MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Соціальна адаптація до життя на волі безпритульних осіб в установах виконання покарань ДПтСУ в Харківській області

22.08.2012   

21 серпня у Харківській міській раді відбувся круглий стіл за участю заступника начальника ДПтСУ в Харківській області Андрія Лапінського. Під час заходу обговорювались проблеми соціалізації осіб без постійного місця проживання, які звільнились з пенітенціарних установ області.

Питання соціального супроводу осіб, які звільняються з місць позбавлення волі та не мають соціальних зв’язків, є одним із пріоритетних для Державної пенітенціарної служби України.

Запобігання бездомності осіб, які звільняються з установ виконання  покарань,   здійснюється  відповідно до Закону України Про внесення змін до Закону України "Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей" від 21.12.2010 року, Кримінально-виконавчого  кодексу  України, Житлового кодексу Української РСР, Закону України "Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк" від 17.03.2011 року.

На даний час в установах виконання покарань Харківської області утримується 326 засуджених, які підпадають під категорію бездомних осіб.

Особи, які втратили соціальні зв’язки, в установах виконання покарань отримують освіту. Професії, засудженим пропонують робітничі. З тих, які користуються попитом на ринку праці.

Для полегшення соціальної адаптації, засуджених бездомних осіб, пенітенціарні установи співпрацюють з органами праці та соціального захисту населення. Зокрема, з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, центрами зайнятості населення. Вживаються заходи з підготовки до їх звільнення  та надання цим особам допомоги в трудовому та побутовому влаштуванні за обраним ними місцем проживання.

На засуджених, які звернулись за допомогою у влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених осіб або інших закладів соціальної підтримки, надсилається повідомлення-запит до відповідного органу праці та соціального захисту населення для підготовки та здійснення заходів соціального патронажу стосовно цих осіб після їх звільнення.

Щороку між управлінням ДПтС України в Харківській області та Харківським обласним центром зайнятості укладаються угоди про співпрацю та затверджуються відповідні графіки проведення роз’яснювальної роботи серед засуджених установ області. Згідно зазначених графіків спеціалісти центрів зайнятості, за місцем розташування установ виконання покарань, проводять відповідну роз’яснювальну роботу.

У разі відсутності необхідного за сезоном одягу,   взуття і коштів на їх придбання, особи, звільнені від відбування покарання, забезпечуються одягом і взуттям безоплатно. Якщо на особовому рахунку особи, яка звільняється з місця відбування покарання, відсутні грошові кошти або їх залишок менший однієї норми добових витрат, що відшкодовуються відрядженим у межах України, їй на підставі письмової заяви надається грошова допомога.

З метою поступової підготовки засуджених до життя на волі та скорішої їх соціальної реабілітації та інтеграції в суспільство, в установах виконання покарань діють курси підготовки засуджених до звільнення. Зокрема, засудженим роз’яснюють їхні права та обов’язки після звільнення, знайомлять із основними правилами, необхідними для успішної соціалізації. Групи формуються у кількості від 10 до 30 чоловік із числа засуджених, яким до звільнення залишається 6-8 місяців. Участь у проведенні курсів приймають представники районних центрів зайнятості населення.

Для допомоги звільненим особам, які втратили соціальні зв’язки та не мають житла, адміністраціями установ виконання покарань налагоджено взаємодію з Харківським міським центром соціальної реінтеграції бездомних та безпритульних громадян. Релігійними конфесіями також надається допомога в трудовому та побутовому влаштуванні засудженим, які не мають соціальних зв’язків. До цих організацій з початку поточного року із установ області було направлено 36 осіб.

Управлінням ДПтС України в Харківській області налагоджено взаємодію з благодійними організаціями. Зокрема, в рамках реалізації пілотного благодійного проекту «Триступенева всебічна програма реінтеграції в суспільство осіб, які знаходяться на випробувальному терміні та звільнені з місць позбавлення волі» за підтримки Шведського Агентства міжнародного розвитку та співпраці (Sida) в СМТ Краснопавлівка Лозівського району Харківської області діє Центр соціальної реабілітації «Будинок на півдороги» для жінок, які звільнились з місць позбавлення волі та не мають постійного місця мешкання. На теперішній час у Качанівській виправній колонії (№54) є 5 кандидатів для переведення після звільнення до Центру.

За час існування Центру, розпочинаючи з 2009 року, до нього було направлено 14 жінок, які потребували допомоги в соціальній адаптації після звільнення, в тому числі 4 особи було звільнено у 2012 році.

 

Прес-служба управління ДПтСУ в Харківській області

 

 Поділитися