MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Другий вирок Луценку: система не дає збоїв

18.08.2012    джерело: www.dw.de
Олександр Савицький
Юрій Луценко засуджений ще на два роки позбавлення волі. Опитані експерти одностайно вважають цей вирок політично вмотивованим. Екс-міністр та його сподіваються на Європейський суд.

Юрій Луценко засуджений ще на два роки позбавлення волі. Опитані експерти одностайно вважають цей вирок політично вмотивованим. Екс-міністр та його сподіваються на Європейський суд.

Печерський райсуд Києва визнав Юрія Луценка винним у причетності до незаконного стеження за колишнім водієм екс-заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентином Давиденком в межах розслідування справи про отруєння екс-президента Віктора Ющенка. Покарання у два роки ув’язнення, як зазначила суддя Ганна Медушевська, поглинається попереднім засудженням екс-міністра до чотирьох років ув’язнення. Цей перший вирок був винесений 27 лютого також Печерським райсудом. Тоді Луценка засудили за нарахування незаконної пенсії своєму водієві, наданні йому службового житла, а також за організацію святкування Дня міліції коштом держбюджету.

«Продовженням бульдозерної політики влади щодо лідерів опозиції» назвав другий вирок Луценкові політолог Олексій Гарань. «По менш важливій для влади справі щодо колишнього урядовця попереднього кабміну Валерія Іващенка судді нещодавно пішли на незначну поступку, призначивши йому умовне покарання. Натомість, щодо Юрія Луценка та Юлії Тимошенко триває політика нагромадження нових кримінальних справ», – сказав в інтерв’ю DW Гарань.

Потерпіла сторона вірить тільки в Європейський суд

Адвокат Луценка Олексій Баганець одразу по завершенні виголошення вироку зізнався DW, що саме таке рішення суду було для нього очікуваним та прогнозованим. Водночас, Баганець сказав, що йому сумно, що він живе в такій державі, де суди виносять вироки «протизаконні, необ’єктивні та такі, що суперечать зібраним по кримінальній справі матеріалам». Адвокат нагадав, що навіть той, за ким стежили правоохоронці – Валентин Давиденко – неодноразово просив не вважати його потерпілим і відмовлявся брати участь в судовому процесі.

За словами Баганця, одразу по отриманні вироку в письмовій формі захист Луценка буде подавати апеляцію. «Якщо відверто, то на українські апеляційні та касаційні інстанції ми не покладаємо жодних сподівань. Але ми абсолютно впевнені, що Європейський суд з прав людини визнає порушення права нашого підзахисного на справедливий суд, і що його рішення буде обов’язковим для виконання судами України», – сказав Баганець.

В цьому переконана і представниця Луценка в Європейському суді Валентина Теличенко. «Справа, за якою сьогодні був оголошений вирок Луценкові, взагалі не містить складу злочину», – зазначила вона в інтерв’ю DW. Адвокат нагадала, що 3 липня Європейський суд з прав людини вже визнав незаконним арешт Луценка та політичний характер його кримінального переслідування.

Вилучення з політичного процесу

Представник держобвинувачення Віктор Клименко після виголошення вироку Луценкові заявив, що тепер екс-міністр буде етапований до виправної колонії для відбування покарання, оскільки залишатися в київському СІЗО «в нього вже немає підстав». Однак Теличенко впевнена, що Луценко ще має право вивчити матеріали судової справи і внести до неї уточнення. А оскільки він не визнає своєї провини, то він має право і на апеляційний розгляд, під час якого він може залишатися в Києві. «Прокурори все це знають, але дуже поспішають відіслати Луценка подалі від Києва, щоби він зовсім не брав участі в політичному процесі», – впевнена Теличенко.

На політичному характері переслідування Луценка наголосив в інтерв’ю DW і співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. «Вирок мав би бути виправдальним. Очевидно, що Луценко жодного злочину не скоював, а сама справа сфальсифікована. Жодних доказів вини екс-міністра внутрішніх справ не було. Саме тому її були змушені перекваліфікувати на службову недбалість, за яку призначаються значно м’якші покарання», – сказав правозахисник.

17.08.2012

Редактор Євген Тейзе

© 2012 Deutsche Welle

 Поділитися