MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Луганська міськрада винна у незаконному втаємниченні інформації

16.08.2012   
Таке рішення ухвалив Донецький апеляційний адміністративний суд. Він визнав Луганську міську раду винною у приховуванні публічної інформації щодо виділення під забудову земельних ділянок міста.

Як повідомляє сайт http://totalaction.org.ua/, ця історія почалася ще у 2005 році, коли жителі містечка Щорса (мікрорайону Луганська, не плутати з м. Щорс Чернігівської області) несподівано дізналися про намір чиновників відвести під забудову земельну ділянку, призначену для відпочинку тамтешніх мешканців. Люди не погодилися з рішенням влади й звернулися з письмовим зверненням до тодішнього міського голови Євгена Бурлаченка.

На що він відповів: «Проект рішення про передачу вищевказаної земельної ділянки на розгляд виконкому на сесії Луганської міської ради не виносився і, відповідно, не розглядався». Щоправда, інформація, надана міським головою, суперечила договору інвесторів із виконкомом, копія якого потрапила до мешканців містечка Щорса.

Тоді мешканці звернулися до громадської організації «Східноукраїнський центр громадських ініціатив», яка надає безкоштовну допомогу громадянам, що борються проти незаконних забудов. Незабаром голова організації Володимир Щербаченко подав офіційний запит до міської ради з проханням надати копію рішення про виділення земельної ділянки для будівництва багатоповерхівок у районі містечка Щорса. Чиновники запит відхилили, обґрунтувавши це тим, що дана інформація «має статус конфіденційної».

У відповідь В. Щербаченко подав позов до Жовтневого районного суду м. Луганська, звинувативши міську раду у неправомірному приховуванні інформації. Суд тривав майже рік, але позов було задоволено. Однак чиновники вирішили оскаржити це рішення й подали апеляцію до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Після тривалого розгляду справи, у липні 2012 року, рішення нарешті було винесено. Апеляційний суд постановив, що порушення в обмеженні доступу до публічної інформації все-таки були, і тим самим визнав Луганську міську раду винною у незаконному приховуванні інформації.

«Я дуже радий, що суд назвав речі своїми іменами: Луганська міська рада протизаконно приховує від громади інформацію про розподіл земельних ресурсів. Тепер ми будемо домагатися притягнення винних чиновників до відповідальності. Закликаю всіх луганчан використовувати закон «Про доступ до публічної інформації», запитувати інформацію, яку чиновники люблять приховувати, і змусити міську раду поважати закон та працювати прозоро», – коментує судове рішення голова Східноукраїнського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

 Поділитися