органів державної влади колишнього СРСР або союзних республік з місць постійного проживання, що є територією сучасної України;
- осіб (громадян колишнього СРСР), які були примусово направлені на спецпоселення до членів своїх сімей після закінчення військової служби, повернення з евакуації, відбуття примусових робіт, покарання тощо;
- осіб (громадян колишнього СРСР), які на момент депортацій 1941 - 1944 років перебували за межами місць постійного проживання (на військовій службі, в евакуації, на примусових роботах, у місцях позбавлення волі тощо), але на які згодом були поширені обмеження прав і свобод за національною ознакою, у тому числі заборона на повернення і проживання в місцях постійного проживання;
- осіб, які народилися в сім'ях депортованих осіб до моменту їх повернення в місця постійного проживання.

У проекті Закону також визначається механізм надання статусу депортованої особи, державні гарантії депортованим особам та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, особливості компенсації за вилучене внаслідок депортації майно тощо.

Документом пропонується також закріпити повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою.

 Поділитися